Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

«Κούρεμα» στην έκπτωση φόρου με άδικη φορολόγηση σε χιλιάδες μητέρες

Παρά το γεγονός ότι έχουν εξαρτώμενα τέκνα, οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογιστούν με την σημαντικά μειωμένη έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς τέκνα!

Άδικη φορολογική μεταχείριση επεφύλαξε η κυβέρνηση σε χιλιάδες έγγαμες μητέρες που είναι εργαζόμενες με μισθό ή λαμβάνουν συντάξεις και οι σύζυγοι τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, αλλά ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ή είναι αγρότες ή άνεργοι. Οι εν λόγω μητέρες θα διαπιστώσουν σύντομα ότι οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μηνιαίους μισθούς ή τις μηνιαίες συντάξεις τους θα αυξηθούν σημαντικά, με την εφαρμογή των διατάξεων για τις νέες φορολογικές κλίμακες, καθώς γι’ αυτές τις φορολογούμενες δεν θα ισχύσουν οι πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για τα εξαρτώμενα τέκνα, τις οποίες προβλέπει ο νέος νόμος 4387/2016.

Για όσες έγγαμες φορολογούμενες βαρύνονται με 1 ή περισσότερα ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα και εργάζονται αμειβόμενες με μισθούς ή είναι συνταξιούχοι, ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα γίνει με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα!

Δεν θα ληφθεί δηλαδή υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων και έτσι η έκπτωση φόρου δεν θα υπολογιστεί στα 2.100 ευρώ για όσες εξ’ αυτών είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, στα 2.000 ευρώ, για όσες είναι μητέρες δύο τέκνων ή στα 1.950 ευρώ για όσες είναι μητέρες ενός τέκνου.

Αυτό θα συμβεί ακόμη και στις περιπτώσεις που οι άνδρες σύζυγοι δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Ουσιαστικά γι’ αυτές τις φορολογούμενες, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία έδινε αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ, μειώνεται απ’ ευθείας στα 1.900 ευρώ και αντιστοιχεί πλέον σε αφορολόγητο όριο αισθητά μειωμένο στα 8.636 ευρώ.

Ο μη συνυπολογισμός των εξαρτώμενων τέκνων κατά τον προσδιορισμό της έκπτωσης φόρου στις περιπτώσεις των εγγάμων εργαζομένων μητέρων που οι σύζυγοί τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι προβλέπεται από τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο άρθρο 11 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι τα εξαρτώμενα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το σύζυγο, ανεξαρτήτως του εάν είναι μισθωτός ή συνταξιούχους ή όχι.

Συνεπώς, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνεται υπόψη μόνο για τον υπολογισμό της έκπτωσης φόρου του ανδρός συζύγου, στην περίπτωση που αυτός έχει εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις. Αν δηλαδή και οι δύο σύζυγοι έχουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, τότε η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τέκνων μόνο στο εισόδημα του συζύγου και όχι και στη σύζυγο.

Στην περίπτωση αυτή την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου λόγω τέκνων την κερδίζει ο μισθωτός ή συνταξιούχος σύζυγος. Αν όμως ο σύζυγος δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος και η σύζυγος είναι μισθωτή ή συνταξιούχος τότε η σύζυγος και πάλι δεν δικαιούται την αυξημένη με βάση τον αριθμό των τέκνων έκπτωση φόρου!

Στην περίπτωση αυτή την πρόσθετη έκπτωση λόγω τέκνων την χάνει η οικογένεια! Αντιθέτως, εάν οι γονείς των εξαρτώμενων τέκνων έχουν χωρίσει και την επιμέλεια των τέκνων την έχει η μισθωτή ή συνταξιούχος σύζυγος, τότε η έκπτωση φόρου υπολογίζεται κανονικά στο εισόδημα της συζύγου βάσει του αριθμού των τεκνων, διότι στην περίπτωση αυτή ο ΚΦΕ θεωρεί ότι αυτή βαρύνεται πλέον με τα τέκνα.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω άδικων φορολογικών διατάξεων θα είναι όσες έγγαμες μητέρες ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενων τέκνων είναι μισθωτές εργαζόμενες ή λαμβάνουν συντάξεις και οι σύζυγοί τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι να φορολογηθούν με βάση τη σημαντικά μειωμένη έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ, που ισχύει για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν βαρύνονται με τέκνα.

Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις αυτές, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μηνιαίων αποδοχών θα αυξηθούν σημαντικά για χιλιάδες έγγαμες μητέρες που είναι μισθωτές ή συνταξιούχοι.

Οι αυξήσεις των μηνιαίων κρατήσεων θα φθάσουν έως και τα 22,75 ευρώ το μήνα για όσες έγγαμες μητέρες λαμβάνουν μηνιαίους μισθούς ή μηνιαίες συντάξεις πάνω από 620 ευρώ και μέχρι 2.300 ευρώ.

Τις επιβαρύνσεις αυτές θα τις υποστούν ακόμη και τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες δεν θα επιβαρύνονταν ή θα δικαιούνταν ακόμη και μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρων, εάν ίσχυε γι’ αυτές η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

 

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Λίφτινγκ” στο νέο τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων – Οι τροποποιήσεις που έρχονται

Σε τροποποιήσεις, που δεν θα θίγουν όμως τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τον τεκμαρτό...

Νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής: Επιπλέον έσοδα 606 εκατ. ευρώ ετησίως

Συνολικά έσοδα 606 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα της...

Θεοχάρης: Το αργότερο αρχές του 24 οι αλλαγές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Μέχρι το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου, θα γίνουν γνωστές οι...

Προσευχή για τις μητέρες μας

Προσευχή: Γιά τη μητέρα σε παρακαλώ. Τη δική μου. Καί των άλλων. Μία είναι,...