Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

H κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε 500.000 θανάτους ως το 2050

Η έλλειψη τροφίμων λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε 500.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο έως το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ενηλίκων σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο, αν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν.

Η ομάδα του καθηγητή Μάρκο Σπρίνγκμαν προχώρησε επίσης στην προσομοίωση σεναρίων όπου λαμβάνονται δράσεις σε διάφορους βαθμούς.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η σταθεροποίηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μειώσει τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων μεταξύ 29% και 71%, ανάλογα με το βαθμό και τη σοβαρότητα των μέτρων που θα ληφθούν.

Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια τροφίμων, αλλά η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στις αλλαγές της γεωργικής παραγωγής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Σπρίνγκμαν, τα ευρήματα έδειξαν ότι η παραμικρή αλλαγή στη διαθεσιμότητα τροφίμων ανά άτομο μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη σύνθεση και το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία.

Παρά την προβλεπόμενη αύξηση της διαθεσιμότητας των τροφίμων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει αυτή την αύξηση κατά περίπου ένα τρίτο ως το 2050. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση κατά 3% ή 99kcal στη μέση διαθεσιμότητα τροφίμων ανά άτομο.

Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε επίσης ότι μια ελάχιστη μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 30.000 θανάτους λόγω αυξημένων οφελών για την υγεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παράλληλα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μειωθεί κατά 4%, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η προβλεπόμενη μείωση φρούτων και λαχανικών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα κράτη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο Δυτικό Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τα κράτη υψηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο.

Η προβλεπόμενη μείωση της διαθεσιμότητας τροφίμων θα μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με την παχυσαρκία κατά 260.000.

Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός θα αντισταθμιστεί από 266.000 επιπλέον θανάτους που θα προκύψουν λόγω υποσιτισμού που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Τα ανησυχητικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ώστε να περιοριστούν οι προβλεπόμενες επιπτώσεις στην υγεία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καταλήγει η έρευνα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Κλιματική αλλαγή: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για τις “καταστροφικές” συνέπειες

Η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί «καταστροφικές» συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αν δεν λάβει...

Η NASA θέλει να ρίξει παγάκια στην ατμόσφαιρα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν μια φιλόδοξη στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουν να διασπείρουν...

Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν από λιμοκτονία λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα κατά τη διάρκεια των περιόδων χωρίς πάγο στην...