Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Η ελίτ του μπάσκετ αποτίει φόρο τιμής στον αρχηγό του Παναθηναϊκoύ Δημήτρη Διαμαντίδη

Δεν έχει σημασία αν είσαι λόγιος, φιλόσοφος, ή ο καλύτερος σκηνοθέτης της ρητορικής… Έρχεται αυτή η στιγμή, που θα αντικρίσεις μία εικόνα, ένα στιγμιότυπο, που θα σου προκληθεί ένα συναίσθημα, που θα αποδείξουν ότι είσαι αδύναμος να περιγράψεις. Αδύνατον να μεταφέρεις αυτό που ένιωσες εσύ ως μάρτυρας. Πιο κάτω θα διαβάσετε απίθανες κουβέντες και τοποθετήσεις για τον μεγάλο Δημήτρη Διαμαντίδη, προερχόμενες από ανθρώπους που επί χρόνια τον συναντούσαν ως αντίπαλο. Ξέρετε τι δε θα διαβάσετε ποτέ όμως; Η μάλλον δε θα καταλάβετε;

Πως είναι να βρίσκεσαι σε ένα event χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα σου, στον απόλυτο μπασκετικό ευρωπαϊκό παράδεισο, παίκτες, ομάδες, παράγοντες, άπαντες να έχουν ένα κοινό στόχο, το Κύπελλο, αλλά όταν αναφέρει ένα όνομα, να στέκονται όλοι προσοχή. Δε θα μπορέσω ποτέ να σας μεταφέρω την προθυμία αυτού του ιδιαίτερου τυπά που λέγεται Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος αποστρέφεται τα μικρόφωνα, να απαντήσει στο ερώτημα για τον Δημήτρη Διαμαντίδη με γουρλωμένα από θαυμασμό μάτια.

Δε θα μπορέσω ποτέ να σας μεταφέρω την προσοχή που έδωσε και μάλιστα δύο φορές, ο Φελίπε Ρέγιες όταν του απηύθυνα το ίδιο ερώτημα. Ούτε το, αποτυπωμένο στο δικό μου μυαλό, χαμόγελο αδυναμίας έκφρασης του Σίτο Αλόνσο όταν τον κάλεσα να πει μία κουβέντα για τον Μήτσο. Ούτε την αντήχηση που κάνει ακόμα στο αυτί μου η αναφορά του Μάρκο Πόποβιτς: «Dimitrios Diamantidis» σε άπταιστα κροατοαγλλικά.

Μπορώ να σας πως με βεβαιότητα όμως ότι η Ευρώπη, μέσα από τις λέξεις που ακολουθούν, υποκλίνεται στο μεγαλείο του του μοναδικού, Δημήτρη Διαμαντίδη που διανύει τους τελευταίους μήνες της καριέρας του και μέσα από το sdna.gr η ελίτ του ισπανικού μπάσκετ (και όχι μόνο) αποτίει φόρο τιμής στον αρχηγό του Παναθηναϊκό…

Χμμ… Τώρα διαβάσατε! Αυτά που προσπάθησα να σας μεταφέρω έστω. Κι αν στο ελάχιστο μπορεί να κατανοήσετε αυτές τις εικόνες, τότε σίγουρα θα αισθανθείτε κι εσείς τόσο περίεργα όσο ένιωσα εγώ, όταν στην καρδιά του καλύτερου πρωταθλήματος της Ευρώπης, κάποιοι από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, όχι μόνο δεν αρνήθηκαν, αλλά άνοιξαν την καρδιά τους μιλώντας για τον Αρχηγό.

Η ερώτηση είναι ως εξής: Θέλω να σε ρωτήσω κάτι, αλλά θα μου απαντήσεις μόνο αν θέλεις και αισθάνεσαι βολικά. Αν όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το κατανοώ». Είναι περιττό να σας το πω, αλλά ας είναι: Οχι μόνο δεν αρνήθηκε ούτε ένας να μιλήσει για τον Διαμαντίδη, αλλά οι περισσότεροι αποδέχτηκαν αναντίρρητα και με ένα μοναδικό όσο και συγκινητικό τρόπο να τον ξεπροβοδίσουν… Απολαύστε τους:

ΚC RIVERS (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Ο θείος μου που έπαιξε και στον Παναθηναϊκό, ο Μπάιρον Ντίνκινς γνώριζε καλά τον Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν ένας νεαρός παίκτης και βρέθηκαν μαζί για λίγο στον Ηρακλή. Κάθε καλοκαίρι, που ερχόταν πίσω στο σπίτι, μου έλεγε συνεχώς για ένα μικρό παιδί, που ήταν εκπληκτικός αμυντικός. Παραδέχθηκε ακόμα πως ήταν ο παίκτης που τον μάρκαρε καλύτερα από κάθε άλλον στη διάρκεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής καριέρας του. Το μόνο που μπορώ να του ευχηθώ είναι ό,τι καλύτερο έχει στο μυαλό του, να του συμβεί. Είναι ένας πραγματικός θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ Μας ενώνει το γεγονός ότι κι αυτός είναι αριστερόχειρας, όπως κι εγώ και θαυμάζω τον τρόπο που εξελίχθηκε, που δούλεψε. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του ελληνικού μπάσκετ και μαζί με τον Σπανούλη, είναι οι καλύτεροι παίκτες της εποχής τους. Εύχομαι να παραμείνει στο μπάσκετ μόλις τελειώσει. Να είναι πάντα καλά… He is a hell of a player”.

ΑΛΕΞ ΜΟΥΜΠΡΟΥ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΠΙΛΜΠΑΟ)

«Ο Διαμαντίδης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, τα τελευταία 10-15 χρόνια. Το μπάσκετ δε θα είναι το ίδιο χωρίς αυτόν».

ΣΕΡΧΙΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Είναι ένας αληθινός θρύλος. Επαιξε στο κορυφαίο επίπεδο για πάρα πολλά χρόνια, ήταν ηγέτης και νικητής. Φυσικά ακόμα είναι. Ηταν το παράδειγμα για τις γενιές που ακολούθησαν και πιστεύω ότι είναι νωρίς να αποσυρθεί γιατί παίζει ακόμα εκπληκτικά. Ομως, ως φίλαθλος μπάσκετ, είμαι σίγουρος ότι θα μου λείψει να τον βλέπω να παίζει μπάσκετ».

ΑΙΤΟ ΓΚΑΡΣΙΑ ΡΕΝΕΣΕΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ)

«Είναι λογικό… Κάποια στιγμή έρχεται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση να σταματήσεις την καριέρα σου. Είμαι σίγουρος όμως ότι ο Διαμαντίδης απόλαυσε τη διαδρομή του και την μεγάλη καριέρα του. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες στην Ευρώπη και νιώθω πραγματικά χαρούμενος που τον είδα στο γήπεδο να παίζει…».

ΣΕΡΧΙΟ ΓΙΟΥΛ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, ένας πανέξυπνος πλέι μέικερ, που έπαιξε καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε μία ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Στην Ελλάδα είναι ένα είδωλο, το ξέρω καλά και για εμένα ήταν ο καθρέπτης στον οποίο έβλεπα μεγαλώνοντας και μάθαινα πως πρέπει να παίζω μπάσκετ».

ΜΑΡΚΟ ΠΟΠΟΒΙΤΣ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΦΟΥΕΝΛΑΜΠΡΑΔΑ)

«Dimitrios Diamantidis… Τρεις, τέσσερις, πέντε φορές καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκας και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πάντα έλεγε ότι είναι ένας παίκτης κλειδί στην μεγάλη ομάδα του Παναθηναϊκού. Θαυμάζω το γεγονός ότι σε όλη την καριέρα του έπαιξε σε μία ομάδα, τον Παναθηναϊκό, όπως ο Ναβάρο, στην Μπαρτσελόνα. Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, που εξελίχθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της διαδρομής του και βελτίωσε πάρα πολύ το σουτ του. Στην αρχή δεν ήταν καλός σουτέρ, αλλά έγινε ένας από τους καλύτερους clutch shooter στην Ευρώπη. Κουβαλάω όμως και ένα μεγάλο παράπονο. Στην καριέρα μου νίκησα όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Ολες! Η μοναδική που δεν κατάφερα ποτέ να νικήσω ήταν ο Παναθηναϊκός. Κι αυτό με ενοχλεί. Νίκησα ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Σιένα, τους πάντες, εκτός από τον Παναθηναϊκό. Κι ο Διαμαντίδης έχει ευθύνη για αυτό. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τα καλύτερα και αν καταφέρει, σε αυτό που θα ασχοληθεί μόλις σταματήσει να αγγίξει το 20% από αυτά που πέτυχε ως παίκτης θα είναι σούπερ επιτυχημένος».

ΤΖΕΙ ΣΙ ΚΑΡΟΛ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Είναι πολύ δυσάρεστο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Ηταν ανέκαθεν ένα συγκλονιστικό παράδειγμα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και έδειχνε σε όλους μας τι σημαίνει να παίζεις στην Ευρώπη. Πως παίζεται το παιχνίδι. Είχε πολύ μεγάλη επιτυχία ως πόιντ γκαρντ, κέρδισε πάρα πολλούς τίτλους και ειλικρινά στη συνείδησή μου πάντα ήταν παράδειγμα. Του οφείλει το ευρωπαϊκό μπάσκετ να τον αναγνωρίσει για όσα έχει πετύχει και για τον επαγγελματισμό που επέδειξε σε όλα τα χρόνια της καριέρας του. Του εύχομαι καλή τύχη στη συνέχεια της ζωής του και να απολαύσει όσο γίνεται περισσότερο τους τελευταίους μήνες του στο παρκέ».

ΦΑΜΠΙΑΝ ΚΟΣΕΡ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ)

«Ηταν ένα από τα παιδικά είδωλά μου όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με το μπάσκετ. Πριν ξεκινήσω να παίζω στην Ευρωλίγκα, τον παρακολουθούσα στενά και τον έβλεπα να κερδίζει τίτλους. Οταν έφτασα στο σημείο να αναμετρηθώ μαζί του, να παίξω εναντίον του, πρέπει να πω ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αλλά ξέρεις κάτι; Τώρα, μπορώ να πω ότι έπαιξα απέναντι σε ένα θρύλο του μπάσκετ.

ΑΝΤΡΕΣ ΝΟΤΣΙΟΝΙ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης με τεράστια καριέρα και πολύ ανταγωνιστικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς είμαι κι εγώ. Ηρθε η ώρα. Ολοι έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε ποτέ θα αποσυρθούμε, το ίδιο θα συμβεί και με εμένα. Σέβομαι την απόφασή του και του εύχομαι καλή τύχη»

ΣΙΤΟ ΑΛΟΝΣΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΠΙΛΜΠΑΟ)

«Για τον Δημήτρη; Τον Διαμαντίδη; Εμαθα από αυτόν πάρα πολλά πράγματα. Θα σας πω μία ιστορία. Οταν έκανα προπόνηση στον Ρίκι Ρούμπιο, ήθελα να του διδάξω νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αμύνεται. Μία μέρα παίζαμε εναντίον του Παναθηναϊκού. Και του Διαμαντίδη φυσικά. Τότε λοιπόν, είχαμε πόιντ γκαρντ τον Ελμερ Μπένετ. Κοιτάξτε τι έκανε ο Δημήτρης για να τον αντιμετωπίσει. Μία πολύ πολύ μικρή, αλλά σπουδαία λεπτομέρεια. Ακριβώς τη στιγμή που Ελμερ διέσχιζε την γραμμή του κέντρου, ο Διαμαντίδης έκανε ότι είναι χαλαρός, ότι τον περίμενε. Με το που περνούσε όμως το κέντρο και πατούσε με τα δύο πόδια μπροστά από τη γραμμή του κέντρου, ο Δημήτρης ξαφνικά έβαζε όλη την ενέργειά του για να τον πιέσει και να τον αναγκάσει να υποπέσει σε «μπρος πίσω», κρίνοντας ότι ο Ελμερ θα ξαφνιαζόταν από την αναπάντεχη πίεση μερικά εκατοστά μετά τη γραμμή του κέντρου. Οπως ακριβώς κι έγινε. Αυτό το αμυντικό τρικ προσπάθησα να διδάξω στον Ρίκι Ρούμπιο παίρνοντας το παράδειγμα από τον Δημητρη Διαμαντίδη. Από αυτό και μόνο εμείς δημιουργήσαμε 3-4 αμυντικές καταστάσεις και τις χρησιμοποιήσαμε στα παιχνίδια μας. Ηταν κάτι που μας το δίδαξε ο Δημήτρης. Πρόκειται για έναν θρύλο. Ενας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στη θέση του. Το γεγονός ότι εγκαταλείπει είναι πολύ άσχημο νέο για όλους. Πρέπει όμως να τον εκμεταλλευτούμε. Ακόμα κι αν δεν παίζει πια, πρέπει να διδάξει μπάσκετ, να το μεταφέρει στα νέα παιδιά και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διδαχθούμε από αυτόν».

ΦΕΛΙΠΕ ΡΕΓΙΕΣ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Είναι η ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κέρδισε τα πάντα με τον Παναθηναϊκό και νομίζω ότι οι οπαδοί της ομάδας του πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι για αυτόν. Τους πρόσφερε πολλές και σπουδαίες χαρές τα τελευταία 10 χρόνια»

ΡΑΟΥΛ ΛΟΠΕΖ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΠΙΛΜΠΑΟ)

«Φυσικά και θα πω κάτι για αυτόν. Δε θέλω να πω αν είναι ο καλύτερος, ή ο δεύτερος καλύτερος πόιντ γκαρντ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αποτελεί παίκτη υπόδειγμα για όλους, ένας παίκτης στον οποίο πρέπει να μοιάζουν οι μικροί που έρχονται από πίσω».

ΡΟΥΝΤΙ ΦΕΡΝΑΝΤΕΖ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Είναι πολύ άσχημα νέα. Χάνουμε έναν από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη. Παλέψαμε πολλές φορές ο ένας εναντίον του άλλου κατά τη διάρκεια των αγώνων για να βοηθήσουμε τις ομάδες μας. Είναι ένας απίστευτος παίκτης. Θα μας λείψει. Σίγουρα θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα. Εύχομαι τα καλύτερα σε αυτόν και στην οικογένειά του και μακάρι να απολαύσει τη ζωή του πια».

ΑΞΕΛ ΕΡΤΕΪΓ (ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΠΙΛΜΠΑΟ)

«Για εμένα είναι ο τέλειος παίκτης. Το ιδανικό παράδειγμα αθλητή για να ακολουθήσει κάποιος. Πάντα παίζει και μάχεται για την ομάδα του και είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να κερδίσει η ομάδα του χωρίς να τον ενδιαφέρει ο εαυτός του. Για εμένα, αλλά και για πολλούς παίκτες πρέπει να είναι πρότυπο».

ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

«Τα παιδιά μου λατρεύουν τον Διαμαντίδη. Τα παιδιά μου ε; Συνεχώς με ρωτούν: «Αυτός ο παίκτης μπαμπά, γιατί είναι τόσο πολύ καλός;». Και τα παιδιά μου είναι μικρά ε! Ο Διαμαντίδης είναι ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη που αγαπάει το μπάσκετ. Του εύχομαι να έχει την καλύτερη δυνατή ζωή μακριά από το μπάσκετ. Δεν ξέρω αν θα ασχοληθεί με το άθλημά μας, αλλά νομίζω ότι η καριέρα του είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τον ίδιο! Οταν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, μικρός ακόμα, πιθανώς δεν περίμενε ότι θα κατάφερνε τόσα πολλά. Είναι ένα παιδί, το οποίο κοιτούν, παρατηρούν και προσέχουν οι νεώτεροι παίκτες και τον θεωρούν το πρότυπό τους. Εύχομαι να τελειώσει την καριέρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα γήπεδα από τη β’ φάση του πρωταθλήματος θα υπάρχει έντονα...

Ένα λάθος του Πογέτ απέναντι στη Γεωργία που έβγαλε μάτι στα πέναλτι

Μύριζε από χιλιόμετρα πως εκεί θα γίνει η στραβη… Στις ήττες, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις τα λάθη. Ειδικά...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/3/24

Το ματς της Euroleague ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Βαλένθια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων, σήμερα Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις 21:00...

Μας απέκλεισε στα πέναλτι η Γεωργία: 10 χρόνια μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις η...

Την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Γεωργία που επικράτησε με σκορ 4-2 στα πέναλτι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/3/24

Ο τελικός των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία στην Τιφλίδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Εθνική: Πετάει πάνοπλη για Τιφλίδα

Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και το μεσημέρι της Κυριακής (24/3) αναχωρεί για τη Γεωργία. Έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία της επί ελληνικού εδάφους...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/3/24

To ματς της Basket League, η δράση σε Formula 1 και Moto GP και η έναρξη των πλέι οφ της Super League 2 ξεχωρίζουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% – Οι e-συναλλαγές που φέρνουν έκπτωση

Επιπλέον φόρο 22% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεών τους όσοι...

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον «πράσινο» φόρο

Με τι κονδύλια θα καλυφθεί το γιγαντιαίο-όπως το χαρακτηρίζει- κόστος των δεσμεύσεων του κ.Μητσοτάκη...

Ο Παναθηναϊκός είναι εδώ: Διαμαντίδης – Αλβέρτης αναλαμβάνουν από κοινού την διοίκηση της ΚΑΕ

Ο κόσμος μίλησε, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον αφουγκράστηκε και οι σημαίες Διαμάντδης - Αλβερτης...

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος περισσότερο φόρο για λιγότερο εισόδημα (παραδείγματα)

Ανισότητες, αδικίες και στρεβλώσεις προκαλεί το ισχύον σύστημα φορολογίαςεισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς δεν προβλέπει...