Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ: Κλείνουν τα σύνορα Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία – Έκτακτο σχέδιο από Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση την ώρα που οι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν στο ελληνικό μαζεύουν τα λιγοστά υπάρχοντα τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ειδομένη με τα πόδια. Την ίδια στιγμή συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην πλατεία Βικτωρίας, σε καταυλισμό έχει μετατραπεί και το Πεδίον του Άρεως ενώ Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία, κλείνουν τα σύνορα.

Έκτακτο σχέδιο δράσης για την ανθρωπιστική κρίση με την Έκτακτο σχέδιο, Κομισιόν, πρόσφυγες,υπογραφή της Κομισιόν

Νέο έκτακτο σχέδιο δράσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση εξετάζει η Κομισιόν. Σε σχετικές της δηλώσεις την Παρασκευή η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπέρτο τόνισε:

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση

Στη συνέχεια, η Ν. Μπέρτο σημείωσε: «Η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων».
πρόσφυγες Μπεχράκης

Ενώ κλείνοντας την ολιγόλεπτη ομιλία της χαιρέτισε και τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.
πρόσφυγες Μπεχράκης

Σε δηλώσεις της η σλοβενική αστυνομία, σημείωσε ότι οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν από κοινού να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Όπως αναφέρει σε δήλωση της η αστυνομία της Σλοβενίας:

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν

Αβραμόπουλος, πρόσφυγες,Τι δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος;

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στους Δελφούς για το Πρώτο Οικονομικό Forum, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να αποτύχει η έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου για το προσφυγικό.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε:

Εάν δεν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία στις 7 Μαρτίου, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή. Η 7η Μαρτίου είναι η ημέρα που θα αποφασιστούν όλα

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες πρόσφυγες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το πρώην δυτικό αεροδρόμιο.

Την ώρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επιβράδυνσης της άφιξης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στον Πειραιά, οι πρόσφυγες δείχνουν πως δεν θέλουν να μείνουν άλλο εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και με κάθε τρόπο ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα.

πεδίον άρεως, σκηνές πρόσφυγες,Οι σκηνές επέστρεψαν στο Πεδίον του Άρεως

Σε καταυλισμό έχει μετατραπεί ξανά το Πεδίον του Άρεως, χιλιάδες συνεχίζουν να είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στον Πειραιά, ενώ γεμάτη είναι τα τελευταία 24ωρα και η πλατεία Βικτωρίας.

Χάος αξίζει να σημειωθεί πως επικρατεί και στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί από την Πέμπτη, έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες από τον Πειραιά. Ο χώρος δεν ήταν έτοιμος για να τους φιλοξενήσει και έτσι οι πρόσφυγες μένουν στην αίθουσα αναχωρήσεων.

Ομάδα προσφύγων που βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως θέλει να φύγει για την Γερμανία, ενώ αναμένει το λεωφορείο για να πάει στο Λαύριο.

Περίπου 50 σκηνές έχουν στηθεί στο Πεδίον του Άρεως όπου έχουν σχηματιστεί δύο πρόχειροι καταυλισμοί. Ο ένας βρίσκεται πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στην οδό Μαυρομματέων.

Διαδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες κάθισαν για αρκετή ώρα στον δρόμο και ζητούσαν φωνάζοντας συνθήματα να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα.

Αξίζει να τονιστεί πως παράλληλα, προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ναυτιλίας από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Θ. Δρίτσας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ.Δρίτσας, τόνισε αναφερόμενος στο σχέδιο της Κυβέρνησης: «Με αυτό τον τρόπο δίνεται ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής διαμονής των προσφύγων που δεν μπορούν να προχωρήσουν στις βόρειες χώρες».

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα. Η μία είναι, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να μην εξαντλούν τη μεταφορικής τους δυναμικότητα και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα ναυλωμένα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν για μία ή δύο μέρες ως ξενοδοχειακοί χώροι για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουμε τα νησιά», υπογράμμισε για να προσθέσει πως «πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο».

Ζητήθηκε, λοιπόν, από τις εταιρείες και τα πρακτορεία να μειώσουν την έκδοση εισιτηρίων κατά 30-40% και επίσης τα πλοία που είναι δεμένα στην Μυτιλήνη τη Χίο και τη Σάμο να λειτουργήσουν ως ξενοδοχειακή υποδομή για μερικές ημέρες.

Στον Πειραιά έφθασαν 1.473 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο με το «Αριάδνη», ενώ το Blue Star 2, μετέφερε ακόμα 279 άτομα.

Στο Σχιστό βρίσκονται 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Ελληνικό 1.500 και στον Ελαιώνα 900.

Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την Ειδομένη μόλις 150 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως στον καταυλισμό βρίσκονται 3.000 άτομα κι ακόμα 1.300 είναι κατασκηνωμένοι στο βενζινάδικο. Η ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης είναι από το πρωί κλειστή.

πρόσφυγες, Εθνική οδός,

Πρόσφυγες στην Εθνική οδό

Παράλληλα, συνωστισμός υπάρχει και την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης με χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν ξεκινήσει με τα πόδια για την Ειδομένη.

Oι πρόσφυγες από το hot spot των Διαβατών το μεσημέρι της Πέμπτης ξήλωσαν τον φράχτη για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ με σχετική της επιστολή ζητά τη μίσθωση ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων άνω των 100 κλινών το καθένα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες για διάστημα εννέα μηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένα 25.000 άτομα.

Αξίζει να τονιστεί πως από 07:30 της 25/22016 έως 07:30 της 26/02/2016 διεσώθησαν 1008 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Κω και Μεγίστης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν!

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα λίγους μήνες...

Κομισιόν – Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση

Το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος εξασφάλισε η Ελλάδα στα πλαίσια της...

Κομισιόν: Σοβαρές ανησυχίες εγείρει η προφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη στην Αλβανία

Το ζήτημα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,...

Κομισιόν – Αποκαλυπτική έκθεση: Η Ελλάδα χάνει εκατομμύρια από τον ΦΠΑ – Χάνουμε 6.000 ευρώ το λεπτό

Πρωταθλητισμό στην… φοροδιαφυγή εξακολουθεί να κάνει η χώρα μας, με το Δημόσιο να χάνει...