Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Η Λάρισα στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Πόλεων που μαθαίνουν» της UNESCO

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο των «Πόλεων που μαθαίνουν», της UNESCO έχει μπει πλέον η Λάρισα, μετά και τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στη διεθνή Συνδιάσκεψη για «Πόλεις που μαθαίνουν», που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού,  από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου και  οργανώθηκε από την UNESCO.

Ήδη, ο Δήμος Λαρισαίων έλαβε κάλεσμα για συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Πόλεων που μαθαίνουν (UNESCO Global Network of Learning Cities).

Η Συνδιάσκεψη αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το Δήμο Λαρισαίων να είναι ο μοναδικός από την Ελλάδα, που συμμετείχε.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης συμμετείχαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη οργανισμών και  επιστήμονες απ’  όλο τον κόσμο στο πεδίο της Διά βίου Μάθησης, που εκπροσωπούσαν πάνω από 75 χώρες και 200 πόλεις από όλον τον πλανήτη.

Στόχος της UNESCO με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο πάνω από 1000 πόλεις από όλον τον πλανήτη έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, είναι ακριβώς η διαμόρφωση ενός παγκόσμιου δικτύου πόλεων που θα κινητοποιήσει τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους για την προώθηση ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης για τους πολίτες τους σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας ευκαιριών και της κοινωνικής ένταξης για τους αδύναμους εξακολουθούν να είναι τα ζητούμενα.

Η συνάντηση του Μεξικό ήταν μια μοναδική ευκαιρία σε πόλεις από όλον τον κόσμο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη διαδικασία να «χτίσουν» τις πόλεις τους ως κοινωνίες μάθησης και να χτίσουν συνέργειες, με την παρουσίαση παραδειγμάτων πολιτικών και στρατηγικών που υιοθετήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, στη διάρκεια της συνδιάσκεψης έγινε ομόφωνα δεκτή η Διακήρυξη για τις Πόλεις που Μαθαίνουν, ενώ βραβεύτηκαν 12 πόλεις που ξεχώρισαν για τις προσπάθειές τους στο πεδίο.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσκλήθηκε να συμμετάσχει, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για το θέμα, σε συνεργασία με περισσότερους από 20 φορείς της πόλης και με τη στήριξη της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Τον δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος περιέγραψε με σαφήνεια τις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων για την «Πόλη που Μαθαίνει», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στόχος, είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου. Με επικέντρωση στην ανίχνευση τοπικών αναγκών. Και με τη βοήθεια της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ο σημαντικότερος επιστημονικός φορέας στη Διά Βίου Μάθηση στη χώρα.

Οι ιδέες για τη συνέχεια πολλές: Υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας και μία επιτροπή υπό την αιγίδα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με εκπροσώπους όλων των φορέων, blog επικοινωνίας, οργάνωση εργαστηρίων δικτύωσης τον Οκτώβριο που θα βοηθήσουν να βρεθούν άνθρωποι από όλους τους φορείς, η στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες στόχου της πόλης και η διαμόρφωση προγράμματος για αυτές με τη συμμετοχή όλων των φορέων, η αδερφοποίηση με πόλεις που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες λογικές και η ανάδειξη καλών πρακτικών στην πόλη».

 

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Πότε μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ –  Νέες ώρες εισόδου

Νέες ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος της Διοίκησης του Φορέα, βάσει απόφασης του...
Φυλακές Αυλώνα: Εντοπίστηκαν αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την 7χρονη ανιψιά του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να...
Ξεχάστε ότι ξέρατε για την άδεια μητρότητας - Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω του dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Τουλάχιστον...

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποιοι δρόμοι είναι στο “κόκκινο”

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα, Tετάρτη 17 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι του Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία του Αγαπητού πάπα Ρώμη και του Μάρτυρος Αδριανού.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λάρισα: Σοβαρό τροχαίο με 4 τραυματίες (βιντεο)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με 4 τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λάρισα, στο...

Λάρισα: Συνελήφθη γιατρός με την κατηγορία ασέλγειας εις βάρος της ανήλικης κόρης του

Χειροπέδες σε γιατρό που κατηγορείται ότι προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της ανήλικης...

Λάρισα: Οι αγρότες αποφασίζουν αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Επέστρεψαν στα μπλόκα τους οι αγρότες, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αύριο,...

Λάρισα – 20χρονος κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης

Ένας 20χρονος νεαρός εθεάθη σήμερα το πρωί της Παρασκευής λίγο πριν τις 8 να...