Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Γιατί οι άνθρωποι είναι μονογαμικοί

Στην κοινωνία επικρατεί η άποψη ότι για κάθε άνθρωπο υπάρχει το άλλο του μισό, έναν τέλειο σύντροφο με τον οποίο πορεύεται στη ζωή του.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί που είναι πολυγαμικοί αλλά ακόμα και έτσι οι άνθρωποι από τη φύση τους κάποια στιγμή τείνουν στη μονογαμία. «Η κουλτούρα αυτή είναι στη ζωή των ανθρώπων για περίπου 1.000 χρόνια», αναφέρει ο Κιτ Όπι (Kit Opie), ανθρωπολόγος του «University College» του Λονδίνου.

Ο ερευνητής εξηγεί στο CNN, ότι το ανθρώπινο γένος από την αρχή της δημιουργίας, προτιμούσε να ζει στην απομόνωση και ότι οι ενήλικες πλησίαζαν το αντίθετο φύλο μόνο για να ζευγαρώσουν.

Με την πάροδο του χρόνου, τα πρωτεύοντα θηλαστικά άρχισαν να γίνονται πιο κοινωνικά με αποτέλεσμα να ζουν σε ομάδες, όμως μόνο οι άνθρωποι έγιναν μονογαμικοί σε αντίθεση με άλλα ζώα όπως οι χιμπατζήδες που ζευγαρώνουν με πολλαπλά άτομα της ομάδας τους. «Οι άνθρωποι έτειναν προς την αντίθετη κατεύθυνση», εξηγεί ο Όπι.

Είναι κληρονομικό;

Καθώς οι ομάδες μεγάλωναν στις ανθρώπινες κοινότητες από δέκα άτομα σε εκατοντάδες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν περισσότερα.

Ο Κρις Μπάουκ (Chris Bauch) και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστημίο Γουάτερλο, του Καναδά, δημιούργησαν μαθηματικά μοντέλα για να μετρήσουν την εξέλιξη που είχαν τα είδη στην πάροδο του καιρού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δημογραφικά δεδομένα, ανακάλυψαν ότι όταν άρχισαν να επεκτείνονται οι κοινότητες τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν μια επιδημία των ομάδων. Πιστεύουν ότι αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που άσκησε πίεση στους ανθρώπους να διατηρούν μονογαμικές σχέσεις για να μην αρρωστήσουν.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι τα νοσήματα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των ανθρώπων», αναφέρει ο Μπάουκ. Ο ίδιος επίσης στηρίζει ότι η αγροτική ανάπτυξη συνέβαλλε στη διατήρηση μονογαμικής συμπεριφοράς καθώς οι άνθρωποι ήθελαν να προστατεύουν την υγεία τους μέσω του γάμου.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, ωστόσο. Μπορείς να φανταστείς ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στις μεγαλύτερες κοινότητες. Όμως αυτό που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση είναι ο γάμος και αυτό έχει περνούσε κληρονομικά και στις επόμενες γενιές. Η μονογαμία είναι ο θεσμός του γάμου».

Ή μήπως είναι θέμα πατρότητας;

Ο Κιτ Όπι συμφωνεί ότι οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες είχαν το ρόλο τους στη σημερινή συμπεριφορά που έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι, στο να είναι μονογαμικοί, αλλά υπάρχει και ένα σκοτεινό κομμάτι, η βρεφοκτονία.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το μέγεθος του εγκεφάλου μεγάλωνε και μπορούσε να φιλοξενήσει την πολυπλοκότητα της ζωής. Με τη σειρά τους, ο εγκέφαλος των βρεφών έγινε μεγαλύτερος και απαιτούνταν περισσότερη προσοχή και γαλουχία από την πλευρά της μητέρας. Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να ζευγαρώσουν ξανά μετά τον τοκετό.

«Οι άντρες για να μπορούν να ζευγαρώνουν με τις συντρόφους τους, έφταναν σε σημείο να δολοφονούν τα βρέφη», αναφέρει ο Όπι. Το 2013, ο ίδιος δημοσίευσε την άρνησή του ότι η μονογαμία ήταν συνώνυμη με την προστασία της ζωής των απογόνων τους.

Και οι δύο θεωρίες, παραμένουν ακόμα θεωρίες καθώς δεν υπάρχει μια μηχανή που να μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, στη γέννηση του ανθρωπίνου γένους για να διερευνηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί και γιατί υπάρχει η τάση του έρωτα, της αγάπης και της μονογαμικής σχέσης.

Ο ανθρωπολόγος ωστόσο ακόμα παραμένει αισιόδοξος στην ανακάλυψη της πραγματικής ιστορίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο φίλος των Αρχαγγέλων

Ο Ιεραπόστολος της Αλάσκας Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ (1797-1879), με τη δυναμική προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση, ταξίδευε παράτολμα, με μια εύθραυστη βάρκα, στις Αλεούτες,...

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι και τόσο λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν...

Θαυματουργοί Άγιοι Ιατροί της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ O Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά για τους τυφλούς. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το1727. Επτά χρονών ο Όσιος...

Άγιος Παΐσιος: «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν πολλή Χάρη»

– Πέστε μας, Γέροντα, κάτι για την Παναγία. – Τι να σας πω; Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μιλήση κανείς για την...

Παναγία η Νιαμονίτισσα της Χίου

Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στους πρόποδες του Προβάτιου όρους, προβάλλει το πιο αξιόλογο μοναστήρι της Χίου, η παλαίφατη Νέα Μονή. Το πατριαρχικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας (βίντεο)

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε...