Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου Aλ Σίσι με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρο πέρασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι από τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θα πρέπει να διδαχθεί και η Τουρκία. Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής κατά της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο Αλ Σίσι. Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεργασία με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, τη συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ακόμη και στρατιωτική συνεργασία.

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή. «Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος επίσης μίλησε για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα γίνει αύριο Τετάρτη, τονίζοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Πολλοί μπορούν να διδαχθούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά».

Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Απευθυνόμενος στον Πρ.Παυλόπουλο υπογράμμισε ακόμη ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρόσωπο του Πρ.Παυλόπουλου, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστηρικτική της στάση υπέρ των θέσεων της Αιγύπτου και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Μετά τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στις 15:05 ο αλ Σίσι θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντησή τους θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Κατά την επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου, στόχος είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών και κατασκευών/υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Σίσι και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στις 19:30 το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ

Πολύ μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ πήρε ο Ολυμπιακός που επικράτησε με...

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ευρώπη μετά την ήττα

Την ήττα με σκορ 2-0 μέσα στην Τούμπα γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τη Μπριζ...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το...