Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ανιχνεύθηκαν για δεύτερη φορά βαρυτικά κύματα

«Ρυτιδώσεις» στο χωροχρονικό συνεχές που προκλήθηκαν από ένα βίαιο κοσμικό φαινόμενο, ανιχνεύθηκαν για δεύτερη φορά από το πείραμα Advanced LIGO.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα βαρυτικά κύματα προήλθαν από τη συγχώνευση δύο μελανών οπών, σε απόσταση περίπου 1 δισεκατομμυρίου ετών φωτός από τη Γη.

Πρόκειται για τον δεύτερο εντοπισμό των διαταραχών που περιέγραψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο πλαίσιο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, πριν από έναν αιώνα.

Η πρώτη άμεση ανίχνευση ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι από τις πειραματικές διατάξεις του Advanced LIGO, οι οποίες βρίσκονται στη Λουιζιάνα και στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του Αϊνστάιν.

Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες του Advanced LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) σε άρθρο τους στο περιοδικό Physical Review Letters, τα νέα σήματα καταγράφηκαν στις 26 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Η πηγή τους ήταν δύο μαύρες τρύπες, με μάζες 14 και 7,5 φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του Ήλιου, οι οποίες περιστρέφονται γρήγορα η μία γύρω από την άλλη σε ολοένα μικρότερη απόσταση, μέχρι τελικά να συγχωνευθούν.

«Επιβεβαιώσαμε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελανών οπών “εκεί έξω”, οι οποίες περιμένουν να ανιχνευθούν στο μέλλον», ανέφερε στον Guardian o Τζον Βέιτς από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και μέλος της ομάδας του πειράματος.

Για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, κάθε ανιχνευτής του Advanced LIGO είναι κατασκευασμένος από δύο τούνελ μήκους 4 χιλιομέτρων, τα οποία σχηματίζουν ορθή γωνία.

Στην κοινή βάση των τούνελ, μία συσκευή διαιρεί μία δέσμη λέιζερ, εκπέμποντας από μία σε κάθε τούνελ. Κάθε ακτίνα διατρέχει τη σήραγγα, ανακλάται από ένα κάτοπτρο στο άκρο της και επιστρέφει στη βάση.

Στην περίπτωση που οι ακτίνες διανύσουν ίδιες αποστάσεις, τότε θα επιστρέψουν ταυτόχρονα στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν.

Στην περίπτωση ωστόσο που στο μεταξύ έχει περάσει από τη διάταξη κάποια διερχόμενη βαρυτική διαταραχή, τότε αυτή θα αλλοιώσει το μήκος των τούνελ, με συνέπεια η μία δέσμη να εμφανίσει μία μικρή χρονική καθυστέρηση στην επιστροφή της, συγκριτικά με την άλλη ακτίνα.

Έτσι, παρόλο που οι μεταβολές του μήκους είναι απειροελάχιστες, περίπου το 1/100 της διαμέτρου του πυρήνα ενός ατόμου, οι επιστήμονες από τη χρονική καθυστέρηση να ανιχνεύσουν τα διερχόμενα βαρυτικά κύματα.

Μάλιστα, οι διατάξεις έχουν σταματήσει να λειτουργούν από τον Ιανουάριο, αφού βρίσκονται σε φάση αναβάθμισης.

Επομένως, όταν ξεκινήσει ξανά το πείραμα, το επόμενο φθινόπωρο, θα μπορεί να ανιχνεύσει σχεδόν διπλάσιο αριθμό πηγών βαρυτικών κυμάτων στο σύμπαν. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Advanced LIGO, ανά περίπου 15 λεπτά γίνεται και μία νέα συγχώνευση μελανών οπών στο σύμπαν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκίνησε η καταβολή της δεύτερης δόσης

Ξεκίνησαν ήδη από αυτή την εβδομάδα οι πρώτες πληρωμές της δεύτερης δόσης για το...

Ένα τρένο διασχίζει τα κύματα: Τα ομορφότερα 450 μέτρα του ελληνικού σιδηρόδρομου

Εικόνες μαγευτικές και πρωτόγνωρες προσφέρει το ταξίδι  με τρένο δίπλα στα κύματα. Περίπου 1 χιλιόμετρο πριν από...

Financial Times: Τι σημαίνει η ρωσική «δεύτερη φάση» του πολέμου

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «στρατιωτικής επιχείρησής» της -όπως την αποκαλεί- στην Ουκρανία...

Μάσκες ΚΝ95: Έτσι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε δεύτερη φορά

Την ώρα που η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον είναι ιδιαίτερα αυξημένη, έρχεται και πάλι...