Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

«Γάμος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ …και αποχωρήσεις

Προγραμματική συμφωνία 10+1 σημείων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά στην κοινή συνέντευξη της με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συμφωνία υπογράφεται σήμερα, και πιθανότατα το πρόγραμμα των δυο πλευρών για τη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι έτοιμο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.. «Θα επεξεργαστούμε τα σημεία ώστε ίσως και στη ΔΕΘ να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας για με τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Δίνουμε μαζί και με κινήσεις πολιτών τη μάχη, αλλά κυρίως είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη και μετά από αυτές τις εκλογές… Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν ξανά το δρόμο για να αλλάξει η Ευρώπη το κοινό μας σπίτι σε αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους, δηλαδή την οικογένεια της ΝΔ, αλλά και τους λαϊκιστές αριστερούς, δηλαδή την οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε.
«Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, θέλουμε να αυξήσουμε τη δύναμη μας για να αλλάξουμε Ευρώπη, δεν υπάρχει άλλη ασφαλής προοπτική για τα παιδιά μας» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος, ειδικά τώρα μετά την κρίση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Μεγάλος εχθρός μας είναι η ανεργία… θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και όλες τις υγιείς δυνάμεις για να παραχθεί πλούτος, για την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία και την παιδεία και την εξασφάλιση του ασφαλιστικού για τις νέες γενιές» τόνισε.

Την αντίθεσή τους στην εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πάντως το Σάββατο με δήλωσή τους 31 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ υποστηρίζουν πως η πρόταση που, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το κόμμα, υιοθετήθηκε από την ΚΕ, δεν έχει την πλειοψηφία.

Αποχωρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ

Την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ, μετά την εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η πρώην βουλευτής, Μαρία Γιαννακάκη. Μαζί με την κυρία Γιαννακάκη αποχωρούν και άλλα τέσσερα μέλη του κόμματος.

«Μετά τη σημερινή, με οριακή πλειοψηφία, απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμπορευτεί εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και στο πνεύμα της πρόσφατης δήλωσης των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, που επισυνάπτεται, ενημερώνουμε τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι αποχωρούμε από το κόμμα», αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει:

«Ευχαριστούμε τους πολιτικούς φίλους και συντρόφους μας που συμπορευτήκαμε από τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ μέχρι σήμερα και ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον στα μετερίζια της Αριστεράς.

Γιαννακάκη Μαρία: Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και πρώην Βουλευτής
Λουκάς Δημήτρης: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής
Μιχαλακέα Αθηνά – Χριστίνα: Μέλος Κεντρικής Επιτροπής
Πετράκος Χρήστος: Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής».

Στη δήλωσή της η Μαρία Γιαννακάκη επισυνάπτει δήλωση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στην οποία σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Αριστεράς και δηλώνουμε την κατηγορηματική διαφωνία μας».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση:

Η συμφωνία με τους εταίρους σηματοδότησε την υπεύθυνη στάση της ηγεσίας του ΣυΡιζΑ απέναντι στην χώρα και στην εθνική ευθύνη διακυβέρνησης από την αριστερά, απέδειξε ότι αποτελεί στρατηγική της επιλογή, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα αποτελεί και νίκη της πολιτικής έναντι της οικονομίας ως αυτονομημένου παράγοντα και επικυρίαρχου των Ευρωπαϊκών εξελίξεων. Το όραμα πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης εξακολουθεί, παρά τα τεράστια προβλήματα, να εμπνέει ακόμα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα.
Η εξέλιξη αυτή αφενός κατέστησε εκ των πραγμάτων ξεπερασμένους τους ιστορικούς-πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφετέρου έδειξε ότι οι λόγοι της διάσπασης ήταν υπαρκτοί και ουσιαστικοί.

Σήμερα τίθεται υπό νέους όρους η ανασύνθεση και η ενότητα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η συμβολή της στην εθνική προσπάθεια διεξόδου από την κρίση. Για να είναι αποτελεσματική όμως, οφείλει να παραμείνει σταθερά αταλάντευτη στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, των αξιών της Αριστεράς και να ενσωματώσει ως δομικό στοιχείο της πολιτικής της πρακτικής την ρήξη με την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων.

Η πρόταση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Αριστεράς και δηλώνουμε την κατηγορηματική διαφωνία μας.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το αργότερο μέχρι το Σάββατο και αμέσως μετά η επικύρωση της τελικής εκλογικής τακτικής από το διαρκές συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς σύμφωνα με τις σαφείς διατάξεις του καταστατικού.

Αθήνα 24 Αυγούστου 2015

Τα μέλη της ΕΕ
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν...

Ευρωεκλογές 2024: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ βάζουν τον πήχη για τον Ανδρουλάκη στο 18% με 20%

Τον πήχη στο 18%-20% για το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έβαλε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ασκώντας...

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους τρεις πρώτους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον δικηγόρο – εργατολόγο...

ΠΑΣΟΚ:  Δεν έχουν τελειωμό τα κυβερνητικά ψεύδη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Τα κυβερνητικά ψεύδη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών δεν έχουν τελειωμό αναφέρει...