Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

«ΑλσοΠαιδίες 2016» την Κυριακή στο Άλσος Βεΐκου

Τις «ΑλσοΠαιδίες 2016», διοργανώνει αυτή την Κυριακή 3 Απριλίου από τις 10.30 το πρωί,  στο Άλσος Βεΐκου, ο Δήμος Γαλατσίου.

Πρόκειται για μια δράση που έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών, σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η σύνδεση με το περιβάλλον, να καλλιεργηθούν στάσεις και αξίες θετικές για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, όχι μόνο μέσα από τη γνώση αλλά μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού, της έκφρασης της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο Άλσος Βεΐκου, τα παιδιά παίζουν με τους φίλους τους επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων, δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης με υλικά της φύσης κατανοώντας την ατομική και συλλογική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Πρώτο Μέρος | 11:00 – 13:00

  1. Η Φύση της διπλανής πόρτας: Από τις νεραντζιές στους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της πόλης, στα πεύκα των προαστίων και τις πικροδάφνες των αυλών των σχολείων, δεν υπάρχει κανένα μέρος που η φύση να μην προδίδει την παρουσία της. Τα παιδιά σπάνια παρατηρούν το περιβάλλον που βρίσκεται κοντά τους και ακόμη σπανιότερα γνωρίζουν πώς θα μπορούσαν να το φροντίσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Παρατηρούμε το οικοσύστημα που βρίσκεται στο Άλσος, μαθαίνουμε τι θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε στο συγκεκριμένο περιβάλλον και πώς θα μπορούσαμε να το φροντίσουμε με απλούς τρόπους, για να ομορφαίνει την καθημερινότητα μας. Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στο πάρκο, συλλέγουμε υλικά που μας προσφέρει η φύση (φύλλα, κουκουνάρια, πέτρες, ξύλα κ.α.) συζητάμε για το πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έργα τέχνης με αυτά και βάζουμε τα δυνατά μας για να δημιουργήσουμε ένα εφήμερο έργο τέχνης στη λογική του “land art”.
  1. Ο κηπουρός εξερευνητής: Σαν βοτανολόγοι εξερευνητές των περασμένων αιώνων, τα παιδιά με μία πυξίδα και έναν μεγεθυντικό φακό θα εξερευνήσουν το Άλσος! Τα φυτά πάντα συνόδευαν τους ανθρώπους στα ταξίδια τους, είτε για να τραφούν είτε για να τα μελετήσουν. Κάποια από αυτά τα φυτά ευδοκίμησαν στους πολλούς νέους τόπους και κάποια άλλα εξακολουθούν να καλλιεργούνται σε λίγα μόνο μέρη του πλανήτη. Με τη σειρά τους οι μικροί μας εξερευνητές ξεκινούν να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της φύσης του Άλσους! Θα χωριστούν σε ομάδες, θα αναλάβουν αποστολές, θα σημειώσουν τις παρατηρήσεις τους στο βιβλίο του εξερευνητή και θα προσπαθήσουν να βρουν τον προσανατολισμό τους χρησιμοποιώντας χάρτη και πυξίδα.
  1. Αν δεν φυσήξει άνεμος κλαράκι δεν σαλεύει: Φυσάει αεράκι… Μα από πού έρχεται; Βοριάς, Νοτιάς, Μπάτης, Σιρόκος, Τραμουντάνα, πολλές φορές έχει τα πιο περίεργα ονόματα! Μέσα από την ιστορία του μικρού Αίολου, τα παιδιά καταλαβαίνουν τη σημασία του ανέμου στην καθημερινότητα τους και πώς αυτός μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια. Αφού παρατηρήσουμε, φυσήξουμε και παίξουμε με τον άνεμο θα γίνουμε οι «φύλακές» του κατασκευάζοντας όλοι μαζί πολύχρωμους ανεμόμυλους. Οι μικροί μας Αίολοι βγαίνουν στο πάρκο με τους ανεμόμυλούς τους για να τους φυτέψουν στο γρασίδι, παίζουν, τους κοιτούν να γυρνάνε, τρέχουν γύρω τους και αφήνονται να τους κερδίσει αυτή η θυελλώδης ατμόσφαιρα. Στο τέλος του προγράμματος, ο καθένας φεύγει με ενθύμιο τον ανεμόμυλο του.
  1. Τσουβαλοδρομίες: κάθε παιδί έχει μπει σε ένα τσουβάλι, σέρνει ένα καρότσι με χρωματιστά “σκουπίδια”, τα οποία πρέπει να τοποθετήσει σε κατάλληλους κάδους σε συγκεκριμένο χρόνο.
  2. Η δηλητηριώδης αράχνη καυσαερίου: τα παιδιά καλούνται να περάσουν μέσα από τον ιστό της ώστε να βγουν σε καθαρό περιβάλλον.

13:00 – 14:00: Διάλειμμα με Μουσική, ΔΩΡΕΑΝ Φαγητό, χυμοί & Κέρασμα για το σπίτι!

Δεύτερο Μέρος | 14:00 – 16:00

  1. Σωλήνες διαφυγής νερού: πλαστικές μπάλες ή νερόμπαλες περνάνε μέσα από σωλήνες υδρορροής από τη μόλυνση σε ασφαλές δοχείο.
  1. Μπάσκετ ανακύκλωσης: τα παιδιά προσπαθούν σε ταμπλό, με διαφορετικές χρωματιστές τρύπες, να “σκοράρουν” μπάλες αντίστοιχου χρώματος.
  1. Κηπάκι μου μικρό και μοσχομυριστό: Τι είναι ένας κήπος; Μυστικός ή εσωτερικός, στριμωγμένος στην καρδιά της πόλης ή του δάσους, ο κόσμος των κήπων ανοίγει τις πόρτες της φαντασίας μας… Χώμα, πολύτιμες πέτρες, νερό, σπόροι, χρωματισμένα φύλλα, κουκουνάρια, αυτά και άλλα τόσα υλικά μπορεί να προσφέρει η φύση για να φτιάξουν τα παιδιά τον δικό τους εφήμερο μικρόκηπο! Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά συνθέτουν έναν κήπο μινιατούρα. Χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να δημιουργήσουν ανάγλυφες φόρμες, να αισθανθούν το υγρό και το στεγνό, να κατανοήσουν τα χρώματα και τις υφές.
  1. Τα μυρωδάτα μονοπάτια: Κάθε φυτό είναι μοναδικό και οι πέντε αισθήσεις μας βοηθούν να το αναγνωρίσουμε! Παίζοντας παιχνίδια αισθήσεων, γνωρίζουμε τις ιδιότητες των καταπληκτικών αρωματικών φυτών. Διαλέγουμε ένα φύλλο από το φυτό που μας άρεσε περισσότερο και δημιουργούμε το αποτύπωμα του σε μια πέτρα για να πάρουμε μαζί μας το ίχνος της εξερεύνησης μας. Φυτεύουμε όλοι μαζί τα φυτά σε ένα σημείο του Άλσους στο οποίο σταδιακά θα δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος.
  1. Κλείσιμο Προγράμματος με Βόμβες Σποράς! Όλα τα παιδιά μπαίνοντας στο πάρκο καλούνται από τους εμψυχωτές να φτιάξουν το δικό τους «seedbomb», δηλαδή τον δικό τους σβώλο σπόρων. Τι είναι τα seed bombs; Οι σβώλοι σποράς (Seed Bombs) ιστορικά μας έρχονται από την Ιαπωνία και πιο συγκεκριμένα από μια αρχαία τεχνική σποράς που ονομάζεται Tsuchi Dango. Tsuchi Dango σημαίνει «Της Γης τα απορρίμματα» ή σε ελεύθερη μετάφραση «Της Γης η Αποθήκη» και, ουσιαστικά, αυτή η αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική σποράς, αναγεννήθηκε πάλι το 1938 από τον Ιάπωνα φυτοπαθολόγο Μασανόμπου Φουκουόκα (Masanobou Foukouoka). Ο Φουκουόκα, στήριξε τη φυσική καλλιέργεια (Natural Farming) σε αυτή την αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική της σποράς με σβώλους, όπου το εντυπωσιακό στοιχείο του συνολικού εγχειρήματος είναι ότι η ίδια η φύση «αποφασίζει» τι θα μας «αποδώσει» μετά τη σπορά.

Η Φυσική Καλλιέργεια βασίζεται σε τέσσερις αρχές:

  1. Όχι στην κατεργασία της γης – όχι στο όργωμα
  2. Όχι στο λίπασμα
  3. Όχι στο βοτάνισμα
  4. Όχι στα φυτοφάρμακα

Στις μέρες μας, την τεχνική χρησιμοποιούν όσοι συμμετέχουν σε δράσεις τύπου Guerilla Gardening. Φυτεύουν σε παράδοξα μέρη της πόλης που δεν προορίζονται για φύτεμα χρησιμοποιώντας τα seed bombs καθώς έχουν τους κατάλληλους συνδυασμούς σπόρων και άλλων υλικών που μπορούν να φυτρώσουν χωρίς καμία μετέπειτα φροντίδα (αγριόχορτα, αγριολούλουδα κ.λπ.). Τα seed bombs, εκτός του ότι πρασινίζουν εύκολα και «διασκεδαστικά» τους αναξιοποίητους κενούς χώρους των πόλεων, προετοιμάζουν το χώμα εμπλουτίζοντάς το με τα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στη μετέπειτα συστηματική καλλιέργεια του. …συνέχεια της δράσης… Αφού το κάθε παιδί φτιάξει το δικό του seed bomb μπαίνοντας στο άλσος, το αφήνει να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων δράσεων. Με τη λήξη των εργαστηρίων, οι εμψυχωτές μας καλούν όλα τα παιδιά που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο πάρκο και τα οδηγούν σε κάποιο «ξερό» χώρο του άλσους και εκεί όλοι μαζί θα πετάξουμε τα seed bombsμας.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 29-9-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 26/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τριτη 26/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2732), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 26-11-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 24/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 24/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2731), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Κι όμως αυτή ήταν ερ@τική ζωή των ηρώων του 1821! – Ποιοι ήταν οι...

H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία, αφορά τις μάχες και τον αγώνα για την ανεξαρτησία...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 9-2-2020

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 21/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Πέμπτη 21/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2730), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Μπακαλιάρος για 25η Μαρτίου: Το μυστικό στο τηγάνισμα για να βγει μούρλια

Ως γευστικότατη «λύση ανάγκης» για τις μεγάλες μερίδες πληθυσμού που δεν είχαν πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως εθνικό/επετειακό φαγητό την...

Τι συνταγή για γλυκό θα σας δώσουμε σήμερα; Τέλεια αρωματική λεμονόπιτα

Άκρως καλοκαιρινό, πολύ γευστικό γλυκό και μια συνταγή για αρωματική λεμονόπιτα που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας. Επειδή το καλοκαίρι δεν είναι μόνο παγωτό και μπορείτε να δοκιμάσετε άλλες...

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 19/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Τρίτη 19/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2729), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής:

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εργαστήρια κατάρτισης για άνεργες γυναίκες και νέους από το Δήμο Γαλατσίου

Εξειδικευμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια για ανέργους, διοργανώνει για μια ακόμη φορά ο Δήμος Γαλατσίου, μέσω...

Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης στο Δήμο Γαλατσίου

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή...

 Γαλάτσι: Δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στο Γυμναστήριο Γυναικών

Δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες, διοργανώνει  η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Γαλατσίου, σε...

«Υιοθέτησε ένα δέντρο στο Γαλάτσι»

Να συνεισφέρουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης, υιοθετώντας ένα δέντρο, του οποίου θα...