Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Τα 3 εμπόδια για συμφωνία στα προληπτικά μέτρα

Περίπου 10 ημέρες πριν από άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup για τον μηχανισμό, με τον οποίο θα ενταχθούν και θα λειτουργήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος που ξεκίνησε από τη Μ. Τετάρτη, για να περιοριστούν οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία επέβαλαν στην ουσία το «μνημόνιο εν αναμονή», με την απειλή ότι διαφορετικά δεν θα συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, πιέζουν τώρα, ώστε αυτό να προσαρμοστεί στα δικά τους δεδομένα, περιλαμβάνοντας μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) από τώρα και όχι όταν θα υπάρχουν αποκλίσεις στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2016, 2017 και 2018.

Η συμφωνία στα «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που θα κλείσει ουσιαστικά την αξιολόγηση (αφού τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. έχουν ήδη συμφωνηθεί) έχει να ξεπεράσει τρία βασικά εμπόδια:

Το πρώτο είναι το πακέτο των μέτρων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να οριστούν συγκεκριμένα μέτρα «καλής ποιότητας» που θα αφορούν περικοπές δαπανών.

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ είναι οι μισθοί του δημοσίου στα υπουργεία και τα ειδικά μισθολόγια, αφού το Ταμείο δεν θεωρεί ότι έχουν γίνει βήματα για την εξυγίανση του δημοσίου, τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα και οι επιτελείς του ΔΝΤ θέλουν την άμεση νομοθέτηση του ενδεχομένου περικοπής τους, ώστε, αν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις, να εφαρμοστούν αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση από το ΥΠΟΙΚ ή άλλα υπουργεία.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, από την άλλη, θέλει το σύστημα των προληπτικών μέτρων να έχει την μορφή αυτόματων περικοπών σε τομείς, τους οποίους θα εισηγείται το δημοσιονομικό συμβούλιο και θα εγκρίνει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η άποψη της ελληνικής πλευράς φαίνεται να βρίσκει σημαντικούς συμμάχους στην πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, αντίθετος με την ιδέα των προληπτικών μέτρων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δικές τους δηλώσεις, ταυτίζονται με το οικονομικό επιτελείο στο ότι τα προληπτικά μέτρα δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθούν από τώρα.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι ο προσδιορισμός της διάρκειας μίας απόκλισης πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα στοιχεία θα πρέπει να εξετάζονται κάθε τρίμηνο και η κάθε απόκλιση, ανεξάρτητα από το αν είναι συγκυριακή ή όχι, θα πρέπει να καλύπτεται με προληπτικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμόζονται άμεσα και θα ισχύσουν έως και το τέλος του προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, θέλει η εφαρμογή προληπτικών μέτρων να γίνεται με το κλείσιμο κάθε δημοσιονομικού έτους, με βάση τον ευρωπαϊκό στατιστικό κώδικά (ESA 2010), δηλαδή κοντά στα τέλη Απριλίου.

Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι η δυσπιστία του ΔΝΤ στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, με αφετηρία το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ για το 2015 που ανακοίνωσε την προπερασμένη Πέμπτη για την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι του Ταμείου φτάνουν στο σημείο να ζητούν να οριστεί κάποιος άλλος, ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός εγνωσμένου κύρους, ο οποίος θα πιστοποιεί τα ελληνικά στοιχεία.

Η ελληνική πλευρά αρνείται κι αυτό το αίτημα και επιμένει ότι επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυτά που πιστοποιεί η Eurostat.

Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου θα αποδειχθεί αν τελικά, οι ευνοϊκές προς τις θέσεις της Ελλάδας δηλώσεις που ακούγονται σήμερα θα επαναληφθούν ή θα καταρρεύσουν απέναντι στο μέτωπο που δημιουργούν το ΔΝΤ με το Βερολίνο, από την αρχή ακόμη του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Διασύνδεση POS: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Δρομολογήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – drones, δορυφόρους και μπουλντόζες κατά των αυθαιρέτων

Αλλάζει το σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων,...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Τα μέτρα για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τον Χρυσοχοΐδη

Σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του...

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο