Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ανάκαμψη τιμών στην αγορά υγρών καυσίμων

Την αντιστροφή της πολύμηνης καθοδικής πορείας των υγρών καυσίμων σηματοδότησε η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ανάκαμψη αυτή, που μεταφράστηκε σε μια άνοδο της τιμής του βαρελιού άνω των 10 δολαρίων, άρχισε σταδιακά να μετακυλίεται και στις τιμές της λιανικής. Στη χώρα μας το καθοδικό σερί ανακόπηκε στις 26 Φεβρουαρίου, όταν η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,296 ευρώ ανά λίτρο, που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή από το 2012.

Ωστόσο, από την προαναφερθείσα ημερομηνία η τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, να διαμορφωθεί σε 1,347 ευρώ, δηλαδή κατά πέντε λεπτά το λίτρο υψηλότερα από την τιμή της 26ης Φεβρουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις 17 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε 0,3301 ευρώ ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή διυλιστηρίου της προηγούμενης εβδομάδας (10/3/2016) σημειώθηκε αύξηση κατά 0,0125 ευρώ ανά λίτρο (1,25 λεπτά).

Η μέση λιανική τιμή της απλής αμόλυβδης στις 18 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε 1,347 ευρώ ανά λίτρο και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10 Μαρτίου) σημειώθηκε αύξηση 0,018 ευρώ ανά λίτρο (1,8 λεπτά). Στην εν λόγω τιμή, οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 0,9310 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 0,0859 ευρώ ανά λίτρο (8,59 λεπτά).

Το καθοδικό σερί ανακόπηκε στις 26 Φεβρουαρίου, όπου η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,296 ευρώ ανά λίτρο, που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή από το 2012.
Συνεπώς η τελική τιμή λιανικής σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου διαμορφώνεται από την τιμή του διυλιστηρίου κατά 24,50%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 69,12% και κατά 6,38% από τα εκτιμώμενα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων.

Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που καταγράφηκε το περασμένο διάστημα, η Ελλάδα παρέμεινε στις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της υψηλής φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις 26 Φεβρουαρίου, που η τιμή της αμόλυβδης κατέγραψε ιστορικό χαμηλό (1,296 ευρώ), η χώρα μας ήταν η έβδομη ακριβότερη στην Ε.Ε., ακολουθώντας την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Μάλτα, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία. Στην πραγματικότητα, με τις δύο τελευταίες χώρες η Ελλάδα είχε την ίδια τιμή. Αντίστοιχα, αν από την τιμή αφαιρεθούν οι φόροι, τότε η Ελλάδα κατείχε την 15η θέση.

Αξιο αναφοράς, πάντως, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ανόδου των διεθνών τιμών των πετρελαίου η ελληνική αγορά καυσίμων τις «παρακολουθεί» από κάποια απόσταση, καθώς η αύξηση στη λιανική τιμή της αμόλυβδης μπορεί να κριθεί ως συγκρατημένη.

Αυτό μάλιστα επιβεβαιώνεται από την κατάταξη της χώρας μας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., ως προς την τιμή της αμόλυβδης.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, η Ελλάδα «πέφτει» στην 9η θέση των πιο ακριβών χωρών της Ε.Ε., ενώ αν αφαιρεθούν οι φόροι, τότε η επίδοση της χώρας μας είναι ακόμη καλύτερη, αφού τοποθετείται στην 21η θέση μεταξύ των 28 χωρών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μπαίνει «φρένο» στο ράλι τιμών στις αντλίες – Εκρηκτικές αυξήσεις στα καύσιμα μέσα σε έναν χρόνο

Ελπίδες για «φρένο» στο άλμα τιμών το οποίο καταγράφεται στις αντλίες καυσίμων την τελευταία...

Στη Βουλή σήμερα η “μάχη” για την οικονομία και τις αυξήσεις τιμών

Σήμερα στις 12:15 μ.μ. θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο...

Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο – Η μεγαλύτερη άνοδός τους από το 2009

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2009, λόγω της...

Χ.Α.: Συνέχεια στην πτήση των τιμών αφού το διεθνές κλίμα ευνοεί ακόμα τις μετοχές

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, το καθεστώς του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και σημειώθηκε...