Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Με αποδείξεις μέσω καρτών το αφορολόγητο από την 1η Ιουλίου

Aπό την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος, με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.

Ολες οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, στο οποίο θα προστεθούν και διατάξεις για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για ποσά άνω των 50 ευρώ (σύμφωνα με την τελευταία πρόταση), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα).

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, η εφορία θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά, ενώ από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνον όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης:

Τι θα ισχύσει μεταβατικά για φέτος

Για το 2016 θα ισχύσει το υβριδικό μοντέλο 50% τουλάχιστον για δαπάνες με κάρτες ή μέσω τραπέζης και έως 50% το πολύ για δαπάνες με μετρητά.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

Από το 2017 όλες οι δαπάνες, για να χτιστεί το αφορολόγητο αλλά και η έκπτωση φόρου από ιατρικά έξοδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνονται μέσω καρτών ή τραπεζών.

Οι αποδείξεις που θα απαιτούνται για να χτιστεί το αφορολόγητο θα εξαρτώνται από το δηλωθέν εισόδημα.

Για άγαμους με εισόδημα έως 8.636 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις 10% Για εισοδήματα πλέον του αφορολόγητου ορίου θα απαιτούνται αποδείξεις στο 15% του εισοδήματος. Το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα.

Οσοι δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ύψος των αποδείξεων θα πληρώνουν «πρόστιμο». Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις εκτός από τις ΔΕΚΟ.

Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.

Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν και πρόσθετα κίνητρα, με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, εκπτώσεων φόρου ή ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου.

Θα απογορευτούν οι συναλλαγές με μετρητά σε καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ

Αλλαγές και για τις επιχειρήσεις

Αλλαγές έρχονται, όμως και για τους επιχειρηματίες, και μάλιστα από την 1η Ιουλίου, καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατά πληρφορορίες, θα προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπέζης.

Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή το οικονομικό πολυνομοσχέδιο για μισθούς Δημοσίου – αφορολόγητο – Pass

Κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την...

Αφορολόγητες παραμένουν οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Αφορολόγητες από το ελληνικό δημόσιο παραμένουν οι αποζημιώσεις - αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών από...

Αφορολόγητες οι δωρεές έως 150 χιλιάδες ευρώ από γονείς στα παιδιά τους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

Δεν θα πληρώνει στο εξής, αυτοτελή φόρο 10% ο κάθε γονέας επί του ποσού...

O κορωνοϊός δεν διαδίδεται μέσω των τροφίμων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) ανακοίνωσε...