Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Μελωδικές βραδιές στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Mε …μελωδική διάθεση υποδέχεται η Αθήνα το φθινόπωρο καθώς έχουν προγραμματιστεί πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες  στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Τις φθινοπωρινές συναυλίες εγκαινιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η οποία θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη στις 20:30 αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των Βέμπερ, Πουτσίνι, Ντονιτσέττι, Γιόχαν Στράους, καθώς και από οπερέτες των Χατζηαποστόλου και Σακελλαρίδη.

Την ΚΟΑ διευθύνει ο διακεκριμένος Ολλανδός μαέστρος Γιαν Βερμάνινχ, ενώ τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η Γερμανίδα υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ και ο τενόρος και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιάννης Χριστόπουλος.

Στις 4 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή». Πρόκειται για μια παράσταση με οδηγό τα τραγούδια «Ο Ντικ», «Ρόζα», «Άννα, μην κλαις», «Kuro Siwo», «Σταυρός του Νότου», «Θεσσαλονίκη», «Επέστρεφε», «Το τραγούδι του Χριστού» αλλά και το «Μιλώ» του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά την Αφροδίτη Μάνου και τη γεμάτη πάθος και ακρίβεια ερμηνεία του Κώστα Θωμαΐδη. Τους πλαισιώνουν ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και ο Θοδωρής Οικονόμου στο πιάνο.

Τη σκυτάλη παίρνει την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου που ετοιμάζει ένα «Ταξίδι στο κέντρο της πόλης», μια συναυλία-γιορτή με όλους τους σταθμούς της τριαντάχρονης πορείας του στην ελληνική μουσική σκηνή. Μαζί του, οι Φτερωτές Κιθάρες, μια μπάντα που δημιουργήθηκε από τον ίδιο. Καλεσμένοι του γνωστού τραγουδοποιού είναι επίσης οι Melios Balcana Mama –ένα νέο συγκρότημα χάλκινων πνευστών που αναμειγνύει τον ήχο των Βαλκανίων με τη ρέγκε, το σκα, αλλά και το λαϊκό μας τραγούδι–, οι οποίοι μπολιάζουν γνωστά κομμάτια του ερμηνευτή με ένα διαφορετικό μείγμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων. Στη συναυλία θα ακουστούν ακόμα αγαπημένα παραδοσιακά, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια του Ν. Πορτοκάλογλου σε σημερινές τολμηρές και «αιρετικές» εκδοχές, τα οποία περιλαμβάνονται στον τελευταίο του δίσκο (“Λιμάνια ξένα”).

Ένα ρομαντικό μουσικό ταξίδι στη μαγευτική εποχή της Belle Époque και του μπελκάντο προτείνει στο κοινό η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ, που εμφανίζεται την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στον Κήπο. Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και ιδρυτή της Άρη Δημητριάδη, θα παρουσιάσει σερενάτες, ουβερτούρες, καντσονέτες, χαμπανέρες, μαρς, βαλς, πόλκες, μαζούρκες, τάνγκο και μπολερό των Καλάτσε, Σιλβέστρι, Ματσόκκι, Γκαλάντι, Ρίκο, Τόστι και άλλων συνθετών. Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης η νεαρή σοπράνο Ναταλία Κάντζια και ο τενόρος και σολίστ της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος, που θα ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της φωνητικής ιταλικής εργογραφίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Κήπος του Μεγάρου, θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση διαφορετική, μια συνάντηση γεμάτη ευαισθησία και αισθαντικότητα. Η Δήμητρα Γαλάνη αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια μεγάλη συναυλία, κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων του τελευταίου της δίσκου με τίτλο «Αλλιώς». Μαζί με την μπάντα της δίνει μια παράσταση-προσωπική αφήγηση, που κέρδισε την αγάπη του κοινού όπου κι αν παρουσιάστηκε, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα -με τραγούδια που την ανέδειξαν ως ερμηνεύτρια και συνθέτρια και που «έγραψαν» το σάουντρακ μιας ξεχωριστής ζωής και πορείας. Για τη συναυλία στον Κήπο, η Δ. Γαλάνη προσκαλεί τη Γιώτα Νέγκα, μια σπουδαία ερμηνεύτρια, με «καταγωγή» από τις μεγάλες λαϊκές φωνές του παρελθόντος και το δικό της ευδιάκριτο στίγμα σε ό,τι τραγουδά.

Μια βραδιά γεμάτη λάμψη υπόσχονται την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, η Μαριέττα Φαφούτη και η οκταμελής μπάντα της. Το χρυσό κορίτσι της ποπ έρχεται να πλημμυρίσει τον Κήπο με χαρά, συγκίνηση και αισιοδοξία. Ξέφρενος χορός, λαμπερή ποπ, αγαπημένες επιτυχίες («Homemade Joy», «Try A Little Romance»), αλλά και άκρως ανατρεπτικές διασκευές, σε ένα πάρτι που φιλοδοξεί να γεμίσει φως τις καρδιές όλων μας. Τη συναυλία ανοίγει η Angelika Dusk, η οποία θα παρουσιάσει στον Κήπο τις «pop with a twist» μελωδίες της, καθώς και τραγούδια από το πρώτο της άλμπουμ “Marionette”.

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η Μαρίζα Ρίζου μεταφέρει στον Κήπο την πολύ επιτυχημένη της παράσταση με τίτλο «Μια στιγμή στο φως». Λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου ολοκληρωμένου της άλμπουμ κι ενώ το promo single «Είναι μικρή η ζωή» έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές του κοινού και τα ραδιόφωνα, η Μ. Ρίζου κλείνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στο Μέγαρο.

Ακολουθεί, την Tρίτη 15 Σεπτεμβρίου, μια βραδιά κεφιού με τους Locomondo, πλαισιωμένους από δύο νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, την Πέννυ Μπαλτατζή και τον George Gaudy, οι οποίοι έγιναν γνωστοί από το Jumping Fish, την πλατφόρμα που αναδεικνύει νέους Έλληνες καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο της φετινής περιοδείας τους στην Ελλάδα, οι Locomondo, από τα πιο γνωστά συγκροτήματα στην Ελλάδα, έρχονται στον Κήπο, όπου θα παρουσιάσουν καινούργια αλλά και παλιά τραγούδια («Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα», «Μαγικό χαλί») και θα ξεσηκώσουν το κοινό με rap, reggae, hip-hop, dub και ska.

Το βράδυ της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου, η καταξιωμένη σολίστ Ντόρα Μπακοπούλου προτείνει στο κοινό μια περιήγηση στον κόσμο του πιάνου και της ρομαντικής ποίησης, με κοσμαγάπητες μελωδίες του Φρεντερίκ Σοπέν και άλλων συνθετών με σημαντική πιανιστική εργογραφία. Συνοδοιπόροι της σ’ αυτό το μυσταγωγικό ταξίδι στις νότες και τις λέξεις με τίτλο «Νυχτερινή εξομολόγηση», η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, που θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων σημαντικών ποιητών του Ρομαντισμού.

Σειρά έχει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός επιστρέφει σε προηγούμενες δισκογραφικές του δουλειές μέσα από νέες, δικές του ενορχηστρώσεις που βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση ακουστικών οργάνων, νυκτών και εγχόρδων με δοξάρι. Σε αυτές τις πρωτότυπες ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις του Α. Ιωαννίδη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένα ιδιότυπο κουαρτέτο εγχόρδων, όπου τη θέση του α΄ βιολιού κατέχει το μπουζούκι, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε συνθέσεις του. Εκτός από τραγούδια τής μέχρι τώρα δισκογραφίας του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (φωνή, κιθάρα, λαούτο) θα παρουσιάσει και κάποια κομμάτια από τη νέα του δισκογραφική δουλειά, τη “Μικρή βαλίτσα”. Τη σκηνή θα μοιραστούν μαζί του τέσσερις μουσικοί με «κλασική» παιδεία, που έχουν όμως μεγάλη αγάπη, αλλά και βαθιά γνώση για την παραδοσιακή μουσική και το σύγχρονο τραγούδι: ο Γιώργος Καλούδης (τσέλο, λύρα), ο Μανόλης Πάππος (μπουζούκι, λαούτο), ο Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα) και ο Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο).

Ακολουθεί, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση «Τρεις γυναίκες κι ένα πιάνο», όπου ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου διαλέγει τραγούδια και καλεί τρεις αγαπημένες τραγουδίστριες στη σκηνή του Κήπου, την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σε μια μουσική παράσταση που τα έχει όλα: τραγούδια λαϊκά και «έντεχνα», παλιά και καινούργια, αλλά και δημιουργίες καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μούτσης, Σπανός, Μικρούτσικος, Κραουνάκης, Σαββόπουλος, Λοΐζος), καθώς και νεότερων (Μάλαμας, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ζούδιαρης, Πορτοκάλογλου, Λειβαδάς κ.ά.).

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα μεγάλο πάρτι με τον «Πάνο (Μουζουράκη) στο γκαζόν», τον τραγουδοποιό που έπειτα από τρία ανατρεπτικά άλμπουμ και πολλές επιτυχημένες συνεργασίες, έρχεται να μας θυμίσει πως «ό,τι κι αν γίνει, στο βάθος υπάρχει πάντα ένας κήπος». Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Μουζουράκης φιλοδοξεί να ξεσηκώσει το κοινό με τραγούδια δικά του, αλλά και με πρωτότυπες έως χιουμοριστικές διασκευές ελληνικών και ξένων επιτυχιών: ροκ, σουίνγκ, αγαπημένα ελληνικά τραγούδια σε εντελώς νέες εκδοχές. Θα ακούσουμε επίσης τα ολοκαίνουργια κομμάτια του, μεταξύ αυτών και το τραγούδι «Στο βάθος Κήπος», που έγραψε ειδικά γι’ αυτό το πάρτι. Μαζί του, οι φίλοι του καλλιτέχνες: Παντελής Αμπαζής, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κωστής Μαραβέγιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Λάκης Παπαδόπουλος.

Ο επίλογος για τις φετινές εκδηλώσεις ανήκει στον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και στην τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, τη μόνιμη συνεργάτιδά του εδώ και πολλά χρόνια, που θα δώσουν στον Κήπο, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, τη συναυλία με τίτλο «Καλοκαίρι ακόμα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Το δάκρυ της μαστίχας

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΣΤΑΛΟΥ Το δάκρυ της μαστίχας Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Τετάρτη, 3 Απριλίου | 7μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί...

Η προίκα της κόρης της Μπουμπουλίνας που προκάλεσε εμφύλια διαμάχη

Η Ελένη Μπούμπουλη έγινε πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που λίγο έλειψε να τινάξει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στον αέρα. Κολοκοτρώνης και Γρίβας έφτασαν στα...

Παύλος Βρέλλης: Ο γλύπτης που έπλασε την ιστορία του έθνους μας σε κερί και...

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον συνταξιούχο γυμνασιάρχη, τον γλύπτη Παύλο Βρέλλη, που δημιούργησε ένα έργο ζωής, ένα έργο για όλη την Ελλάδα,...

Οι κοινοί στόχοι στον ιστό της ελληνικής γλώσσας!

– Eκκλησία – Σχολεία – Δημογέροντες – Δημοσιογραφία αποτέλεσαν στη Σμύρνη ένα ενιαίο, αδιάσπαστο σύνολο, αλληλοσυμπληρούμενο με κοινούς στόχους και προβληματισμούς και με αδιάρρηκτο...

Πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι τις εκλείψεις Ηλίου

Τα μηνύματα από τους θεούς, οι κακοί οιωνοί και η ιστορία του Ηροδότου για τον Θαλή Στις 8 Απριλίου 2024 η Βόρεια Αμερική θα γίνει...
Κνωσός: Ανακάλυψη «τεράστιας σημασίας»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαρτίου ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1900 Ο Σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη Το 1964 Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κρήτη
Δήμος Αθηναίων: Με χρώματα, σερπαντίνες και μεγάλες δόσεις κεφιού και χαράς «ντύνεται» η πρωτεύουσα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ: Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα;

«Βάλτε μια μάσκα σε έναν υποκριτή και δεν θα είναι πια ικανός να λέει ψέματα», είχε πει ο διακεκριμένος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μετρό: Άτομο έπεσε στις γραμμές – Άνοιξαν οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός

Προσωρινά έκλεισαν οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός του μετρό λόγω πτώσης μιας γυναίκας στις γραμμές. Η...

Μέγαρο Μουσικής: “Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου” (Δύο επιπλέον παραστάσεις)

Δύο επιπλέον παραστάσεις στις 9 Ιανουαρίου | 11:00 & 13:30 Νέα παραγωγή ΣυμπαραγωγήΘίασος Ηλία Καρελλά – Μέγαρο...

“Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου”

Νέα παραγωγή 18 – 30 Δεκεμβρίου 2021 ΣυμπαραγωγήΘίασος Ηλία Καρελλά – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Το λευκό πανί...

Μόνιμες σκηνές Καραγκιόζη

Συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα μόνιμα στέκια του Καραγκιόζη στην Αττική που εξυπηρετούν το...