Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Ζήτησε ρύθμιση χρέους, τέλος λιτότητας και έκανε λόγο για αποζημιώσεις ο Παυλόπουλος στη Γερμανία

Στην ανάγκη και οι εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, «ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του ενώπιον του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παυλόπουλος, «ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, προκειμένου να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Όμως» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στην πορεία, [..] οφείλουν και οι Εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις. Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε στον κ. Γκάουκ ότι η Ελλάδα, «δεν διανοείται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική» αλλά και η ΕΕ «δεν είναι νοητή [..] δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο τμήμα της».

Αναφερόμενος στην «πρωτόγνωρη» κρίση που ου αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους να λάβουν υπόψιν τους την πρωτόγνωρη κρίση που δοκιμάζει την ελληνικό λαό «ώστε, παρά τα όποια αρχικά λάθη, τις εμμονές και τις παρανοήσεις, να εδραιωθούν η αμοιβαία κατανόηση και η αδογμάτιστη προσέγγιση και από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό προσφύγων αλλά και παράνομων μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα από την Μέση Ανατολή είπε ότι (η Αθήνα) «κάνει ό,τι μπορεί, μ’ απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας καθενός, προκειμένου να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δοθέντος ότι τα σύνορα της τελευταίας είναι, κατά το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και σύνορα των Κρατών-Μελών της, όπως αυτά κυριάρχως καθορίζονται και προστατεύονται από τα ίδια τα Κράτη-Μέλη. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, όμως, μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί μόνον εφόσον θεωρηθεί ως κοινό, πρώτιστης δε σημασίας, πρόβλημα όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, για το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας είπε ότι «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, μ’ απόλυτη αποφασιστικότητα, ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Γι’ αυτό η αποφασιστικότητα ως προς την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υπόθεση, η οποία αφορά όλη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα και απαιτεί την συνεργασία όλων των Κρατών που την συγκροτούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

«Ξέρω πάρα πολύ καλά και είναι πολύ γενναίο αυτό το οποίο πράξατε σχετικά με την αναγνώριση όλων εκείνων των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και που δεν απηχούν, εγώ είμαι βέβαιος, δεν απηχούσαν και τότε την ψυχή του γερμανικού λαού, παρά μόνο ορισμένους, οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την δύναμη και την ιστορία του γερμανικού λαού. Και ήταν πολύ σημαντικό αυτό το οποίο πράξατε, όπως και οι πρωτοβουλίες, οι οποίες πήρατε» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Γκάουκ.

«Γνωρίζετε, και αυτό το εντάσσω στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, της διεθνούς έννομης τάξης και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ότι εμείς θεωρούμε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο, τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αλλά και αυτού του είδους οι θέσεις δεν διεκδικούνται από την Ελλάδα μονομερώς. Το έχω τονίσει πάντοτε. Τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό θ’ ακολουθήσει καθένας αυτά τα οποία νομίζει. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα αισθάνεται φίλη χώρα την Γερμανία και το κυριότερο αισθάνεται αυτήν την στιγμή την Γερμανία σαν τη δύναμη εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα για την ομαλή πορεία της Ευρώπης» προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε:

Σε αυτήν την κατεύθυνση να είστε βέβαιος ότι εγώ προσωπικά, η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας –η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον– θα είμαστε προσανατολισμένοι έτσι ώστε να μην ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Και κυρίως όταν προγραμματίζουμε μια επίσκεψη, να μην χρειάζεται να αναβάλλουμε για τέτοιους λόγους που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν σε αυτό που και οι δυο μας επιδιώκουμε.

Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την αρχική κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue. Ως Πρόεδροι, θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη μακρόχρονη φιλία των λαών μας, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Γκάουκ.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρόεδρο για τη συμβολή του στην εμπέδωση της άποψης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι συνεχίζεται η παράδοση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Χέλμουτ Σμιτ, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον μας εκτός ΕΕ, αλλά και η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι και στο μέλλον, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

«Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αναφέρεται όχι σε “κούρεμα”, αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», είπε. Προσέθεσε ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές. «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε.

«Η Ελλάδα θα πράξει το χρέος της. Θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και, αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει και εκείνη τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε: «Για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι, και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

«Ως Πρόεδροι θέλουμε στο δικό μας επίπεδο να σταθεροποιήσουμε την μακρόχρονη φιλία μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Υπάρχουν τόσες πολλές γέφυρες κατανόησης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, μετά την κατ´ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τόνισε κατ´ επανάληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Καταστήσαμε με επιμονή γερμανική πολιτική την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δώσαμε στήριξη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, σημείωσε ο κ. Γκάουκ και τόνισε ότι αποτελεί αμοιβαία επιθυμία η σταθεροποίηση των καλών σχέσεων των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ μας είναι πάρα πολλές, δήλωσε και αναφέρθηκε στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία αλλά και στους Γερμανούς οι οποίοι περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, «ανεξαρτήτως του τι γράφουν τα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Γερμανός Πρόεδρος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα έχει περιθώρια βελτίωσης: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάθε σημείο των στρατηγικών των κυβερνήσεών μας, πώς θέλουν να λύσουν μόνιμα αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να τα καταφέρει μια χώρα μόνη της».

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στο θέμα της ασφάλισης των συνόρων», συνέχισε ο κ. Γκάουκ και προσέθεσε ότι «πρέπει ως Ευρωπαίοι να αναζητήσουμε όχι μόνο εθνικές λύσεις, αλλά λύσεις από κοινού. και να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο Γιοάχιμ Γκάουκ επισήμανε ότι αντιμετωπίζει επιπλέον βάρος από την προσφυγική ροή και μίλησε για «διπλή επιβάρυνση», διότι λόγω των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ξεκίνησε η χώρα, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερες προκλήσεις. «Και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη θέση που πήρε «για αυτά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα σε τρόμο και οδύνη». Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία για την ίδρυση του Εργαστηρίου Νεολαίας και του Ταμείου για το Μέλλον, και εξέφρασε την ελπίδα στις περαιτέρω συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πλευρές να γίνουν και τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις ελληνικές απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Γκάουκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε κοινή άποψη σε όλα τα νομικά θέματα, αλλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια της φιλίας και γνωρίζουμε ότι ανήκουμε ο ένας στον άλλον και θέλουμε να μείνουμε μαζί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για επίσκεψη στις ΗΠΑ: Αν δεχθώ πρόσκληση θα ανταποκριθώ

Συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης για το...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στον “Ευαγγελισμό”

Επίσκεψη στο Νοσκομείο Ευαγγελισμός, κατά τη διάρκεια της εφημερίας των ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,...

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ

Στο πένθος βυθίζεται σήμερα ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα! Όπως δήλωσε η οικογένεια του στο...

Συρίγος για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της...