Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Κέρδη της τάξης του 1% στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή των αποψινών αποφάσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 5.966 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,92% στις 9.606 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,00% στις 4.171 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,97% στις 323,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Inditex εμφάνισε κέρδη κατά 5,50% και της H&M κατά 2,31%, στον απόηχο των θετικών οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Στον αντίποδα, «βουτιά» της τάξης του 12% σημείωσε η Aveva Group, μετά τον άδοξο τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Schneider Electric.

Oι επενδυτές διεθνώς, αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτικής, δεδομένων των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,32% στα 48,35 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,98% στα 49,35 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 15.957 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,10% στις 1.970 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,96% στις 5.153 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 1,75% στις 2.892 μονάδες και της Σένζεν κατά 3,01% στις 498 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,24% στις 20.436 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

H έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα οδηγούσε σε μείωση της γερμανικής ανάπτυξης κατά 0,5% του ΑΕΠ, εκτιμά από την πλευρά του, το Οικονομικό Ινστιτούτου της Γερμανίας, DIW. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ινστιτούτου, το Brexit θα συνεπαγόταν αύξηση των εμπορικών εμποδίων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μεγέθους των γερμανικών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, η γερμανική οικονομία θα στερούταν σημαντικούς πόρους, οι οποίοι εκτιμώνται στο 0,5% του ΑΕΠ. «Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας πιθανώς, θα παραμείνει εύρωστη και αυτό και το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ε.Ε.» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Συγχρόνως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005 υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου – Απριλίου, η ανεργία διολίσθησε στο 5% έναντι 5,1% το τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου και 5,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο μεταξύ, αύξηση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, στον κλάδο των αγαθών, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 172,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 5% στα 153 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 20,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015. Την ίδια ώρα, το μέγεθος του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1% στα 142,8 δισ. ευρώ.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 659 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 3% στα 577,7 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών ανήλθε στα 81,3 δισ. ευρώ έναντι 67,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

Στη Γαλλία, βελτίωση εμφάνισαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή, δεχόμενες ώθηση από τον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες. Ο εναρμονισμένος δείκτης ενισχύθηκε τέλος, κατά 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,1% τους προηγούμενες τρεις μήνες (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος).

Στα εταιρικά νέα, θετικά οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο β’ τρίμηνο (Μάρτιος – Μάιος 2016) η αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού Hennes & Mauritz (Η&Μ). Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2% στα 54,34 δισ. σουηδικές κορώνες, έναντι 53,23 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των καταστημάτων, παγκοσμίως, διαμορφώθηκε σε 4.077, έναντι 3.639 το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Tον Μάιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% έναντι αύξησης 10% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τέλος, αυξημένα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, η Inditex SA, η οποία διακινεί τα προϊόντα της αλυσίδας ρούχων Zara. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% στα 554 εκατ. ευρώ έναντι 521 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 12% στα 4,88 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 547 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 4,84 δισ. ευρώ.;

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι μισθοί μειώνονται παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη

Στην πρώτη τετράδα των κρατών – μελών της ΕΕ, όπου παρατηρείται μείωση μισθών με...

Γαλλία: Κέρδη – μαμούθ για την αμυντική βιομηχανία

Η Γαλλία προμηθεύει στοιχεία πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, εδώ και εβδομάδες. Το...

Φορολοταρία: Με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ για τους τυχερούς

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα μπουν εκ νέου τα σενάρια που...

Wall Street: Έκλεισε με ισχυρά κέρδη

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε ηWall Street σήμερα, καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι η συνάντηση...