Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Μέρκελ: Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε χθες ότι η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO.

Οι δηλώσεις της έγιναν μόλις μερικές ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της τάχθηκε εναντίον «λεονταρισμών» που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία.

Η Μέρκελ είπε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε πως βλέπει «νέες απειλές» για την Ευρώπη και είναι αποφασισμένο τόσο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες, όσο και να ενισχύσει τη νατοϊκή συμμαχία.

Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «στο σύνολό της συμφώνησε με την απόφαση του NATO», η οποία προβλέπει ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

«Θεωρώ ότι αυτό θα υποστηριχθεί από τους πάντες στην κυβέρνηση (…). Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», επέμεινε.

Οι δηλώσεις αυτές της Μέρκελ καταγράφηκαν τρεις ημέρες αφότου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσε πολιτική θύελλα όταν προειδοποίησε εναντίον των ανταγωνισμών με τη Ρωσία.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δυσχεράνουμε την κατάσταση με λεονταρισμούς και διαπεραστικές πολεμικές κραυγές», είπε στην εφημερίδα Bild. «Όποιος πιστεύει ότι οι συμβολικές παρελάσεις αρμάτων μάχης στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας θα φέρουν περισσότερη ασφάλεια κάνει λάθος», συνέχισε ο Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκει να επιτρέψει να χρησιμοποιούνται «προσχήματα για να αναζωπυρωθεί μια παλιά σύγκρουση».

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας διέψευσε ότι τα σχόλια αυτά συνδέονταν με τα στρατιωτικά γυμνάσια του NATO ή τα σχέδια του Συμφώνου να αυξήσει τον αριθμό των συμβατικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Όμως τα σχόλια του Σταϊνμάιερ αποκάλυψαν το διευρυνόμενο χάσμα στην κυβέρνηση των δικών του Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

Χθες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ με αφορμή την επέτειο της εισβολής των ναζί στη Σοβιετική Ένωση, επισήμανε πως «όταν η κατάσταση ασφαλείας αλλάζει —και έχει αλλάξει— πρέπει να προσαρμόζουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες. Αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να παρασυρόμαστε στην ψευδαίσθηση πως η στρατιωτική ισχύς και μόνο εγγυάται την ασφάλεια», ανέφερε.

Ο Σταϊνμάιερ καλεί να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όταν σημειώνονται πρόοδοι στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία. Η Μέρκελ επιμένει αντίθετα ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο όταν οι συμφωνίες εφαρμοστούν πλήρως.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, ωστόσο σημείωσε πως η Γερμανία δεν δικαιούται να ξεχνά πως είχε προχωρήσει και η ίδια σε εισβολή στη Σοβιετική Ένωση πριν από 75 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην επέτειο αυτή λέγοντας ότι η χώρα του πρέπει να ενισχύσει το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεών της και την ετοιμότητά της να αντιδράσει έναντι των «επιθετικών ενεργειών» κοντά στα σύνορά της στις οποίες προχωράει το NATO.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...