Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Άρχισαν τα παρατράγουδα σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υποστούν μειώσεις τα μικρά και μεσαία εισοδήματα των συνταξιούχων, κατέρρευσε μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 664 ευρώ και άνω θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν τα αποτελέσματα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης αφού από τον επόμενο μήνα θα χάσουν το ΕΚΑΣ που λάμβαναν ή στην καλύτερη περίπτωση, θα μειωθεί το ποσό του επιδόματος, λόγω αλλαγής προς το χειρότερο των εισοδηματικών κριτηρίων.

Με δεδομένο μάλιστα ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα ποσά που εισέπραξαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους, η μείωση στις συντάξεις τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μόνο που το υπουργείο Εργασίας, κατάλαβε τον κοινωνικό αντίκτυπο της προωθούμενης απόφασης και θέλει να περιορίσει κάπως τις αντιδράσεις.

Για το λόγο αυτό, κατέθεσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το όριο επιστροφής δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.

 

Οι μηνιαίες δόσεις επιστροφής θα είναι 12 στην περίπτωση που η οφειλή είναι μικρότερη των 360 ευρώ. Για μεγαλύτερες οφειλές, ο συμψηφισμός θα γίνει σε πολύ περισσότερες μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος τους 2018.

Την ίδια στιγμή, στις 30 Μαϊου, πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τα «απόνερα» του Ασφαλιστικού, εμφανίζονται στο προσκήνιο και τα εργασιακά «αγκάθια».

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αναμένεται να αποτελέσουν βασικά ζητήματα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα, εντός καλοκαιριού.

Ήδη οι βιομήχανοι «ακονίζουν τα ξίφη τους» θεωρώντας πρόσφορο το έδαφος για περαιτέρω παρεμβάσεις τα μισθολογικά, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν ακόμα και σε ουσιαστική κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που συνδέεται άμεσα με κατάργηση προνοιακών παροχών – επιδομάτων, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό έντασης που αναμένεται το καλοκαίρι για ασφαλιστικά και τα εργασιακά.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επίσης επισημάνθηκε στην ίδια τροπολογία αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας, από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Στόχος είναι την 1.1.2017 η Πολιτεία να είναι έτοιμη για να ξεκινήσει την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι ύψους έως 900 εκατ ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ.

Η εξοικονόμηση έχει συμφωνηθεί να προκύψει μέσα από παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα που ήδη χορηγούνται.

Το υπουργείο Εργασίας έχει περιθώριο έως τον Σεπτέμβριο για να καταλήξει στο πλαίσιο των περικοπών και να διαλέξει ποιες κατηγορίες πολιτών θα δυσαρεστήσει.

Ορατός είναι ο κίνδυνος οι περικοπές να επηρεάσουν τους ανάπηρους, αλλά και τους πολύτεκνους, που θα προκαλέσουν ανάλογες κοινωνικές εντάσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στις 29 Σεπτεμβρίου οι Εθνικοί Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

Στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι φετινοί Εθνικοί Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού, σε οκτώ αθλητικές εγκαταστάσεις...

Ο εφιάλτης του ασφαλιστικού: Δραματική μείωση της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων

Σε διαρκή πίεση θα παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας για πολλές δεκαετίες, εξαιτίας...

Υπουργείο Εργασίας: Οι 10 βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επέρχεται με το νομοσχέδιο...

Ασφαλιστικό: Ολόκληρο το σχέδιο για εκκρεμείς συντάξεις και βελτίωση του ΕΦΚΑ

“Έτος ασφαλιστικού” θα είναι το 2022, καθώς το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων...