Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Η ουρολοίμωξη αγαπά το καλοκαίρι

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Ο ιατρικός όρος που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων είναι κυστίτιδα ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, όπως το Ε. Coli (μάλιστα οι ειδικοί το παραθέτουν ως αιτία για το 70-95% των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης).

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν ισχυρή και συχνά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και ούρα με αίμα.

kalokairi-

Θεραπεία με αντιβιοτικά

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η προσοχή στο σώμα σας. Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να θεραπεύσουν μόνοι τους την ουρολοίμωξη, χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι λάθος και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαιώνιση της ουρολοίμωξης.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεφρά, προκαλώντας λοίμωξη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Θα μπορούσε ακόμα να εξαπλωθεί στο αίμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συνταγογραφήσει ενδεχομένως μία θεραπεία. Τα αντιβιοτικά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απαλλαγείτε από μία ουρολοίμωξη. Αν τα συμπτώματα, ωστόσο δεν υποχωρήσουν, αφού έχετε λάβει αντιβιοτικά για δύο ημέρες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφτείτε ξανά τον γιατρό σας, για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Ειδικά μάλιστα, στις περιπτώσεις που παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πυρετός, αίμα στα ούρα, γενική αδυναμία ή κοιλιακό άλγος με ναυτία και έμετο.

Εναλλακτικές θεραπείες

Οι ειδικοί προτείνουν ακόμη τρεις φυσικούς τρόπους, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

1. Ο χυμός των μούρων είναι μια ευρέως διαδεδομένη σπιτική θεραπεία για μια απλή ουρολοίμωξη. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων επιστημονικών μελετών, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χυμού αυτού τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο χυμός μούρων δεν μπορεί να βοηθήσει όλους όσους πάσχουν από ουρολοίμωξη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρει ανακούφιση.

Στην ουσία ο χυμός μούρων δρα εμποδίζοντας τα βακτήρια E. Coli, να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, προσοχή γιατί πρέπει ο χυμός να είναι 100% φυσικός και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, για να βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων.

2.Η βιταμίνη C ενδείκνυται για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 4.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για να κρατήσετε τα βακτήρια μακριά. Η βιταμίνη C αυξάνει την οξύτητα των ούρων, η οποία δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εγκατάσταση των βακτηριδίων.

3. Τα προβιοτικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία του παχέος εντέρου ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οξύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η ουρολοίμωξη, σταματώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

gunaika-

Πρόληψη

Η λήψη μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σημαίνει διατήρηση καλής υγιεινής. Στις τουαλέτες δημοσίας χρήσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα κάλυμμα (ατομικό, φυσικά, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάθεστε στο καπάκι) και να σκουπίζετε από εμπρός προς τα πίσω, έτσι ώστε να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια σε μέρη που δεν πρέπει.

Επιπλέον, χρειάζονται τακτικά ντους. Όταν ο καιρός και το σώμα είναι ζεστά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη λοιμώξεων.

Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα και προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.

Εάν είχατε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιήστε αμέσως μετά την τουαλέτα, έτσι ώστε οποιαδήποτε βακτήρια που θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα, να παραμείνουν έξω από τον οργανισμό. Ενώ είναι πάντα σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστασία (διαφράγματα ή προφυλακτικά με σπερματοκτόνο δράση), ειδικά εάν έχετε παρελθόν με τις ουρολοιμώξεις.

Άλλα εύκολα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν το άφθονο πόσιμο καθαρό νερό, την αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ (το οποίο μπορεί να καταστείλει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει τα βακτήρια) και τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, σε καθημερινή βάση.

Τα μέτρα πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντικά εάν αναλογιστείτε, ότι ποσοστό σχεδόν της τάξης του 25% των πασχόντων από ουρολοίμωξη, υποτροπιάζουν μέσα σε έξι μήνες, εάν δεν υπάρξει η δέουσα προσοχή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Μελέτη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας κατά 2 χρόνια

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μια...

5 συνήθειες που αποβάλουν το μαγνήσιο από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο μαγνήσιο και το πόσα οφέλη παρέχει στον οργανισμό μας. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς...

Βρήκαν τον “διακόπτη” που σταματάει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καλό στο να διακρίνει μεταξύ της χημείας του σώματός μας και της χημείας ενός παθογόνου “εισβολέα”. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί μπορεί...

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά και από όσα καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία...

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα προφανή συμπτώματα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα καλοκαίρια μου (warning: αυτοαναφορικό σεντόνι)

Τα καλοκαίρια μου μοιράζονται σε 4 περιόδους που αναλογούν grosso modo -με εξαίρεση την...

Σκέτη μαγεία: 5 γραφικά χωριά της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείς φέτος το καλοκαίρι!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της trivago, της μεγαλύτερης πλατφόρμας αναζήτησης ξενοδοχείων παγκοσμίως, μια...

Θερινό ηλιοστάσιο: Από σήμερα και επίσημα καλοκαίρι

Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη ημέρα του 2023 και η πρώτη επίσημη...

“Παγώνουν” οι πλειστηριασμοί

"Παγώνουν" έως το τέλος του καλοκαιριού , εξ αιτίας  των εκλογών, οι πλειστηριασμοί χαμηλής...