Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συνεχίζεται το αδιέξοδο στον Προμαχώνα

Απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των ελληνικών τρακτέρ που κρατούν αποκλεισμένο το τελωνείο του Προμαχώνα, ο Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, όπου επικρατεί ένταση με Βούλγαρους αγρότες να έχουν στήσει από την πλευρά του βουλγαρικού εδάφους αντιμπλόκο.

«Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το αντιμπλόκο στη βουλγαρική πλευρά θα παραμείνει τουλάχιστον για μια εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Τουρτούρας και πρόσθεσε: «Αυτό που ζητούν οι Βούλγαροι, να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση», όπως αναφέρει το Έθνος.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά επί ελληνικού εδάφους, υπερβαίνει τα 27 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο του Προμαχώνα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου ήταν αποκλεισμένο, αλλά σε γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο αποφασίστηκε το άνοιγμα της διέλευσης προχθες, Τρίτη. Παρά ταύτα, η κυκλοφορία δεν αποκαταστάθηκε, αφού από την πλευρά της Βουλγαρίας στήθηκε μπλόκο στα Κούλατα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο δεύτερο σημείο εξόδου προς τη Βουλγαρία, στο τελωνείο της Εξοχής. Ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Βασίλης Καστίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχουν στήσει μπλόκο επί βουλγαρικού εδάφους ως αντίποινα στο δικό μας και ζητούν να αποσύρουμε τα τρακτέρ από το τελωνείο. Όλες αυτές τις μέρες, υπήρχε ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθούσαμε πιστά. Έκτακτα περιστατικά, όπως και -μεταξύ άλλων- τουριστικά λεωφορεία με παιδιά, τα αφήναμε να περάσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε ευπαθείς ομάδες, αλλά να διατρανώσουμε τα προβλήματά μας».

Εξάωρος αποκλεισμός της Ε.Ο. στις Μικροθήβες από τις 12:00

Με νέο 6ωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών. Το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου θα ισχύσει, όπως και χθες, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Ο εξάωρος αποκλεισμός θα επαναληφθεί και αύριο Παρασκευή τις ίδιες ώρες, έπειτα από απόφαση που έλαβαν οι αγρότες σε συνέλευσή τους στο μπλόκο.

Η εκτροπή των αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, γίνεται στον κόμβο του Αλμυρού και στη συνέχεια οδηγούνται, μέσω Βόλου, στο Βελεστίνο και στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας. Το αντίστροφο συμβαίνει για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς την Αθήνα. Η συγκεκριμένη παράκαμψη επιβαρύνει κατά 45 χιλιόμετρα τη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η αυριανή μέρα, ωστόσο, θεωρείται από τους ίδιους τους αγρότες κρίσιμη καθώς, όπως εκτιμούν, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα ανάψει και το πράσινο φως για να προσκληθούν στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν στο τραπέζι του διαλόγου τις προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει από κοινού μαζί με το μπλόκο των Τεμπών, αλλά και άλλα μικρότερα μπλόκα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κιλκίς: Αγρότες απέκλεισαν τη ΔΟΥ με τρακτέρ και αχυρόμπαλες

Με δέκα τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αχυρόμπαλες αλλά και ζώα, κατέλαβαν από τις 10:00 τη ΔΟΥ νομού Κιλκίς, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, μαζί με επιστήμονες και εργαζομένους άλλων επαγγελματικών κλάδων, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Δοϊράνης, Γιώργο Τερζή.

Η κινητοποίηση θα διαρκέσει έως και τις 13:30. Όπως τόνισε ο κ. Τερζής, στόχος των αγροτών είναι «να γίνει επιτέλους σαφές ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι».

Σημειώνεται ότι στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία στους Εύζωνες και τη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-23:30) και στο δεύτερο η διέλευση των οχημάτων θα κλείσει από τις 18:30 έως τις 23:30.

Υπό κατάληψη τελούν από νωρίς το πρωί έως και τις 14:30, δύο τραπεζικά υποκαταστήματα στα Γιαννιτσά. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της σερβικής γέφυρας, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μετά, θα επιστρέψουμε στο μπλόκο μας, όπου θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό μέχρι τις 8 το βράδυ».

* Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη, αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο αποκλεισμός για τέταρτη ημέρα σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ στο χρονικό διάστημα 12:00-24:00 θα κλείσει και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Σε πεντάωρο αποκλεισμό της παλιάς εθνικής όδού στο ύψος της Αμφίπολης, από τις 16:00-21:00, θα προχωρήσουν οι αγρότες από το μπλόκο της Παλαιοκώμης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι και την Παρασκευή, εκτός εάν κρίνουμε ότι λόγω καιρού μπορεί να ταλαιπωρήσουμε, μέσω των παρακαμπτηρίων, τους οδηγούς και να προκληθεί ατύχημα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό παραμένει, τέλος, για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

Δεν υποχωρούν από τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης. Για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα παραμένουν στους δρόμους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους».

Για σήμερα αποφασίστηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στις τρεις λωρίδες στα δύο ρεύματα, για το διάστημα από τις 15:00 έως τις 21:00. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρη Παπαδάκη, στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και δύναμη από το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

Εξάλλου, οι αγρότες του μπλόκου στη θέση «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου για μία ώρα, από τις 8 το βράδυ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστικής Βασίλης Μαυροσκάς, στόχος είναι αναδειχθεί ότι οι αγρότες είναι στη θέση τους και παραμένουν δυνατοί. Ο ίδιος επισήμανε: «Παρά τις δηλώσεις που έγιναν χθες για αποχώρηση δύναμης από το μπλόκο, τις οποίες αποδίδω σε ένταση της στιγμής και χαρακτηρίζω άστοχες, από το σημείο δεν έφυγε κανείς και παραμένουμε στη θέση μας μέχρι τέλους».

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Οι αποκλεισμοί θα έχουν ως εξής: 11:00-15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ευελπιστούμε να μη γίνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πάει στράφι ο αγώνας που δίνουμε όλοι εμείς του πρωτογενούς τομέα».

Δεν προγραμματίζουν κινητοποίηση για σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον συντονιστή του κόμβου στα Μουδανιά, Βαγγέλη Μισαηλίδη, για τις 7 το βράδυ, έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασιστεί η αυριανή στάση των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη-Οι...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση...

Μητσοτάκης σε θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών: Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις την ΚΑΠ

Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας...

Συνάντηση στο Μαξίμου Μητσοτάκη με αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Για σήμερα Παρασκευή στις 11:30 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Νέα συνάντηση με αγρότες στις 15/3 – “Λύσεις τώρα” ζητούν οι Θεσσαλοί

Νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα...