Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

«Μπουρλότο» στη Βουλή από τη Ζωή

Με μεγάλη καθυστέρηση, μετά και τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στις 7.40 το απόγευμα της Πέμπτης ο μαραθώνιος στη Βουλή για τη ψήφιση του νέου μνημονίου, διαδικασία η οποία πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ενδεικτικά του τεταμένου κλίματος στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης του μνημονίου είναι και τα δύο φραστικά επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη.
Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, για τη προχθεσινή φράση του «Ζωής θέλοντος», η Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Από την Τρίτη στοχοποιήσατε εμένα προσωπικά». Παράλληλα, ανέφερε «ότι δεν εξηγήσατε για την προσωπική επίθεση που μου κάνατε και δεν εξηγήσατε τον αντιδημοκρατικό τρόπο που προωθείτε» και δεν παρέλειψε να τον «πικάρει» ότι η φράση του δεν είναι σωστά ελληνικά…
Επέλεξε επίσης να απευθυνθεί και στον κ. Φλαμπουράρη και τις αναφορές του περί Φρόιντ, λέγοντας ότι «τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης και της αποδόμησης της προσωπικότητας είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα και αυτοί από τους οποίους υπέφερε η Αριστερά. Γιατί ξεκινήσατε αυτή την στοχοποίηση πώς τολμάτε να στοχοποιείτε την Πρόεδρο της Βουλής».

Η αναφορά της πρόεδρου της Βουλής, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, γεννά θεσμικά προβλήματα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες «σε Βουλή, κυβέρνηση και στη συνείδησή μας».

Σχολιάζοντας την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μπόνους των 50 εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Φίλης είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και το μέλλον του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε, γιατί αύριο υπάρχει Eurogroup όπου θα κριθεί η στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε λόγο για παρερμηνεία δήλωσής του.
«Η επιλεκτική παρουσίαση προφορικών δηλώσεων, δεν μπορεί να αποδώσει το σύνολο των σκέψεων μου. Μακριά από μένα οποιαδήποτε ψυχιατρικοποίηση ή εκχυδαϊσμός διαφορετικών απόψεων. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν θεσμικές διαδικασίες ή τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με την παρερμηνεία δήλωσής του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Η συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11 το πρωί, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την ανάγκη να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου, αύριο, με μια συμφωνία και στο Eurogroup, να αποφευχθεί ένα δάνειο – γέφυρα, αλλά να υπάρξει μια κανονική συμφωνία.

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σκληρή κριτική
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αντιπαράθεση στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για την ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή.

Πρόκειται για μία τροπολογία που αφορά στον νόμο Κατσέλη και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σε μία τροπολογία που προβλέπει τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 ευρώ που είναι σήμερα.

Παίρνοντας τον λόγο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, χαρακτηρίζοντάς τον “δοτό υπουργό” και όχι “εκλεγμένο” και κατηγορώντας τον πως με αυτό τον τρόπο “επιτρέπετε να ευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο ένα κόμμα που γνήσια αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε δομές και αξίες”.
“Δεν είναι δικαίωμά σας να επιτρέπετε να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Γεωργιάδη”, πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής, καταλήγοντας σημειώνοντας πως “δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό”.

Οι αντιδράσεις από τη ΝΔ ήταν άμεσες και έντονες σε αυτή την αποστροφή της κ. Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Χατζηδάκη να ζητάει από την πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει έστω και στο παρά πέντε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου “που αποτελεί ντροπή”, σημειώνοντας πως “αυτό που γίνεται σήμερα δεν τιμά το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό”. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κ.κ. Πετράκος και Σκούμας, που επίσης ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρχε η διαβεβαίωση από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από την πλευρά της Βουλής να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, “αυτό πρέπει να στοιχειοθετεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, απαραβίαστο”, ανέφερε. “Οδηγηθήκαμε σε έναν αιφνιδιασμό” τόνισε.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης “η κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης”, λέει συνεχίζουμε με τις τροπολογίες, που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, σε λίγες ώρες.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30, με την κατά πλειοψηφία έγκρισή του.

Βαρουφάκης: Μη βιώσιμη η νέα συμφωνία

Την πεποίθησή του ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι βιώσιμη, επανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το μνημόνιο. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως “η βελτίωση που έγινε στο μνημονιακό κείμενο ήταν η βέλτιστη που θα μπορούσε να γίνει, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ταπεινωτικής συμφωνίας, που παραμένει απολύτως μη βιώσιμη”.
Υπογράμμισε, δε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα και εκτίμησε πως η Bundestag δεν θα το εγκρίνει.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

“Μονομαχία” Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου

Στα υψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή με αφορμή σκληρή προσωπική κόντρα του...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...

Βουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”

Με το επιχείρημα ότι ήδη ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει την ύψιστη τιμωρία σε περίπτωση...