Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Γερμανία: “Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για το προσφυγικό”

Η Ελλάδα θα λάβει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «οι διαστάσεις της πρόκλησης, για ένα ελληνικό κράτος το οποίο είναι αποδυναμωμένο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες».
«Η εγκατάσταση των hotspots ενδιαφέρει όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους αρχηγούς», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα θα διεξαχθεί και πάλι συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των hotspots, ενώ θα επισημανθεί ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί πρέπει πράγματι να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, η προσφυγική κρίση αποτέλεσε βασικό -αν όχι το βασικότερο- ζήτημα στις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.
«Το μήνυμα του κ. Στάινμαϊερ απέναντι σε όλους τους συνομιλητές του ήταν το ίδιο: Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο τεράστιες προκλήσεις έπεσαν πάνω στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται συμπτωματικά πάνω στη διαδρομή των ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από την Μέση και την Εγγύς Ανατολή προς την κεντρική Ευρώπη.
»Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και είναι γιγαντιαίοι. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης και πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι «αυτή η διπλή επιβάρυνση καθιστά αναγκαία τη στήριξή μας προς την Ελλάδα».

Διευκρίνισε δε ότι «αυτή είναι θέση της γερμανικής κυβέρνησης, του (Γερμανού) υπουργού Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιταλία, πρέπει να λάβουν ευρωπαϊκή βοήθεια». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ανήκουν και τα hotspots, συνέχισε ο Γερμανός εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και η εγκατάσταση των hotspots- έγιναν με τη ρητή συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Έλληνα πρωθυπουργού».

Η Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, έχει δηλώσει πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα σθεναρά και δεν προσέφερε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προσφέρει στους πρόσφυγες ανθρώπινη διαμονή, αλλά έχει διαθέσει και εργαλεία της EURODAC, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διαθέσει και επιπλέον μέσα, τα οποία θα δώσουν στους Έλληνες τη δυνατότητα να τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, να κάνουν δηλαδή την πρώτη καταγραφή στη χώρα όπου οι πρόσφυγες πατούν για πρώτη φορά έδαφος της ΕΕ.
Από την πλευρά τού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ τόνισε ότι και ο υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ «δεν θα κουραστεί, μέσω των δικών του επαφών και διαύλων, να ζητά από τους Έλληνες εταίρους να εφαρμοστούν πραγματικά αυτά τα μέτρα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Στο πένθος βυθίζεται σήμερα ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα! Όπως δήλωσε η οικογένεια του στο...

Ερντογάν προς Σολτς: Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ...

Γερμανικά ΜΜΕ για Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βερολίνο: Ένταση με Τουρκία, αρμονία με Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτονται το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι...