Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Γεννηματά στη ΔΕΘ: «Τέρμα το ψέμα και ο λαϊκισμός»

«Τέρμα τα ψέματα, τέρμα ο λαϊκισμός, ήρθε η ώρα, για την Κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της, σε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, στην οποία μίλησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές.

«Αντέξαμε και είμαστε σήμερα εδώ η κρίσιμη, χρήσιμη, δημιουργική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να ξαναφέρει την ελπίδα που ενταφίασε ο κ. Τσίπρας, μαζί με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο», είπε η κ. Γεννηματά και συνέχισε επιτιθέμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δεν ξεχνάμε. Ο κ. Τσίπρας μπορεί; Όχι. Δαιμονοποίησε την πολιτική ζωή για να κερδίσει ψήφους. Σ” αυτόν εδώ το χώρο, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο κ. Τσίπρας καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, έδινε τη 13η σύνταξη, επανέφερε αφορολόγητο 12.000 και κατώτατο μισθό για όλους 751 ευρώ. Και δήλωνε: το μνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης. Τελικά παρέδωσαν τη χώρα αμαχητί και υπέγραψαν ό,τι τους έδωσαν, λευκή επιταγή μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Πέντε χρόνια, ως αντιπολίτευση, βουτηγμένα μέσα στο μίσος και στο ψέμα. Επτά μήνες, ως κυβέρνηση, γεμάτοι ψέματα, πισωγυρίσματα, μεγάλα λόγια και ανικανότητα».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι η επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε την οικονομία σε τραγική κατάσταση. Μόνο την πρώτη περίοδο των capital controls έχασαν τη δουλειά τους 18.000 εργαζόμενοι σε ένα μήνα. Και σήμερα ο κ. Τσίπρας «ως ναυαγός αναζητά σανίδα σωτηρίας στις εκλογές».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά της εναντίον και του προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τις ευθύνες της παράταξής του. «Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί; Όχι. Με ευθύνη της παράταξής του φτάσαμε έως εδώ», είπε και πρόσθεσε: «Επαναδιαπραγμάτευση έλεγε η Νέα Δημοκρατία στο Ζάππειο 1,2,3. Άνθρακες ο θησαυρός. Και όλα αυτά ειπώθηκαν με περισσό θράσος είναι αλήθεια, πασπαλισμένα με θεωρίες συνωμοσίας και διπλές εκλογές. Γιατί ανεξάρτητα από τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, δεν θα φτάναμε ποτέ σ” αυτό το σημείο χωρίς την καταστροφική 5ετία 2004-2009. Και τώρα ο κ. Μεϊμαράκης ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε την περίοδο της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης να προχωρήσουν κάποιες από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τους εμποδίσαμε να εφαρμόσουν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους. Δηλαδή να εξυπηρετήσουν τους οικονομικά ισχυρούς, να μην πάρουν μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, να αποδεχθούν απαράδεκτες προτάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Αν αυτή είναι η «κατηγορία» απαντάμε: Ναι το πράξαμε και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τις δικές τους «πράσινες γραμμές», όπως τις ονόμασε, και την πρόταση προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, επιδιώκοντας να βάλει το «προοδευτικό πρόσημο» σε αυτή τη συνεργασία.

Ζήτησε από τον λαό να δώσει τη δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να πετύχει την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημοσίου χρέους, την επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των αρνητικών και άδικων σημείων του Μνημονίου.
Όπως είπε:

– Λέμε: ΟΧΙ στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Προτείνουμε: ΝΑΙ στην αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που παίρνει τις αποφάσεις για συγκεκριμένα αιτήματα, με κεντρικό τον ρόλο των ίδιων των κοινωνικών εταίρων.

-Λέμε: ΟΧΙ σε συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
Προτείνουμε: την άμεση εφαρμογή του Ν. 3863 που εξυγιαίνει το σύστημα. Προσθέτουμε πόρους για το Ασφαλιστικό Σύστημα και συγκεκριμένα το 75% από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (προσδοκία 40 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια).

– Λέμε: ΟΧΙ στην εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών.
Προτείνουμε πιο δίκαιη και λογική φορολόγηση, ειδικά για μικρούς και μεσαίους.
Επαναξιολόγηση των μέτρων με συνυπολογισμό της εργασίας των ίδιων των αγροτών και αφορολόγητο όριο των ενισχύσεων της ΚΑΠ για μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

-Λέμε: ΟΧΙ στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Προτείνουμε: – Μείωση δημόσιων δαπανών (μη μισθολογικό κόστος) στο Δημόσιο Τομέα.
Περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών, είπε η κ. Γεννηματά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναδειχθεί σε καταλύτη των εξελίξεων με στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
«Η εποχή της λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ και της απομόνωσης των δυνάμεών του τελείωσε οριστικά», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα δυναμικό τρίτο εναλλακτικό πόλο με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.

Παράλληλα κάλεσε όλους τους πρώην συντρόφους της να ξανασυναντηθούν, λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα είναι το σπίτι μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ένα κόμμα ευθύνης. Αυτή την παράταξη υπερασπιζόμαστε. Με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Ανδρέα Παπανδρέου τη λεβεντιά της Μελίνας. Έχοντας στην καρδιά μας και στην ψυχή μας πάντα την ανθρωπιά, το ήθος, την εντιμότητα, τη στάση ζωής και τα οράματα του Γιώργου Γεννηματά».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν ζουν πια (Πεπονής, Μόραλης) και τον Λάμπρο Κανελλόπουλο που έφυγε χθες από τη ζωή.
«Φιλοδοξούμε και ζητάμε από τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την καρικατούρα δικομματισμού», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις πολιτών, δίνει σήμερα το παρών και διεκδικεί να αποτελέσει τον μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή. Ένα προοδευτικό πόλο με ρεαλισμό και κοινωνικές ευαισθησίες, ξεκάθαρα οριοθετημένο από το νέο-φιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό» τόνισε και πρόσθεσε: «Η μεγάλη ανάγκη ήταν να αφήσουμε στην άκρη το παρελθόν και να προχωρήσουμε μπροστά με στόχο την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας.

Εμείς τολμήσαμε. Κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Η ανταπόκριση του κόσμου ήδη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Απαιτείται συσπείρωση των δυνάμεων της ανανέωσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει διττό στόχο: Πρώτον, την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με αφετηρία την συμπαράταξη μας και δεύτερον να δώσει λύση την επόμενη ημέρα των εκλογών για τη διακυβέρνηση του τόπου μέσω της ισχυροποίησης του δικού μας προοδευτικού μεταρρυθμιστικού τρίτου πόλου».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να ακυρώσουν το μπόνους των 50 εδρών, υποχρεώνοντας όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου να δεσμευτούν από τώρα για κυβερνητική συνεργασία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας και εκπρόσωποι φορέων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος και μεγάλη διαφορά ήρθε ο Νικόλας Φαραντούρης. Αναλυτικά η σειρά...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκκρεμές της πολιτικής του

Το εκκρεμές με βάση το πώς περιγράφεται στα λεξικά είναι ένα σύστημα που εκτελεί...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε υπουργούς: Το 41% δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές

Το πολιτικό στίγμα των ημερών και την πρότασή του για τη Γραμματεία της Νέας...

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καν συζήτηση περί αλλαγής αμυντικής πολιτικής

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους και δεν υπάρχει...