Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Με 24ωρους και επ΄αόριστον αποκλεισμούς κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις

Με 24ωρους, αλλά και επ’ αόριστον αποκλεισμούς, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δηλώνουν εκ νέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν φεύγουμε γιατί δεν έχουμε που να πάμε».

Σε απόλυτη ταύτιση με την εικόνα που παρουσιάζεται στα υπόλοιπα αγροτικά μπλόκα της Ελλάδας, κινούνται η Δυτική Μακεδονία,ο Νομός Πιερίας και η περιοχή των Γιαννιτσών, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις 12.00 το μεσημέρι κλείνουν για ένα 24ωρο τα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια, όπως μας επισήμανε ο συντονιστής των εννέα μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα υπόλοιπα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι:Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 13.00-15.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (24ωρο από τις 12 το μεσημέρι), στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά (24ωρο από τις 12 τον μεσημέρι), Αγία Κυριακή (13.00-16.00) και Δεσκάτη (13.00-15.00), ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, που έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην γέφυρα Αλεξιάδη (Νότια πλευρά Κατερίνης) θα γίνει 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι σήμερα.

Στη Σερβικιά γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο κόμβος θα παραμείνει κλειστός από τις 10.30 το πρωί και για ένα δωδεκάωρο, όπως μας τόνισε ο επικεφαλής της συντονιστικής, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο αναμένονται μεγάλα, λόγω των αγροτικών μπλόκων και στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι «οπλισμένοι» με περισσή υπομονή.

Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των μπλόκων της χώρας συνεχίζονται, ενώ οι γενικές συνελεύσεις στα κατά τόπους σημεία όπου έχουν «κατασκηνώσει» τρακτέρ, διεξάγονται πλέον περισσότερες από δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας. Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, έχει συγκαλέσει συνάντηση των μπλόκων της χώρας στη Βέροια, για να συζητηθούν τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, τα οποία και θα τεθούν επί τάπητος εκ νέου, την Κυριακή στην Νίκαια.

Κοινή συνισταμένη όλων παραμένει η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του με τη δικής τους συνδρομή, αλλά και η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οδήγησαν τον κλάδο στα μπλόκα.

Σκληραίνουν τη στάση τους …στο τελωνείο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει για έκτη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» πλέον τα 25 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να υπερβαίνει τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά και όπως μας επισήμανε ο κ. Λίτος «είναι δύσκολη και κουραστική υπόθεση αυτό που κάνουμε, αλλά δεν θα σταματήσουμε. Θα το πάμε μέχρι τέλους και θα μείνουμε στο μπλόκο όσο καιρό χρειαστεί».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 11 αποφασίστηκε και έγινε, το επ ΄αόριστον κλείσιμο του τελωνείου και για τα ΙΧ οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία, σύμφωνα με τον κ. Λίτο.

Ωστόσο, ακριβώς την ίδια ώρα το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα, αποφάσισε να ανοίξει μέχρι τις 11 το πρωί, οπότε και θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο». Επισημαίνεται ότι στο Νομό Δράμας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στην Εξοχή. Τα δύο υπόλοιπα δεν θα κάνουν καμία κινητοποίηση, αφού θα ενισχύσουν με δυνάμεις τους το τελωνείο της Εξοχής.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ σήμερα θα αποκλειστεί για ένα 24ωρο, από τις 12 το μεσημέρι, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή.

Στο νομό του Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στο μεν πρώτο θα γίνεται αποκλεισμός 12.00-15.00 και 19.00-22.00, ενώ στο δε δεύτερο «θα το κλείσουμε για ένα 24ωρο από τις 12 το μεσημέρι», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιώργος Τερζής. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκινά και σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι και στόχος είναι να «ανοίξει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Τάσος Κυραλίδης, μας γνωστοποίησε ότι σήμερα στις 10 το πρωί, όλοι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του Νομού Πέλλας, έχουν «ραντεβού» στον κόμβο Μαυροβουνίου και στόχος είναι να μεταβούν στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, να τους επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους και να τους καλέσουν να «μας υποσχεθούν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που προωθούνται. Εμείς θα τους πούμε ότι εάν το πράξουν θα είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή, πόσο μάλλον να τους ψηφίσουμε εκ νέου».

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-14.00 και μετά μέχρι τις 18.00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα.

Η γενική συνέλευση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, αποφάσισε σύμφωνα με το κτηνοτρόφο, μέλος της συντονιστικής, Δημήτρη Παπαδάκη να περιορίσει το χρονικό διάστημα 11.00-17.00 τη Μουδανιών, που οδηγεί στη Χαλκιδική, και να αφήσει ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές. Παράλληλα, αποφασίστηκε ο 24ωρος τουλάχιστον αποκλεισμός της αερογέφυρας Θέρμης, με τον κ. Παπαδάκη να επισημαίνει,ωστόσο,χαρακτηριστικά «κάθε περιστατικό, από και προς το ΕΣΥ Θέρμης, θα έχει ελευθέρας». Υπενθυμίζει ότι από το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, «από τις 26 Ιανουαρίου έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.500 ενημερωτικά με τις θέσεις μας στους διερχόμενους οδηγούς και «συνεχίζουμε».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου αεροδρομίου, επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα, Χαράλαμπος Γαλανόπουλος μας επισήμανε ότι «στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσουμε προς το κτίριο αναχωρήσεων του «Μακεδονία», χωρίς να εμποδίζουμε τον κόσμο που θέλει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, και θα μοιράσουμε ελιές και γάλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τους λόγους που τόσο καιρό βρισκόμαστε στο δρόμο».

Επιστρέφοντας από την αυριανή κινητοποίηση θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να οριστεί εάν τελικά θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμού του «Μακεδονία» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχωρά και το μπλόκο στην Χαλκηδόνα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.Συμμετέχουν περίπου 600 συνολικά τρακτέρ και περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι με τα οχήματά τους.Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου και των παράπλευρων οδών από τις 10 το πρωί και για δέκα ώρες.

Και μέσα στην νύχτα αιφνιδιάζουν με επ ‘ αόριστον αποκλεισμούς

Ακόμα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχωρούν σε αιφνιδιαστικές κινήσεις οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με.. αρνητικά για τους οδηγούς αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στις 11 το βράδυ άνοιξε το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο αποφάσισαν να «φρενάρουν» και τη διέλευση των ΙΧ οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων «επ αόριστον», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, επικεφαλής της συντονιστικής, Στέργιος Λίτος.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι συμεμτέχοντες στο συγκεκριμένο μπλόκο δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οδηγών νταλίκας και φορτηγών, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ουρά άνω των 20 χλμ. Αντιπροσωπεία του συγκεκριμένου μπλόκου θα συμμετέχει στη συνάντηση της Νίκαιας την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά το τελωνείο Εξοχής, σύμφωνα με τον συντονιστή, Θοδωρή Ιφόγου, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 11 το πρωί το αργότερο, οπότε και θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη-Οι...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση...

Μητσοτάκης σε θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών: Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις την ΚΑΠ

Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας...

Συνάντηση στο Μαξίμου Μητσοτάκη με αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Για σήμερα Παρασκευή στις 11:30 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Νέα συνάντηση με αγρότες στις 15/3 – “Λύσεις τώρα” ζητούν οι Θεσσαλοί

Νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα...