Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

ΑΠΕ: Το νέο σχέδιο για αιολικά και φωτοβολταϊκά

Υπό μορφή προκοινοποίησης απεστάλη προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ…

Στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με τη συμμετοχή των φορέων του κλάδου.

Βάση του νέου μοντέλου είναι ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, σημείο-κλειδί του νέου μοντέλου είναι ο καθορισμός της ανώτατης τιμής του feed-in-premium. Μια τιμή που θα πρέπει αφενός να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων (ενσωματώνοντας τον «κίνδυνο χώρας» της ελληνικής οικονομίας) και από την άλλη να μην επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που στέκεται σε «τεντωμένο σκοινί».

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, το εύλογο IRR Project κάθε επένδυσης που αναγνωρίζει το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ έχει ένα εύρος από 8% έως 12%.

Με βάση αυτήν την παραδοχή η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:

· Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

· Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

· Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs και παραμένει η ταρίφα στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (10% πάνω από την Οριακή Τιμή). Η τιμή αυτή έχει αξιολογηθεί από την αγορά και κρίνεται μη βιώσιμη. Ωστόσο και αυτή η κατηγορία των φωτοβολταϊκών μπορεί προαιρετικά να συμμετάσχει στο σύστημα feed-in-premium και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δύο διαγωνισμοί. Ένας για όλες τις κατηγορίες των φοτοβολταϊκών (μικρά και μεγάλα) για ισχύ 50 MW αρχικά και ένας δεύτερος για ισχύ περί τα 20 MW στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον τα μικρά, δηλαδή μόνον τα κάτω των 500 KW.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με το νέο σύστημα οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν πλέον στην ημερήσια αγορά, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά και αντικίνητρα για όσες μονάδες ΑΠΕ δεν συμμετέχουν με αξιόπιστα στοιχεία. Ειδικότερα, οι μονάδες ΑΠΕ θα έχουν «πέναλτι» εάν οι δηλώσεις φορτίου που θα κάνουν στον Ημερήσιο Προγραμματισμό έχουν «αστοχία» πάνω από 25%. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι οι σταθμοί ΑΠΕ θα έχουν έσοδο της τάξης των 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για έξοδα διαχείρισης.

Οι ανώτατες τιμές ανά τεχνολογία βασίζονται σε υπολογισμούς που ανέλαβε να κάνει κυρίως το ΚΑΠΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασαν και από τον έλεγχο του οίκου Lazard.

—Τι λέει η αγορά

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς, με βάση το ρεπορτάζ του energypress, είναι θετική από τις εταιρείες φωτοβολταϊκών που εκτιμούν ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να αναθερμαίνεται ο κλάδος, έστω και υποτονικά.

Αντίθετα, στις εταιρείες αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών επικρατεί η άποψη ότι με βάση τα δεδομένα της χώρας οι τιμές αυτές δεν οδηγούν σε βιώσιμες επενδύσεις παρά μόνον όπου υπάρχει πολύ καλό αιολικό ή υδροηλεκτρικό δυναμικό. «Τα έργα μέτριων προδιαγραφών δεν βγαίνουν με αυτές τις τιμές» λέγεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ψηφίσειμέχρι τέλος του χρόνου (και να εφαρμοστεί από το 2016), ένα καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ, συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την «προκοινοποίηση» το υπουργείο Ενέργειας θέλει να διεκδικήσει μια ακόμα μικρή παράταση από τους δανειστές προκειμένου οι τιμές που καταβάλλονται στις ΑΠΕ να μην θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το σχέδιο για το νέο ΕΚΑΒ στο υπουργικό συμβούλιο

Αναδιαμορφώνεται πλήρως το Ε.Κ.Α.Β., κατά τα διεθνή πρότυπα, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου ΕΣΥ...

Νέο κύμα καύσωνα έρχεται από την Πέμπτη

Η ΕΜΥ εξέδωσε ακόμα ένα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα, με...

Δείτε πως σχεδιάζουν την προεκλογική επικοινωνιακή τακτική τους τα τρία μεγάλα κόμματα

Όλοι οι επικοινωνιολόγοι του κόσμου ακολουθούν κάποιες σταθερές, που έχουν σαν στόχο να κρατήσουν...

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 403 εκατ. ευρώ σε τρεις δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα

Ξεκινάει η αξιολόγηση για τα 408 επενδυτικά σχέδια, ύψους 402.646.799 ευρώ, που υποβλήθηκαν σε...