Εις υγείαν του κράτους το 45% της τιμής της μπίρας

49

Tο 443% φθάνουν οι πέντε διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπίρα από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλη Μηνά.

Ο οποίος υποστήριξε ότι η επίπτωση της τελευταίας αύξησης του ΕΦΚ από την 1η Ιουνίου, δεν επηρεάζει μόνον το leader της αγοράς (το μερίδιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά αγγίζει το 53%) αλλά το σύνολο του κλάδου.

Σε μία πτωτική αγορά («χάνεται» 2% ανά έτος μέσα στην τελευταία πενταετία), το ποσοστό φορολογίας (ΕΦΚ & ΦΠΑ) επί του προϊόντος (φιάλη 500 ml) αγγίζει πλέον το 45% από 36% πριν και η τελική τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 16% αυξημένη, την οποία «δεν δύναται να απορροφήσει» η εταιρία δεδομένων των ασφυκτικών περιθωρίων της.

Σε ότι αφορά στην εκκρεμούσα υπόθεση του προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, ο Ζωούλης Μηνά ανέφερε ότι «εξαντλούμε όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια άδικη και αβάσιμη κατηγορία» και ότι η εταιρεία σέβεται πλήρως τις διαδικασίες, τόσο στα διοικητικά δικαστήρια όσο και στα ποινικά -όπου έχει ασκηθεί δίωξη κατά της εταιρίας για την υπόθεση νόθευσης του ανταγωνισμού με βάση το πόρισμα της Ε.Α.- χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:  Πάνω από 1.127.000 οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί για το κοινωνικό μέρισμα

Σημείωσε παρ’ όλα αυτά ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων που διαμορφώνονται σήμερα στα 14,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,1%, θα μετατραπούν σε ζημιές ύψους 16,8 εκατ. ευρώ εάν το πρόστιμο πληρωθεί. Ωστόσο αυτό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για το τριετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό.