Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το μεταναστευτικό – Πάνω από 50.000 οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες καλεί την Ελλάδα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, όπου 50.000 πρόσφυγες έφθασαν μόνο τον Ιούλιο” δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε πως «έτσι στα νησιά επικρατεί πλήρες χάος. Έπειτα από μια-δυο ημέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, όπου εκεί δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει».

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει «να ηγηθούν και να συντονίσουν την απάντηση», δήλωσε ο Κοστέλ, ένας 30χρονος βετεράνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση».

Εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για την κατάσταση «στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες».

Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς.

«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης.

Πάνω από 50.000 οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Πάνω από 50.000 είναι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Frontex, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου Νατάσσα Μπερτό, έκανε λόγο για «νούμερο-ρεκόρ», που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2014.

Επιπλέον, η Νατάσσα Μπερτό ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ (260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης–AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF]. Όπως ανέφερε, η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο από το AMIF μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πότε μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ –  Νέες ώρες εισόδου

Νέες ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος της Διοίκησης του Φορέα, βάσει απόφασης του...
Φυλακές Αυλώνα: Εντοπίστηκαν αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την 7χρονη ανιψιά του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να...
Ξεχάστε ότι ξέρατε για την άδεια μητρότητας - Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω του dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Τουλάχιστον...

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποιοι δρόμοι είναι στο “κόκκινο”

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα, Tετάρτη 17 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι του Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία του Αγαπητού πάπα Ρώμη και του Μάρτυρος Αδριανού.

Σαν σήμερα 17 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παγκόσμιες ημέρεςΠαγκόσμια Ημέρα Αγροτικής ΠάληςΠαγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας Γεγονότα στις 17 Απριλίου 1492 Η Ισπανία...

Κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά: Στον Εισαγγελέα ο εργολάβος και άλλοι 8 για την τραγωδία...

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η ΕΛΑΣ για τη χθεσινή τραγωδία στον Πειραιά, όταν κατά τη διάρκεια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τραγωδία στη Χίο: Τρία νεκρά κοριτσάκια στο ναυάγιο με μετανάστες

Τρία νεκρά κοριτσάκια είναι ο θλιβερός απολογισμός του ναυαγίου βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες...

Χανιά: Εντοπίστηκαν 60 μετανάστες στην Παλαιόχωρα

Εντοπίστηκαν το μεσημέρι από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Παλαιόχωρας, στα Χανιά, 60 μετανάστες στην...

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική...

Λέσβος: Τρεις νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου με βάρκα, στην οποία επέβαιναν...