Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

“Μπάχαλο” με τα διόδια

Ακριβή υπόθεση καθίσταται για χιλιάδες πολίτες η άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, καθώς όσοι χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους για να μεταβούν στο εκλογικό τους τμήμα, καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο των τσουχτερών -στις περισσότερες περιπτώσεις- διοδίων.

Με αφορμή σχετική καταγγελία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το υπουργείο Εσωτερικών σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για το θέμα κατά του Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι με έγγραφο που απέστειλε στις 29 Αυγούστου προς το εν λόγω υπουργείο αιτήθηκε τη διαμεσολάβηση του υπουργείου για να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, μέτρο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Στο αίτημά του, ωστόσο, σημειώνει πως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών ανέμεναν τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, καθώς είχαν την πληροφορία ότι οι εταιρείες διαχείρισης των διοδίων είχαν συμφωνήσει για την ελεύθερη διέλευση, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η τελευταία, ωστόσο, (Γέφυρα Α.Ε.) παρέχει έκπτωση στους ψηφοφόρους με κάρτα για διέλευση και επιστροφή εντός 10 ωρών με κόστος 13,50 ευρώ.

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης

Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται απο τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος, τις οποίες εκτιμούν σε εκατομμύρια ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες -του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

Ανακοίνωση για τα διόδια

Tα υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα δίοδα, ωστόσο, οι εταιρείες αρνήθηκαν το αίτημα.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο υπουργεία μετά την αρνητική εντύπωση που προκλήθηκε από το γεγονός ότι τα διόδια δεν είναι ανοιχτά ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους προς και από το τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι το αίτημα διατυπώθηκε εγγράφως από τη γενική γραματεία Υποδομών προς τις εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, οι οποίες με απαντητικές επιστολές τους διατύπωσαν την άρνησή τους, με το αιτιολογικό της διασάλευσης των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πότε μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ –  Νέες ώρες εισόδου

Νέες ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος της Διοίκησης του Φορέα, βάσει απόφασης του...
Φυλακές Αυλώνα: Εντοπίστηκαν αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την 7χρονη ανιψιά του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να...
Ξεχάστε ότι ξέρατε για την άδεια μητρότητας - Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω του dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Τουλάχιστον...

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποιοι δρόμοι είναι στο “κόκκινο”

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα, Tετάρτη 17 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι του Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία του Αγαπητού πάπα Ρώμη και του Μάρτυρος Αδριανού.

Σαν σήμερα 17 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παγκόσμιες ημέρεςΠαγκόσμια Ημέρα Αγροτικής ΠάληςΠαγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας Γεγονότα στις 17 Απριλίου 1492 Η Ισπανία...

Κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά: Στον Εισαγγελέα ο εργολάβος και άλλοι 8 για την τραγωδία...

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η ΕΛΑΣ για τη χθεσινή τραγωδία στον Πειραιά, όταν κατά τη διάρκεια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυξήσεις στα διόδια με την αλλαγή του χρόνου

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2023 προς την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024...

Διόδια: Αύξηση 7,6% το 2024

Το 2024 θα έρθει με νέες αυξήσεις για τα διόδια, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός...

Δωρεάν διέλευση από τα διόδια των δικαστικών αντιπροσώπων

Δωρεάν θα είναι για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η διέλευση από τα διόδια, για τις...

“Φρένο” …μέχρι νεωτέρας στις αυξήσεις διοδίων

Αυξήσεις στα διόδια των εθνικών οδών δεν θα γίνουν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς...