Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Τα 3 εμπόδια για συμφωνία στα προληπτικά μέτρα

Περίπου 10 ημέρες πριν από άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup για τον μηχανισμό, με τον οποίο θα ενταχθούν και θα λειτουργήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος που ξεκίνησε από τη Μ. Τετάρτη, για να περιοριστούν οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία επέβαλαν στην ουσία το «μνημόνιο εν αναμονή», με την απειλή ότι διαφορετικά δεν θα συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, πιέζουν τώρα, ώστε αυτό να προσαρμοστεί στα δικά τους δεδομένα, περιλαμβάνοντας μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) από τώρα και όχι όταν θα υπάρχουν αποκλίσεις στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2016, 2017 και 2018.

Η συμφωνία στα «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που θα κλείσει ουσιαστικά την αξιολόγηση (αφού τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. έχουν ήδη συμφωνηθεί) έχει να ξεπεράσει τρία βασικά εμπόδια:

Το πρώτο είναι το πακέτο των μέτρων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να οριστούν συγκεκριμένα μέτρα «καλής ποιότητας» που θα αφορούν περικοπές δαπανών.

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ είναι οι μισθοί του δημοσίου στα υπουργεία και τα ειδικά μισθολόγια, αφού το Ταμείο δεν θεωρεί ότι έχουν γίνει βήματα για την εξυγίανση του δημοσίου, τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα και οι επιτελείς του ΔΝΤ θέλουν την άμεση νομοθέτηση του ενδεχομένου περικοπής τους, ώστε, αν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις, να εφαρμοστούν αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση από το ΥΠΟΙΚ ή άλλα υπουργεία.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, από την άλλη, θέλει το σύστημα των προληπτικών μέτρων να έχει την μορφή αυτόματων περικοπών σε τομείς, τους οποίους θα εισηγείται το δημοσιονομικό συμβούλιο και θα εγκρίνει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η άποψη της ελληνικής πλευράς φαίνεται να βρίσκει σημαντικούς συμμάχους στην πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, αντίθετος με την ιδέα των προληπτικών μέτρων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δικές τους δηλώσεις, ταυτίζονται με το οικονομικό επιτελείο στο ότι τα προληπτικά μέτρα δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθούν από τώρα.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι ο προσδιορισμός της διάρκειας μίας απόκλισης πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα στοιχεία θα πρέπει να εξετάζονται κάθε τρίμηνο και η κάθε απόκλιση, ανεξάρτητα από το αν είναι συγκυριακή ή όχι, θα πρέπει να καλύπτεται με προληπτικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμόζονται άμεσα και θα ισχύσουν έως και το τέλος του προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, θέλει η εφαρμογή προληπτικών μέτρων να γίνεται με το κλείσιμο κάθε δημοσιονομικού έτους, με βάση τον ευρωπαϊκό στατιστικό κώδικά (ESA 2010), δηλαδή κοντά στα τέλη Απριλίου.

Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι η δυσπιστία του ΔΝΤ στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, με αφετηρία το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ για το 2015 που ανακοίνωσε την προπερασμένη Πέμπτη για την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι του Ταμείου φτάνουν στο σημείο να ζητούν να οριστεί κάποιος άλλος, ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός εγνωσμένου κύρους, ο οποίος θα πιστοποιεί τα ελληνικά στοιχεία.

Η ελληνική πλευρά αρνείται κι αυτό το αίτημα και επιμένει ότι επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυτά που πιστοποιεί η Eurostat.

Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου θα αποδειχθεί αν τελικά, οι ευνοϊκές προς τις θέσεις της Ελλάδας δηλώσεις που ακούγονται σήμερα θα επαναληφθούν ή θα καταρρεύσουν απέναντι στο μέτωπο που δημιουργούν το ΔΝΤ με το Βερολίνο, από την αρχή ακόμη του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με...

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται...

Καθαρά Δευτέρα: Σε ισχύ από σήμερα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας από σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 έως...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο