Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Νέες διαβουλεύσεις, όλα τα μέτρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Για σκληρά μέτρα τώρα, στο πλαίσιο του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, θα πιέσουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ σε αναμονή, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οι αντιπροσωπείες των δανειστών επιστρέφουν από σήμερα, Τρίτη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -με το ΔΝΤ να ξεκινά αύριο- και όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, οι διαθέσεις τους είναι να εξασφαλίσουν τώρα όλα όσα θεωρούν κρίσιμα.

Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσαν στους συνομιλητές τους, θα θέσουν τα εξής θέματα:

-Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.
-Μείωση του αφορολογήτου.
-Πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ένταξη σ’ αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.
-Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων και συμπερίληψη και ενήμερων δανείων στα προς πώληση πακέτα.
-Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι δανειστές θα θέσουν το θέμα των πρόσθετων μέτρων – εγγυήσεων, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στη βάση της συμφωνίας που κατέληξαν μεταξύ τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η αναμενόμενη αυτή στάση των δανειστών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας ώς το Eurogroup στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πόσω μάλλον αν στο πακέτο της συμφωνίας περιληφθεί τελικά και το πακέτο των μέτρων σε αναμονή.

Αλλωστε, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς έδωσε το στίγμα χθες  στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup της Παρασκευής είναι μια ευκαιρία για να καταγραφεί «η πρόοδος που έχει σημειωθεί». Ουσιαστικά, δηλαδή, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας (staff level agreement) ώς τότε, αν και διευκρίνισε σχετικά ότι δεν πρόκειται να προβεί σε εικασίες σχετικά με ημερομηνίες.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.

Τη θέση ότι «πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να δούμε με ποια μέτρα θα φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» και μετά να μιλήσουμε για το χρέος, διατύπωσε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Μια δήλωση που ερμηνεύεται ως επιδίωξη της Κομισιόν να αποφασιστούν όλα τα μέτρα, τόσο τα 5,4 δισ. ευρώ όσο και τα 3 δισ. ευρώ και μετά το χρέος. Κι αυτό γιατί τα 3 δισ. ευρώ είναι η προϋπόθεση που θέτει το  ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η θέση της Κομισιόν είναι να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Πρώτα αξιολόγηση και μετά χρέος θέλει και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη, αλλά προφανώς εννοεί αξιολόγηση για τα 5,4 δισ. ευρώ μόνο.

Αντίθετα, στην προχθεσινή άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση συνέδεσε την αποδοχή των επιπλέον μέτρων 3 δισ. ευρώ με μια ρύθμιση για το χρέος. Η ανακοίνωση εκείνη θεωρείται ότι εξέφραζε περισσότερο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι υπέρ μιας άμεσης λύσης για το χρέος.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της στη διαπραγμάτευση με την ανακοίνωση την Πέμπτη από τη Eurostat των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,2% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Πάντως, στελέχη του ΔΝΤ εκφράζουν ερωτηματικά για το κάτα πόσο το πλεόνασμα  υποκρύπτει προσωρινά μέτρα και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επομένως δεν θεωρούν ότι επηρεάζει δραστικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά...
Καραμανλής: Δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης για το κλείσιμο της Εθνικής

Πρόταση δυσπιστίας: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαμάς: Ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω του νοσοκομείου αλ Σίφα

Τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους ανέστειλε η Χαμάς, λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ...

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας...

Κωνσταντινούπολη: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κιέβου- Μόσχας

Τέσσερις ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν σήμερα...

Ρωσία – Ουκρανία: Αύριο ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Αύριο ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αρνητική η...