Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Εγκαινιάστηκε το ψηφιακό μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ένα πολιτιστικό «κόσμημα» άνοιξε σήμερα τις πύλες του στο κοινό. Πρόκειται για το ψηφιακό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα εγκαίνια του εντυπωσιακού αυτού μουσείου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου ενώ επίσημη προσκεκλημένη ήταν και η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, ώρες λειτουργίες 09:00 με 16:00 και κλειστό τη Δευτέρα, το μουσείο, μια ελαφριά κατασκευή, πλήρως αναστρέψιμη, από μέταλλο και ξύλο, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά εκτός της περίφραξής του, πάνω στο μικρό πάρκο που περιβάλλεται από τις οδούς Μοναστηρίου, Τηλεφανούς, Κρέοντος και Πλάτωνα.

Αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα που έχει επιστρατεύσει τα πλέον σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας για να πραγματοποιηθεί αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό εικονικό ταξίδι στον χώρο του φιλοσόφου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά στην αρχαία αγορά, να ανακαλύψουν το περιβάλλον και τις συνήθειες μιας περιόδου, από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π. χ, που διαμόρφωσε τον πολιτισμό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα ανακαλύψουν τις αλλαγές και την εξέλιξη στον χώρο και τον χρόνο αλλά και την μεταβολή των λειτουργιών από εποχή σε εποχή.
Η έκθεσή του «διηγείται» την ιστορία του Πλάτωνα και του έργου του, μέσα από μια διαδρομή τριών ενοτήτων που ξετυλίγονται σε αντίστοιχες αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου γνωρίζουμε τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας. Εκεί ο επισκέπτης μέσω ενός quiz μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μία αποκάλυψη.

Η δεύτερη αίθουσα αφιερώνεται στο έργο και τις μεθόδους του Πλάτωνα και στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται ο τρόπος που η ανθρωπότητα βιώνει και αγκαλιάζει το έργο του Πλάτωνα, εμπνεόμενη από αυτό.

Ψηφιακές εφαρμογές, προβολές βίντεο, εποπτικό υλικό και χάρτες πλαισιώνουν το πρώτο μουσείο φιλοσοφίας στη χώρα μας, που παράλληλα εμπλουτίζεται από κουίζ, διαδραστικά παιχνίδια και πρωτότυπα βίντεο, τα οποία προβάλλονται σε δυο «κρυφές» αίθουσες.

Η πρώτη προβάλλει το βίντεο που είναι αφιερωμένο στην αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα (που δρα βιωματικά για τους θεατές, λόγω σκοτεινότητας και θέσεων που θέλουν να δώσουν την αίσθηση του «δεσμώτη»), ενώ η δεύτερη, το αμφιθέατρο, προβάλλει εκ περιτροπής τρία βίντεο, αφιερωμένα στον μύθο της ψυχής, στο τι είναι δίκαιο και άδικο, αλλά και στο συμπόσιο του Πλάτωνα που ασχολείται με τον έρωτα.

Ενταγμένο στο περιβάλλον
Μέρος της έκθεσης αποτελεί και η ίδια η κατασκευή του μουσείου, με την είσοδο να είναι όχι από την μπροστινή, αλλά από την πίσω πλευρά, που σαν μια χρονοκάψουλα ταξιδεύει τους επισκέπτες στην εποχή του Πλάτωνα. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ο προσανατολισμός του, ο οποίος είναι άμεσα συνδεμένος με τον αρχαιολογικό χώρο, τη γειτονιά και το σήμερα.

Επιπλέον, τα υλικά είναι πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον, ενώ τα γήινα χρώματά του έχουν σκοπό να μην ανταγωνίζονται τον αρχαιολογικό χώρο με τον οποίο γειτνιάζει. Τέλος, τα στέγαστρά του κλείνουν το βράδυ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και «ησυχίας», καθώς επιδίωξη των αρχιτεκτόνων του ήταν να μην παρεμβάλλεται έντονα στην περιοχή.

Το μουσείο, έργο ενταγμένο σε ΕΣΠΑ (προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ, εκτός της κτιριακή υποδομή του), έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή τεσσάρων φορέων: του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, του Ιδρύματος Ωνάση, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Το δάκρυ της μαστίχας

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΑΛΟΥ Το δάκρυ της μαστίχας Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Τετάρτη, 3 Απριλίου | 7μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί...

Η προίκα της κόρης της Μπουμπουλίνας που προκάλεσε εμφύλια διαμάχη

Η Ελένη Μπούμπουλη έγινε πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που λίγο έλειψε να τινάξει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στον αέρα. Κολοκοτρώνης και Γρίβας έφτασαν στα...

Παύλος Βρέλλης: Ο γλύπτης που έπλασε την ιστορία του έθνους μας σε κερί και...

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον συνταξιούχο γυμνασιάρχη, τον γλύπτη Παύλο Βρέλλη, που δημιούργησε ένα έργο ζωής, ένα έργο για όλη την Ελλάδα,...

Οι κοινοί στόχοι στον ιστό της ελληνικής γλώσσας!

– Eκκλησία – Σχολεία – Δημογέροντες – Δημοσιογραφία αποτέλεσαν στη Σμύρνη ένα ενιαίο, αδιάσπαστο σύνολο, αλληλοσυμπληρούμενο με κοινούς στόχους και προβληματισμούς και με αδιάρρηκτο...

Πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι τις εκλείψεις Ηλίου

Τα μηνύματα από τους θεούς, οι κακοί οιωνοί και η ιστορία του Ηροδότου για τον Θαλή Στις 8 Απριλίου 2024 η Βόρεια Αμερική θα γίνει...
Κνωσός: Ανακάλυψη «τεράστιας σημασίας»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαρτίου ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1900 Ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη Το 1964 Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κρήτη
Δήμος Αθηναίων: Με χρώματα, σερπαντίνες και μεγάλες δόσεις κεφιού και χαράς «ντύνεται» η πρωτεύουσα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα;

«Βάλτε μια μάσκα σε έναν υποκριτή και δεν θα είναι πια ικανός να λέει ψέματα», είχε πει ο διακεκριμένος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αγία Γαβριηλία: Η δύναμη της Παράκλησης και η ανάθεση όλων στον Θεό

Μια άλλη κυρία, η κυρία Κ., περιγράφει πώς έμαθε με τη βοήθεια της γερόντισσας,...

Δημήτρης Κόκοτας: «Περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα να δούμε την εξέλιξη», λέει η Ματίνα Παγώνη

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» νοσηλεύεται, έπειτα από έμφραγμα που υπέστη, ο Δημήτρης Κόκοτας, ο οποίος...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό...