Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου*

Ο μύθος των τέλειων γιορτών και της απόλυτης ευτυχίας

Την απόρριψη του μύθου της τέλειας οικογένειας και της απόλυτης ευτυχίας που μας έχει επιβληθεί για την περίοδο των γιορτών, προτείνουν οι ειδικοί σε όσους αισθάνονται, είτε το δηλώνουν είτε όχι, ότι δεν τους αρέσουν οι γιορτές.
Η επιβολή αυτής της εικόνας ή κατάστασης, έχει επικρατήσει σε τόσο έντονο βαθμό, που αποκλείει τις αποκλίσεις.

Αυτού του είδους το συναίσθημα αποκαλείται «κατάθλιψη των Χριστουγέννων». Ένα συναίσθημα που κυριεύει πολλούς, δε σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά έχει πιο βαθιές αιτίες. Πρόκειται για κάτι το παροδικό και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αφού όλα βρίσκονται στο μυαλό μας και στην εικόνα που μας έχουν διαμορφώσει για την απόλυτη χρι­στουγεννιάτικη ευτυχία.

Σημειώνεται πως η κατάθλιψη των Χριστουγέννων αφορά κυρίως στις γυναίκες. Θεωρείται φαινόμενο της εποχής, έχει παροδικό χαρακτήρα και βεβαίως δε χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία.

Περιμένουμε οι γιορτές να είναι τέλειες, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει ή καλύτερα μας έχουν δημιουργήσει: Η οικογένεια συγκεντρωμένη στο εορταστικό τραπέζι, τα συναισθήματα να είναι έντονα και διάχυτα, θέλουμε θαλπωρή, αρμονία, αγάπη.

Πρόκειται για μια ρομαντική εικόνα, αλλά ακριβώς επειδή οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες κι επειδή στην πραγματικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σωρό προβλήματα, η γιορτινή ατμόσφαιρα καταστρέφεται πολλές φορές. Με δεδομένο πως η καθημερινότητα, επειδή είναι γιορτές – δεν σταματά.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως οι οικογενειακοί δεσμοί γίνονται πιο ισχυροί τα Χριστούγεννα, το ίδιο, όμως και οι εντάσεις της οικογένειας. Η γιορτινή περίοδος ενεργοποιεί τη δίψα μας για αγάπη, θαυμασμό, αναγνώριση, απολογισμό όλης της χρονιάς, ενώ θέλουμε να αντισταθμίσουμε και να βελτιώσουμε όλα τα «στραβά»!!! Ταυτόχρονα, όμως, η περίοδος αυτή αναδύει τους φόβους και τις ανασφάλειες μας, π.χ. δεν μας αγαπούν, δεν μας εκτιμούν… Γινόμαστε λοιπόν συναισθηματικά ευάλωτοι, με αποτέλεσμα να μη συγκρατούμε τις αντιδράσεις μας.

Οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε όλοι, αλλά ειδικά οι γυναίκες (δώρα, προετοιμασίες, γλυκά) μας κουράζουν και επειδή υπάρχει και το άγχος να είναι όλα σωστά, οι εντάσεις κορυφώνονται. Αυτές τις ημέρες οι αναμνήσεις ζωντανεύουν και θυμόμαστε λάθη του παρελθόντος, ενώ ξυπνά η επιθυμία να είναι η οικογένεια ενωμένη. Όταν λοιπόν κάποιο μέλος της απουσιάζει, το κλίμα γίνεται βαρύ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας πένθους, αρρώστιας, διαζυγίου κ.ά.

Εννοείται ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κατάθλιψη των Χριστουγέννων, αφού αυτές τις ημέρες τα συναισθήματα της μοναξιάς εντείνονται, εντείνονται επίσης και στους απόρους για ευνόητους λόγους.

Τα Χριστούγεννα, είναι για πολλούς θλιβερά, επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των ελλείψεων, των σφαλμάτων, των αδυναμιών μας, με ό,τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και τις οικογένειες μας. Μας κυριεύει η ιδέα, πως αν στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δένδρο, στρώσουμε όμορφα το τραπέζι και φτιάξουμε μια υπέροχη γαλοπούλα, όλα θα διορθωθούν!!!

Είναι λάθος να παρασυρόμαστε από το μύθο της τέλειας οικογένειας τα Χριστούγεννα. Η τέλεια οικογένεια ποτέ δεν υπήρξε («η μελωδία της ευτυχίας», αν την έχετε δει, ταινία ήταν, όχι ζωή).

Να μην περιμένουμε να διορθωθούν πράγματα στις γιορτές ή να γίνουν αλλαγές. Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν είναι οι ίδιοι. Δε χρειάζεται να καλύψουμε τις συγκρούσεις με «λαμπερό χαρτί». Ο γιορτινός συνωστισμός θα προκαλέσει συγκρούσεις και τσακωμούς. Είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε τέλειοι, δεν είναι και οι άλλοι, ας μην το κρύψουμε. Κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις των Χριστουγέννων.

Η αλήθεια είναι ότι «κουβαλάμε» μια εξωπραγματική ρομαντική εικόνα και πιεζόμαστε συνέχεια να νιώθουμε καλά. Ας κρατήσουμε ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά μας για να αντιμετωπίσουμε θετικά τις αντιδράσεις και τις αλλαγές στη διάθεση των άλλων μελών της οικογένειας.

Και… να μη μας διαφεύγει, πως όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας – βιτρίνες, στολίδια, φωτάκια, λαμπάκια, μουσικές (όχι του σπιτιού μας αλλά τις πόλης) εκτός από το να «φτιάξουν» τη διάθεσή μας έχουν κι άλλο στόχο… την τσέπη μας! Οι χαρούμενοι άνθρωποι ή οι «πρέπει» χαρούμενοι… ξοδεύουν!

Γιορτές είναι, ναι, να έχουμε το «κατιτίς» παραπάνω αλλά γιορτές δεν σημαίνουν υπερκατανάλωση. Προσοχή λοιπόν και… καλές Γιορτές.

*Συνταξιούχος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε… όρθιος, εν μέσω της ολιγοήμερης στρατιωτικής θητείας του, και την...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολλές ρωγμές ως κρίση

Τέμπη. Ενας τόπος φυσικού κάλλους. Τέμπη. Ενας τόπος τραγωδίας. Μια ρωγμή στη μνήμη του σύγχρονου Ελληνα, ο οποίος ακόμη και αν ποτέ δεν φαντάστηκε...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το...

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά ήταν απογοητευτικά, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω οι επίσημες...

Η κοινωνία δεν έχει βρει ακόμη τον «Κανένα» που θα την εκπροσωπήσει

Έχει γραφτεί ήδη αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ανερχόμενος πολιτικός στη χώρα μας είναι ο «Κανένας» και κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική το «Τίποτα». Αυτό...

Τι έχουν τα έρμα της αντιπολίτευσης και ψοφάνε;

Η λογική ανέμενε μεγάλη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, καθώς η ακρίβεια αλλά και το νομοθετικό της έργο, αποτελούν συμπληγάδες μέσα από τις οποίες θα...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά...

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία… Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από...

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας

Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το… ΠΑΣΟΚ από τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες...

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη του ’50 μέσα από ασπρόμαυρα κλικ, vintage υπέροχες εικόνες

Παιδάκια να σκαρφαλώνουν χαρούμενα σε άρματα με λαμπιόνια που στήνονταν σε πλατείες και φωτογραφίες...

Θεοφάνεια: Αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα

Στις 6 Ιανουαρίου κλείνει ένα πλουσιότατο σε λατρευτικά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα και μακραίωνες συνήθειες...

Κωνσταντινούπολη: “Γιορτές για Λίγους και Ατέλειωτους”

Ένα κείμενο κατάθεση ψυχής, γεμάτο χρώματα κι αρώματα..Αντιγράφω με κάθε σεβασμό από τον τοίχο...