Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Έκπληξη ΕΚΤ με δώρο 1 δισ. στις τράπεζες

Μια ώθηση με πρακτικό όφελος έως και 1 δισ. ευρώ, αλλά και ψυχολογική τόνωση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έδωσε η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Αν και δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «βάζει πλάτη» και προϊδεάζει για την πρόθεση Ντράγκι να δράσει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θέτοντας σε κίνηση σειρά θετικών εξελίξεων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα EFSF της τάξης των 37 δισ. ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της απόκτησης του «καλού» κομματιού τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν, και είναι τίτλοι με την ανώτερη διαβάθμιση.

Λόγω αξιολόγησης, οι τίτλοι μπορούσαν να γίνουν δυνητικά δεκτοί στο QE, για τις ελληνικές τράπεζες όμως ήταν αναγκαία η παρέμβαση Ντράγκι, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα και έδωσε το πράσινο φως για την ένταξή τους.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ώθηση στον κλάδο, αφού, πέραν του πρακτικού οφέλους, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται σε πρόγραμμα και σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας γίνονται αποδέκτες μιας θετικής είδησης.

τραπεζες

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με τον ESM για τη δυνατότητα πώλησης των τίτλων και σε ιδιώτες επενδυτές και αξιοποίησής τους περαιτέρω.

Το θέμα ήταν γνωστό στους επενδυτές που ανέμεναν τη λήψη της τελικής απόφασης και την έγκριση από τον ESM, καθώς μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν και τα έγραφαν στα βιβλία τους στο 100%.

Όσον αφορά το πρακτικό όφελος, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού και κεφαλαιακής ενίσχυσης, αφού οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν έως και το 50% των ομολόγων, καταγράφοντας κέρδη, καθώς τα απέκτησαν στην ονομαστική περίπου αξία και τώρα οι τίτλοι διαπραγματεύονται σε υψηλότερες τιμές.

Το ακριβές όφελος θα προκύψει από τις συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά συνολικά αναμένονται κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αυξηθούν έως και στο 1 δισ. ευρώ από την αποτίμηση των υπόλοιπων τίτλων στα βιβλία των τραπεζών με την τιμή που έγινε η συναλλαγή.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πωλήσουν εντός του έτους έως 18,5 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+27,07% και την Εθνική για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο, με ομόλογα EFSF αξίας 14,2 δισ. ευρώ, καθώς έχοντας αποκτήσει και αρκετές από τις τράπεζες που «έσπασαν», έλαβε τα ομόλογα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+18,83% έχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 9,1 δισ. ευρώ, η Eurobank 10,04 δισ. και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+15,70% 4,1 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η ήδη ευνοϊκή επίπτωση σε επίπεδο ψυχολογίας των επενδυτών, από μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, επιβεβαιώνει πόσο κρίσιμη είναι η επίτευξη το συντομότερο δυνατό της αξιολόγησης, κατ’ αρχάς στο επίπεδο της ρευστότητας, αφού με την επιβεβαίωση της αξιολόγησης αναμένεται (και η κίνηση Ντράγκι για τα ομόλογα EFSF δείχνει την καλή πρόθεση της ΕΚΤ) η επαναφορά άμεσα του waiver, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες την άντληση ρευστότητας με μικρότερο haircut, και η αποδοχή μεγαλύτερου εύρους τίτλων.

Ο εγχώριος κλάδος σήμερα δίνει ως ενέχυρα τα ομόλογα του EFSF και αυτά του ESM, ενώ κάνει χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ στηριζόμενος κατά βάση στον ELA.

Για το πρώτο εξάμηνο χάθηκε το στοίχημα της επιστροφής καταθέσεων, αλλά η αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει άμεσα οφέλη, κατ’ αρχάς με το waiver και σε δεύτερο χρόνο με την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο «μισάνοιξε».

Επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, ώστε να διευρυνθεί η μικρή ακόμη χρήση της διατραπεζικής και να μπορεί να ακολουθήσει χαλάρωση έως και άρση των capital controls.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης και για την προσέλκυση επενδυτών που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις τράπεζες, αν και οι υφιστάμενοι επενδυτές, στις επαφές με τις τράπεζες και τραπεζικά στελέχη, διατυπώνουν την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση αλλά και τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Καταγράφεται όμως και η ανησυχία, ακόμη και στο καλό σενάριο του επιτυχούς review, μήπως η επόμενη μέρα εφαρμογής των υφεσιακών μέτρων που σχεδιάζονται ανατρέψει το στόρι ανάκαμψης του δεύτερου τριμήνου.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις, πάντως, διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες τα ξένα funds που προσδοκούν ότι σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση θα εκκινήσει μια σειρά ευνοϊκών εξελίξεων, ενώ δυνητικοί επενδυτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να ενδιαφερθούν για τον κλάδο.

Αμεσος αντίκτυπος στο Χ.Α.

Δυνατό εβδομαδιαίο φίνις στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει ενισχυμένος κατά 4,86% στις 574,73 μονάδες και αυτόν των τραπεζών να ξεχωρίζει με διαφορά κλείνοντας με άνοδο 18,92%.

Μια κίνηση «καλής θέλησης» από την πλευρά της ΕΚΤ τάραξε τα νερά στο τέλος της εβδομάδας αναζωογονώντας το εγχώριο χρηματιστηριακό τοπίο.

Η είδηση για επαναγορά μέρους των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε το έναυσμα για μια ισχυρή κίνηση με επίκεντρο τις τράπεζες, η οποία σταδιακά είχε διάχυση και στους υπόλοιπους τίτλους.

Η έντονη αποτύπωση αυτής της είδησης δεν έχει να κάνει τόσο με το εξοικονομούμενο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών (θεωρητικά 144 εκατ. ευρώ), αλλά με το ότι ένας εκ των βασικών θεσμών της διαπραγμάτευσης κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Ο τίτλος της Εθνικής τερμάτισε με άνοδο 18,83% στα 0,26 ευρώ, ενώ ποσοστό 27,07% κέρδισε αυτός της Πειραιώς που διαμορφώθηκε στα 0,23 ευρώ. Σημαντικά κέρδη -18,67%- για τον τίτλο της Εurobank, ενώ εξίσου δυνατή ήταν και η πορεία για τη μετοχή της Αlpha Bank που έκλεισε στα 1,99 ευρώ (+15,7%).

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην έχει κλείσει ωστόσο ύστερα από ένα μακρύ κύκλο καθυστερήσεων φαίνεται ότι υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να περάσει η συμφωνία σε εγκριτικό επίπεδο θεσμών και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση» σχολίαζαν χθες αναλυτές της αγοράς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές χαμηλής αξίας

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες,...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το τέρας που οι ίδιες δημιούργησαν 

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά...

Μεγάλη αποδοχή γνωρίζει το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS – Ξεπέρασαν τα 2,2 εκατομμύρια οι χρήστες

Εκρηκτική άνοδο που ισοδυναμεί με ποσοστό αύξησης 60% το 2023 σε σχέση με το...

Τράπεζες: Έρχεται μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ

Αισιόδοξες προβλέπονται οι εκτιμήσεις για τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή...