Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Ζήγρας: “Ο Άκης είχε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία για τις… νόμιμες μίζες από τη Siemens”

Νέο κεφάλαιο στη διερεύνηση της υπόθεσης διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από δωροδοκίες για εξοπλιστικά με «πρωταγωνιστή» τον Άκη Τσοχατζόπουλου ανοίγει για τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών από την ελληνική Δικαιοσύνη για μίζες κατά την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Και αυτό γιατί, ο μεταμεληθείς ξάδελφος του πρώην υπουργού και βασικός κατηγορός του Νίκος Ζήγρας, προχωρά σε νέες αποκαλύψεις σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, αυτή τη φορά ενώπιον της Αυστριακής Δικαιοσύνης.

 

Ο κ. Ζήγρας υποστηρίζει πως ο πρώην υπουργός δωροδοκούνταν (και) από το γερμανικό κολοσσό της Siemens και… αποταμίευε τα χρήματα αυτά σε τράπεζα στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας! Μάλιστα, αναφέρει πως τους λογαριασμούς αυτούς, τέσσερις συνολικά, τους άνοιξε ο ίδιος κατόπιν εντολής του πρώην υπουργού την περίοδο της παντοδυναμίας του, όταν τίποτα δεν προμηνύει το σκάνδαλο δωροδοκίας που θα ξεσπούσε.

 

Αφορμή για τις νέες αποκαλύψεις του Νίκου Ζήγρα στην μεγάλη υπόθεση διακίνησης χρήματος από τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε απόφαση-«βόμβα» της Αυστριακής Δικαιοσύνης. Με την απόφαση, που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο του Ζάλτσμπουργκ οι τέσσερις παραπάνω λογαριασμοί, που εντοπίστηκαν στην αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Salzburg eGen, κατασχέθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, ως προϊόν εγκληματικών ενεργειών τόσο του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και του Νίκου Ζήγρα.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του αυστριακού δικαστηρίου, οι εγκληματικές αυτές ενέργειες δεν είναι άλλες από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο οποίο ο πρώην υπουργός και ο εξάδελφός του προέβαιναν συστηματικά από το 1998, αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σκοπός τους, ήταν να κρύψουν τα ίχνη του μαύρου χρήματος που ο πρώην υπουργός ελάμβανε ως δωροδοκία από τις εταιρείες Ferrostaal και Antey, κατασκευάστριες των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων Tor-m1, αντιστοίχως.

 

Τώρα, κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Αυστρίας, o Ν. Ζήγρας, καταδικασμένος από την ελληνική Δικαιοσύνη σε εξαετή κάθειρξη, κατέθεσε έφεση την περασμένη Παρασκευή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Ζάλτσμπουργκ. Σε αυτή υποστηρίζει ότι στους λογαριασμούς που κατασχέθηκαν, ο πρώην υπουργός τοποθετούσε τα χρήματα από «νόμιμες» -όπως λέει- δωροδοκίες του από τη Siemens.

Μάλιστα, καλεί την Αυστριακή Δικαιοσύνη να άρει το απόρρητο των επίμαχων λογαριασμών και να αναζητεί τους τροφοδότες λογαριασμούς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πίσω από αυτούς. Οι επίμαχοι λογαριασμοί φέρουν τις ονομασίες, «Kostas», «Tripolis», «Wp 6172191» και «Zigras, Nikolaos-Pavl» και έχουν ως δικαιούχο τον εξάδελφο του Α. Τσοχατζόπουλου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στους κατασχεμένους λογαριασμούς, δικαστικές πηγές, δεν αποκλείουν να εμπεριέχονται εκατομμύρια. Ωστόσο, στην απόφαση περί κατάσχεσης που εξέδωσε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δεν αναφέρονται ποσά κάτι που προκαλεί πολλά ερωτήματα για την συγκεκριμένη στάση των δικαστικών αρχών.

«Εγώ άνοιξα τους λογαριασμούς, κατ΄ εντολή του Άκη»

«Η προέλευση των χρημάτων αυτών (σ.σ. που βρίσκονται στους επίμαχους τέσσερις λογαριασμούς) είναι από δωροδοκίες της γερμανικής εταιρείας Siemens και μπορεί πολύ εύκολα να αποκαλυφθεί, αν αρθεί το τραπεζικό απόρρητο των παραπάνω τραπεζικών λογαριασμών και αναζητηθούν οι τροφοδότες λογαριασμοί και πρόσωπα (φυσικά ή νομικά)» αναφέρει ο Ν. Ζήγρας στην έφεση που κατέθεσε κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου του Ζάλτσμπουργκ.

«Εγώ ο ίδιος προσωπικά είχα ανοίξει τους παραπάνω λογαριασμούς κατ’ εντολή του εξαδέλφου μου και πρώην υπουργού Απόστολου-Αθανασίου Τσοχατζόπουλου προκειμένου να εμβαστούν σε αυτούς χρήματα από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας Siemens», προσθέτει.

Ο Ν. Ζήγρας υποστηρίζει ότι ο Ά. Τσοχατζόπουλος του είχε εκμυστηρευθεί πως «δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό στα εμβάσματα από τη γερμανική εταιρεία Siemens δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη δεν αποτελούσε ποινικό αδίκημα κατά το Γερμανικό Δίκαιο η δωροδοκία ξένων πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων». Και για το λόγο αυτό -όπως αναφέρει- αφενός «είχαν επιλεγεί αυστριακές τράπεζες για να υποδεχθούν τα εμβάσματα από τη γερμανική Siemens» και αφετέρου δέχθηκε να εμφανίζεται ο ίδιος ως δικαιούχος των παραπάνω λογαριασμών και όχι κάποια εξωχώρια εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά στις δωροδοκίες του πρώην υπουργού κατά την προμήθεια των υποβρυχίων και των πυραυλικών συστημάτων TOR M1, ο Ν. Ζήγρας υποστηρίζει ότι είχε λάβει εντολή από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, όχι μόνο να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά και να ιδρύσει εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες θα ήταν και οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών.

«Για τις παράνομες δωροδοκίες είχαν επιλεγεί από τον πρώην υπουργό οι τράπεζες της Ελβετίας, συνήθη προορισμό παράνομων περιουσιακών στοιχείων την περίοδο εκείνη, και ως δικαιούχοι εξωχώριες εταιρείες, ενώ για τις νόμιμες την περίοδο εκείνη δωροδοκίες της γερμανικής εταιρείας Siemens επιλέχθηκε από τον πρώην υπουργό η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Salzburg eGen στο Σάλτζμπουργκ και εγώ, ως δικαιούχος αυτών». αναφέρει ο ίδιος.
«Όχι σε κατάσχεση»

Στην έφεσή του ο Ν. Ζήγρας αναφέρει ότι οι λογαριασμοί της Αυστρίας δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην Ελλάδα και την Ελβετία. Και αυτό -όπως λέει- αποδεικνύεται και από το διάγραμμα-γράφημα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας στο οποίο έχουν χαρτογραφηθεί αναλυτικά όλες οι χρηματορροές και η διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων και ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος που γινόταν από τις εταιρείες Bluebell, Nobilis και Torcaso μέσω διαφόρων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα «ουδέποτε μεταφέρθηκαν χρήματα σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό στην Αυστρία, πόσω μάλλον στους συγκεκριμένους τραπεζικούς μου λογαριασμούς της τράπεζας Reiffeisen Salzburg».

Συνεπώς, όπως επισημαίνει «σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί με το έγκλημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων για το οποίο κατηγορούμαι εγώ και ο πρώην υπουργός Απόστολος Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος» και ως εκ τούτου «δεν συντρέχει η απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάσχεση και απαγόρευση διάθεσης τραπεζικών λογαριασμών που με με εμφανίζουν ως δικαιούχο στην Αυστρία».

Μιλώντας στο «Θέμα» ο κ. Στέλιος Γκαρίπης δικηγόρος του Ν. Ζήγρα, αναφέρει: «Η απόφαση του Ζάλτσμπουργκ υπενθυμίζει δύο επείγοντα ζητήματα. Το πρώτο, είναι η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων για αδικήματα διαφθοράς του Δημοσίου. Πιστεύω πως, ως χώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια είτε να τα «χαρίζουμε» σε άλλα Κράτη, χωρίς να διεκδικούμε την επιστροφή τους στο Ελληνικό Δημόσιο, είτε να τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα για όσο διαρκούν οι πολυετείς δίκες. Το δεύτερο, είναι οι δωροδοκίες της Siemens με παραλήπτες Έλληνες πολιτικούς, οι οποίες ακόμα δεν έχουν πλήρως χαρτογραφηθεί, παρά το διαφαινόμενο κίνδυνο παραγραφής. Μετά την οριστική παύση της δίωξης κατά εντολέα μου -κατηγορούμενου στην ποινική δικογραφία της Siemens- δεν έχω πλέον κώλυμα να συνδράμω το Νίκο Ζήγρα στις ενέργειές του να μαθευτεί η αλήθεια και γι’ αυτές τις δωροδοκίες και να επιστρέψουν στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δείτε την… ελληνική έρημος που γυρίστηκε η ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου (BINTEO)

Μια έρημος που θυμίζει σκηνικό από άλλα εξωτικά μέρη, υπάρχει και στην Ελλάδα. Πρόκειται για...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...