Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Άρχισαν τα παρατράγουδα σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υποστούν μειώσεις τα μικρά και μεσαία εισοδήματα των συνταξιούχων, κατέρρευσε μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 664 ευρώ και άνω θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν τα αποτελέσματα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης αφού από τον επόμενο μήνα θα χάσουν το ΕΚΑΣ που λάμβαναν ή στην καλύτερη περίπτωση, θα μειωθεί το ποσό του επιδόματος, λόγω αλλαγής προς το χειρότερο των εισοδηματικών κριτηρίων.

Με δεδομένο μάλιστα ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα ποσά που εισέπραξαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους, η μείωση στις συντάξεις τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μόνο που το υπουργείο Εργασίας, κατάλαβε τον κοινωνικό αντίκτυπο της προωθούμενης απόφασης και θέλει να περιορίσει κάπως τις αντιδράσεις.

Για το λόγο αυτό, κατέθεσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία το όριο επιστροφής δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.

 

Οι μηνιαίες δόσεις επιστροφής θα είναι 12 στην περίπτωση που η οφειλή είναι μικρότερη των 360 ευρώ. Για μεγαλύτερες οφειλές, ο συμψηφισμός θα γίνει σε πολύ περισσότερες μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος τους 2018.

Την ίδια στιγμή, στις 30 Μαϊου, πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τα «απόνερα» του Ασφαλιστικού, εμφανίζονται στο προσκήνιο και τα εργασιακά «αγκάθια».

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αναμένεται να αποτελέσουν βασικά ζητήματα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα, εντός καλοκαιριού.

Ήδη οι βιομήχανοι «ακονίζουν τα ξίφη τους» θεωρώντας πρόσφορο το έδαφος για περαιτέρω παρεμβάσεις τα μισθολογικά, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν ακόμα και σε ουσιαστική κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που συνδέεται άμεσα με κατάργηση προνοιακών παροχών – επιδομάτων, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό έντασης που αναμένεται το καλοκαίρι για ασφαλιστικά και τα εργασιακά.

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επίσης επισημάνθηκε στην ίδια τροπολογία αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας, από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Στόχος είναι την 1.1.2017 η Πολιτεία να είναι έτοιμη για να ξεκινήσει την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη τη χώρα. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι ύψους έως 900 εκατ ευρώ, ή 0,5% του ΑΕΠ.

Η εξοικονόμηση έχει συμφωνηθεί να προκύψει μέσα από παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα που ήδη χορηγούνται.

Το υπουργείο Εργασίας έχει περιθώριο έως τον Σεπτέμβριο για να καταλήξει στο πλαίσιο των περικοπών και να διαλέξει ποιες κατηγορίες πολιτών θα δυσαρεστήσει.

Ορατός είναι ο κίνδυνος οι περικοπές να επηρεάσουν τους ανάπηρους, αλλά και τους πολύτεκνους, που θα προκαλέσουν ανάλογες κοινωνικές εντάσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στις 29 Σεπτεμβρίου οι Εθνικοί Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

Στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι φετινοί Εθνικοί Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού, σε οκτώ αθλητικές εγκαταστάσεις...

Ο εφιάλτης του ασφαλιστικού: Δραματική μείωση της σχέσης εργαζομένων-συνταξιούχων

Σε διαρκή πίεση θα παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας για πολλές δεκαετίες, εξαιτίας...

Υπουργείο Εργασίας: Οι 10 βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επέρχεται με το νομοσχέδιο...

Ασφαλιστικό: Ολόκληρο το σχέδιο για εκκρεμείς συντάξεις και βελτίωση του ΕΦΚΑ

“Έτος ασφαλιστικού” θα είναι το 2022, καθώς το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε σειρά παρεμβάσεων...