Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Δύο νεκρές γυναίκες από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σημειώθηκε στις 9:10 και έγινε αισθητός τόσο στην Αθήνα όσο και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής και μια 70χρονη στο χωριό Αθάνι,είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα.

Η 60χρονη  γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι, το δεύτερο θύμα στο νησί, καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι του. Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα, μετά την 60χρονη στο χωριό Πόντη Βασιλικής, από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι.  Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. Στο νοσοκομείο του νησιού μεταφέρθηκαν 6 ελαφρά τραυματισμένα άτομα, δύο από τα οποία παιδιά, για πρώτες βοήθειες.

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Σοβαρά τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας κοντά στο Αθάνι που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους.

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε ο σεισμός της Λευκάδας στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται στα νότια του νησιού, πάνω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κάτοικος του νησιού στο MEGA, από το σεισμό κατέρρευσαν σπίτια και η εκκλησία, ενώ μαγαζιά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο κάτοικος του χωριού έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα σπίτια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμοί Ρίχτερ και 5,6 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ Ευθύμιο Λέκκα.

Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα. Επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και όλα τα νησιά του Ιονίου.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό, που έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και βρήκαν τον θάνατο 2 γυναίκες.

“Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο φίλος των Αρχαγγέλων

Ο Ιεραπόστολος της Αλάσκας Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ (1797-1879), με τη δυναμική προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση, ταξίδευε παράτολμα, με μια εύθραυστη βάρκα, στις Αλεούτες,...

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι και τόσο λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν...

Θαυματουργοί Άγιοι Ιατροί της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ O Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά για τους τυφλούς. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το1727. Επτά χρονών ο Όσιος...

Άγιος Παΐσιος: «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν πολλή Χάρη»

– Πέστε μας, Γέροντα, κάτι για την Παναγία. – Τι να σας πω; Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μιλήση κανείς για την...

Παναγία η Νιαμονίτισσα της Χίου

Λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, στους πρόποδες του Προβάτιου όρους, προβάλλει το πιο αξιόλογο μοναστήρι της Χίου, η παλαίφατη Νέα Μονή. Το πατριαρχικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευκάδα: Δύο συλλήψεις για βιασμό 14χρονης σε παραλία του νησιού

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες, χθες στην Λευκάδα, δύο Σέρβοι, ηλικίας 18 και 21 ετών, για βιασμό κατά συναυτουργία και...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Ιουλίου o Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Σκορπιό

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1963.... Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το Σκορπιό. Θα αξιοποιήσει και τη Λευκάδα. Ο τρόπος...

Λευκάδα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας με τον 50χρονο

Ανατριχιαστικά είναι τα νέα στοιχεία για το πώς συνέβη η τραγωδία στην παραλία Κάθισμα...

Λευκάδα: Σοκ στους λουόμενους στο Κάστρο από την εύρεση ανθρώπινου σώματος

Σοκ έχει προκαλέσει στους λουόμενους του Κάστρου η εικόνα μισού σώματος, από τη...