Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Ενημερωτική Εκδήλωση  σήμερα για τις Ρευματικές Παθήσεις

Ανοιχτή κεντρική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ( Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας), το Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις, στο πλαίσιο πανελλήνιας ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, στο  συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής  (αίθουσα Σκαλκώτας). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει καλλιτεχνική εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musicue.

Το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελείται  από την Επιστημονική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα.

Πρώιμη Διάγνωση-Έγκαιρη Παρέμβαση

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες, σε κάποια στιγμή της ζωής τους προσβάλλεται από Ρευματικές Παθήσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ρευματικές παθήσεις, ανέρχονται σε 120.000.000  ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000.

Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Τρόντζα, και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας , στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων  η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση τους, ωστόσο η φύση των παραγόντων αυτών και ο τρόπος της κληρονομικότητας δεν είναι ακόμα γνωστοί.

Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την παθογένεια των περισσότερων Ρευματικών Παθήσεων.

Όμως οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις,  αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της τεράστιας ανεργίας εξαιτίας της πολύχρονης  οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.  στην σημερινή κατάσταση στην χώρα μας τόνισε πως  οι  φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας προς τα άτομα με ΡΠ  χαρακτηρίζονται από ελλείψεις (κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας) και ανορθολογική ανάπτυξη κυρίως ως προς την κατανομή των υποδομών και την παρουσία Ρευματολόγων σε αυτές, αν και η αναλογία των Ρευματολόγων στον πληθυσμό είναι καλύτερη από τα διεθνή πρότυπα (ένας ειδικευμένος Ρευματολόγος ανά 40.000-100.000 κατοίκους ανάλογα με τις επιδημιολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες)

Στην Ελλάδα το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Επιστημονική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα, έχει καταθέσει  στο Υπουργείο Υγείας το «Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο αναμένει την έγκριση του ΚΕΣΥ και κατόπιν του Υπουργού Υγείας για την υλοποίηση του.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 7 θεματικούς άξονες που αφορούν:

  • τις αναγκαίες πολιτικές υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που χρειάζεται να εφαρμοσθούν.
  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
  • την ανάγκη δημιουργίας αρχείων καταγραφής ρευματοπαθών.
  • την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών.
  • την ανάπτυξη του εθελοντισμού για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών.
  • την εκπαίδευση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας αλλά και των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους.
  • την έρευνα για τις Ρευματικές Παθήσεις (στους τομείς της επιδημιολογίας, της αιτιοπαθογένειας, της κλινικής έρευνας, αλλά και των οικονομικών δεδομένων για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Έρευνα ψυχρολουσία: 2 νύχτες κακού ύπνου αρκούν για να να νιώσουμε δεκαετίες μεγαλύτεροι

Δύο νύχτες ελάχιστου ή ταραγμένου ύπνου αρκούν, προκειμένου να μας κάνουν να αισθανόμαστε χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, ο συνεχόμενος, ξεκούραστος ύπνος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ

Πολύ μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ πήρε ο Ολυμπιακός που επικράτησε με...

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ευρώπη μετά την ήττα

Την ήττα με σκορ 2-0 μέσα στην Τούμπα γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τη Μπριζ...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το...