Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

“Κόκκινα” δάνεια και προστασία α’ κατοικίας – Τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά

Την κοινή συνισταμένη στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, επιχειρούν εκ νέου να βρουν αυτήν την ώρα, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές της κυβέρνησης και τους πιστωτές εστιάζονται στο εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον τα δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ, που είναι επιχειρηματικά, ή και τα μικρότερα δάνεια συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών.

Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όπως συνέβη στην Κύπρο. Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

Επίσης διαφοροποιήσεις υπάρχουν στο εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών.

Οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει πλήρης συμφωνία και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (θα μηδενιστεί σταδιακά έως το 2017 το χρονικό όριο «αποπομπής» από τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνον για μία φορά ανά εξάμηνο), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων (προτείνεται η σταδιακή μείωσή τους) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στον στοιχηματισμό).

Την ίδια ώρα κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωζώνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καλοσώρισε την “καλή πρόοδο” που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και σε αυτά που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταρρυθμίσεις που, όπως αναφέρει “είναι καθοριστικές για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης” των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, αναγνώρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία “σε πολλά ζητήματα”, ενώ ανακοίνωσε πως ακολουθώντας την εντολή του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το Euroworking group θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σχολιάζοντας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιτεύχθηκε «πολύ μεγάλη πρόοδος», ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η συνεδρίαση των εκπρόσωπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, την Τρίτη, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σημειώνεται πως στόχος της εν λόγω συνεδρίασης κατόπιν της εξουσιοδότησης του Eurorgroup, είναι να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και τη μεταφορά των 10 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η σύνοδος της ομάδας των 20 που συνεδριάζουν σήμερα στην Αττάλεια, υπό το βάρος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Αργά χθες βράδυ τέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν ένας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας σε ύποπτο διαμέρισμα στην πόλη Γκα-ζιά-ντεπ. Η πόλη βρίσκεται στη μεθόριο με τη Συρία, 300 χιλιόμετρα από την Αττάλεια. Σε άλλο περιστατικό, πάλι κοντά στην Γκα-ζιά-ντεπ τέσσερις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από τον τουρκικό στρατό την ώρα που πλησίαζαν στρατιωτικό φυλάκιο.

Κάλεσμα στους ηγέτες της ομάδας των 20 να δείξουν απόλυτη αποφασιστικότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, απευθύνει μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

“Η πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα δεν αλλάζει”, δήλωσε από την Αττάλεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως δεν πρέπει να συγχέουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που φθάνουν στην Ευρώπη.

“Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μια προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση” δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ.

Στην Αττάλεια βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου με σειρά ηγετών, μεταξύ αυτών και με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κόκκινα δάνεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 50% του νομοσχεδίου που κατήγγειλαν!

Από τα απίθανα που συμβαίνουν στην Ελληνική πολιτική σκηνή αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της αντιπολίτευσης....

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τα “κόκκινα” δάνεια 

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της...

Χαμάς: Ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω του νοσοκομείου αλ Σίφα

Τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους ανέστειλε η Χαμάς, λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ...

“Κόκκινα” δάνεια: Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για servicers και εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλέτες

Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη διαχείριση των "κόκκινων " δανείων κάθε...