Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Γιατί οι άνθρωποι είναι μονογαμικοί

Στην κοινωνία επικρατεί η άποψη ότι για κάθε άνθρωπο υπάρχει το άλλο του μισό, έναν τέλειο σύντροφο με τον οποίο πορεύεται στη ζωή του.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί που είναι πολυγαμικοί αλλά ακόμα και έτσι οι άνθρωποι από τη φύση τους κάποια στιγμή τείνουν στη μονογαμία. «Η κουλτούρα αυτή είναι στη ζωή των ανθρώπων για περίπου 1.000 χρόνια», αναφέρει ο Κιτ Όπι (Kit Opie), ανθρωπολόγος του «University College» του Λονδίνου.

Ο ερευνητής εξηγεί στο CNN, ότι το ανθρώπινο γένος από την αρχή της δημιουργίας, προτιμούσε να ζει στην απομόνωση και ότι οι ενήλικες πλησίαζαν το αντίθετο φύλο μόνο για να ζευγαρώσουν.

Με την πάροδο του χρόνου, τα πρωτεύοντα θηλαστικά άρχισαν να γίνονται πιο κοινωνικά με αποτέλεσμα να ζουν σε ομάδες, όμως μόνο οι άνθρωποι έγιναν μονογαμικοί σε αντίθεση με άλλα ζώα όπως οι χιμπατζήδες που ζευγαρώνουν με πολλαπλά άτομα της ομάδας τους. «Οι άνθρωποι έτειναν προς την αντίθετη κατεύθυνση», εξηγεί ο Όπι.

Είναι κληρονομικό;

Καθώς οι ομάδες μεγάλωναν στις ανθρώπινες κοινότητες από δέκα άτομα σε εκατοντάδες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν περισσότερα.

Ο Κρις Μπάουκ (Chris Bauch) και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστημίο Γουάτερλο, του Καναδά, δημιούργησαν μαθηματικά μοντέλα για να μετρήσουν την εξέλιξη που είχαν τα είδη στην πάροδο του καιρού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δημογραφικά δεδομένα, ανακάλυψαν ότι όταν άρχισαν να επεκτείνονται οι κοινότητες τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν μια επιδημία των ομάδων. Πιστεύουν ότι αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που άσκησε πίεση στους ανθρώπους να διατηρούν μονογαμικές σχέσεις για να μην αρρωστήσουν.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι τα νοσήματα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των ανθρώπων», αναφέρει ο Μπάουκ. Ο ίδιος επίσης στηρίζει ότι η αγροτική ανάπτυξη συνέβαλλε στη διατήρηση μονογαμικής συμπεριφοράς καθώς οι άνθρωποι ήθελαν να προστατεύουν την υγεία τους μέσω του γάμου.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, ωστόσο. Μπορείς να φανταστείς ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στις μεγαλύτερες κοινότητες. Όμως αυτό που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση είναι ο γάμος και αυτό έχει περνούσε κληρονομικά και στις επόμενες γενιές. Η μονογαμία είναι ο θεσμός του γάμου».

Ή μήπως είναι θέμα πατρότητας;

Ο Κιτ Όπι συμφωνεί ότι οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες είχαν το ρόλο τους στη σημερινή συμπεριφορά που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι, στο να είναι μονογαμικοί, αλλά υπάρχει και ένα σκοτεινό κομμάτι, η βρεφοκτονία.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το μέγεθος του εγκεφάλου μεγάλωνε και μπορούσε να φιλοξενήσει την πολυπλοκότητα της ζωής. Με τη σειρά τους, ο εγκέφαλος των βρεφών έγινε μεγαλύτερος και απαιτούνταν περισσότερη προσοχή και γαλουχία από την πλευρά της μητέρας. Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να ζευγαρώσουν ξανά μετά τον τοκετό.

«Οι άντρες για να μπορούν να ζευγαρώνουν με τις συντρόφους τους, έφταναν σε σημείο να δολοφονούν τα βρέφη», αναφέρει ο Όπι. Το 2013, ο ίδιος δημοσίευσε την άρνησή του ότι η μονογαμία ήταν συνώνυμη με την προστασία της ζωής των απογόνων τους.

Και οι δύο θεωρίες, παραμένουν ακόμα θεωρίες καθώς δεν υπάρχει μια μηχανή που να μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, στη γέννηση του ανθρωπίνου γένους για να διερευνηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί και γιατί υπάρχει η τάση του έρωτα, της αγάπης και της μονογαμικής σχέσης.

Ο ανθρωπολόγος ωστόσο ακόμα παραμένει αισιόδοξος στην ανακάλυψη της πραγματικής ιστορίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μεγάλο θαύμα των Χαιρετισμών! Η εμφάνιση ενός Αόρατου Ασκητή

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – Για τους αόρατους ασκητές του Άθωνα και ποιος δεν έχει ακούσει !Επτά ή δώδεκα κατά άλλους αποτελούν ένα από τα...

Τι είναι η παρακαταθήκη

Παρακαταθήκη είναι αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όχι εκείνο που εσύ εφεύρες ̇ το οποίο παρέλαβες και δεν επενόησες ̇ τούτο δεν εξαρτάται από τη μεγαλοφυΐα,...

Η ώρα του θανάτου είναι η πιο φρικτή ώρα!

ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ – Πως θα περάσουμε τα τελώνια την ημέρα της αναχωρήσεώς μας; Εγώ όταν το βάζω αυτό το πράγμα στο νου μου, τρέμω,...

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του

Ούτε στο σκύλο δεν μοιάζω στην αγάπη του την καλοσύνη του ήμαρτον Θεέ μου απέχω πολύ και από τα ζώα! Είπε ο Αββάς Ξάνθιος: «Το σκυλί...

Οι δαίμονες δεν έχουν καμιά δύναμη πάνω μας παρά μόνο όταν τους παραδώσουμε το...

– Τον αητό τον σκοτώνουν με σαΐτες που φτιάχνουν από τα φτερά του. Και την ψυχή σου ο σατανάς την καταστρέφει, από αδυναμίες που...

Ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος, χωρίς την βοήθεια του Θεού!

–Μην πιστεύεις και μην ελπίζεις σε μάταιους ανθρώπους, οι οποίοι με τις διδασκαλίες τους για κινήσεις αστεριών (αστρολογία) και με άλλες αφελείς δοξασίες (μοίρας...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 7 Μαρτίου 2024

– Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄ Κυριακή των Νηστειών) Ευαγγ. Ανάγνωσμα– η θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ (ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η´ 34 – 38)  Καὶ προσκαλεσάμενος τὸν ὄχλον σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ εἶπεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άγιοι Ανάργυροι: Σε “ειδικό δωμάτιο” των φυλακών Κορυδαλλού ο 39χρονος

Στις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παραμείνει στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών, οδηγήθηκε τη Δευτέρα...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό...

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...

Πασαλιμάνι: Κατέρρευσε κτίριο – 1 νεκρός και 3 τραυματίες

Τμήμα διώροφου κτιρίου, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης, κατέρρευσε στην οδό Νεωρίων στο Πασαλιμάνι,...