Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

«Επιλεκτική» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες – Με κλείσιμο των συνόρων προειδοποιούν Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία – Η ΕΕ θέλει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα γράφει το Spiegel

Μίνι Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση συγκάλεσε για την Κυριακή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ​ προσκάλεσε στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Σλοβενίας , της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.

«Υπό το φως της έκτακτης κατάστασης στις χώρες διέλευσης των προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει ανάγκη για μία μεγαλύτερη συνεργασία, για πιο προωθημένες διαβουλεύσεις και για άμεσες επιχειρησιακές ενέργειες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιουνκέρ.

Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση «κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα».

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλύσει στους δρόμους σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, γεγονός που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προσφυγικά κύματα.

Η σύνοδος της 25ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί από τις 16.00 έως τις 19.00 ώρα Βρυξελλών και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει επίσης ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για του Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex,διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Με κλείσιμο των συνόρων προειδοποιούν Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους, εάν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο, ώστε να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων στα εδάφη τους, εμφανίζονται η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία.

Προειδοποιούν, δε, σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση που θα γίνει αύριο, Κυριακή.

«Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας» είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Η ΕΕ θέλει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα γράφει το Spiegel

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων  από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ Η Μέρκελ θέλει στην αυριανή μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες  να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των Hotspots. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ, αναφέρει το Spiegel.

Παράλληλα σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου – από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Der Spiegel: Αποστολή εξετελέσθη – Η Ελλάδα πεθαίνει

Εκτενές ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας φιλοξενεί...

Der Spiegel: Η εντυπωσιακή γελοιογραφία για το τέλος του ελληνικού προγράμματος (Φώτο)

Αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής είναι η γελοιογραφία στο περιοδικό...

Der Spiegel: «Αλέξης Τσίπρας – Προδότης ή τραγικός ήρωας;»

Σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα το περιοδικό Der Spiegel αναζητά στο καινούργιο τεύχος...

ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ – Der Spiegel: Ο Σόιμπλε εκβίασε την Ελλάδα, όμως η οικονομία δεν ανακάμπτει

Ένα καυστικό άρθρο έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ασκώντας σκληρή κριτική...