Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

ΝΔ: Ανανέωση του νέου με το παλιό

Οσοι τυχόν βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ισογείου των γαλάζιων γραφείων της Συγγρού, την Τετάρτη, θα δοκίμαζαν μεγάλη έκπληξη.

Διότι ναι μεν στο κεντρικό πάνελ θα αναγνώριζαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και κάποιοι τον πρώην γενικό γραμματέα Ανάπτυξης και νυν γραμματέα προγράμματος Γιώργο Στεργίου, ωστόσο, κοιτώντας γύρω πιθανά θα δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν πολλούς από τους συμμετέχοντες.

Κι αυτό διότι δεν επρόκειτο για μία τυπική κομματική συνεδρίαση, αλλά για την πρώτη συνάντηση των 35 υπευθύνων για την, ανά τομέα, εκπόνηση του νέου προγράμματος της Ν.Δ.

Και μπορεί οι έμπειροι στη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία να αναγνώριζαν τους Πάτροκλο Γεωργιάδη, Μιχάλη Κεφαλογιάννη και Πασχάλη Μπουχώρη ως ανθρώπους της αγοράς αλλά και με ρίζες στη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. έχουν διατελέσει σε κυβερνητικές θέσεις ή είναι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής) ή μπορεί να ανακαλούσαν πως οι κ. Ιωάννα Δρέττα και Νίκη Δανδόλου διετέλεσαν διευθύντριες των υπουργικών γραφείων των Ολγας Κεφαλογιάννη και Κωστή Μουσουρούλη, αντίστοιχα, και αποτελούν μαζί με τους Νικ. Σωτηρόπουλο και Μαρίνα Στέφου μία τετράδα στελεχών που δεν έχουν καν συμπληρώσει τα 40 έτη της ηλικίας τους.

Εκεί, ωστόσο, που οι έμπειροι περί τη γαλάζια γεωγραφία θα σήκωναν τα χέρια ψηλά θα ήταν στην προσπάθεια να αναγνωρίσουν στελέχη από το… ΠΑΣΟΚ, που αναλαμβάνουν ρόλο τομεαρχών προγράμματος.

Οπως για παράδειγμα ο Θανάσης Κοντογεώργης, από το 2009 έως το τέλος του 2012 σύμβουλος στρατηγικής για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου, εν συνεχεία συνεργάτης του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και παλαιότερα στέλεχος του think tank ΟΠΕΚ του κ. Κ. Σημίτη.

Σε αντίστοιχο ρόλο συντονιστή προγράμματος, ακριβώς πριν από τρία χρόνια, είχε ξαναβρεθεί και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, που αναλαμβάνει τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας στη Νέα Δημοκρατία. Μόνον που τότε, ως μέλος της ομάδας των «Νέων Επιστημόνων», συμμετείχε στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης» που είχε ζητήσει ως νεοεκλεγείς πρόεδρος ο Ευ. Βενιζέλος.

Εάν σε αυτούς προστεθούν στελέχη που επελέγησαν από τα 700 βιογραφικά που κατατέθηκαν μετά την ανοικτή πρόσκληση της Ν.Δ. (όπως ενδεικτικά οι τομεάρχες Μαν. Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Θαν. Τσεβάς επίκουρος καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Κτιστάκις, λέκτορας στο Δημοκρίτειο), οι περίπου 100 που θα αξιοποιηθούν στις τομεακές επιτροπές του προγράμματος και άλλοι που θα κληθούν να συνδράμουν στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, τις ομάδες διαβούλευσης ή απλώς να καταθέσουν προτάσεις, τότε είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θα χρειαστεί χρόνο απλώς και μόνον για να συστηθούν οι νέοι με τους παλαιούς.

Πλην όμως, αυτή ακριβώς τη μετάγγιση «νέου αίματος» είναι που επιδιώκουν οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, έστω κι αν αυτό προκαλεί, δικαίως ή αδίκως, τη δυσφορία των βουλευτών. Αμφότεροι, δε, εμφανίζονται βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό αφού η κεντρική απαίτηση είναι το πρόγραμμα να είναι απολύτως μετρημένο ως προς το «πώς, πότε και πόσο» κάθε δράσης.

Η εκπόνηση του νέου γαλάζιου προγράμματος δεν τελεί μόνον υπό το βάρος του μνημονίου («μας ενδιαφέρει η μετά μνημόνιο εποχή, χωρίς προφανώς να μπορούμε να παρακάμψουμε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με τους εταίρους», σχολιάζει έμπειρος κομματικός) αλλά και από την παράμετρο του χρόνου καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

Προς τούτο έχει συμφωνηθεί να επιταχυνθεί η επεξεργασία των κεντρικών θέσεων, μία πρώτη δέσμη των οποίων θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο του Απριλίου, έτσι ώστε το κόμμα να έχει στη διάθεσή του το βασικό προγραμματικό οπλοστάσιο που θα το καταστήσει, εκ νέου, κυρίαρχο πολιτικό φορέα στην Ελλάδα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έχουμε καταλάβει πραγματικά τι συμβαίνει δεξιότερα της ΝΔ;

Πριν από λίγα χρόνια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, η...

Ποια ονόματα ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Mπορεί οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης για την...

4.000 χρόνια δεν γέλασε κανείς: Εσύ έχεις ακούσει το πιο παλιό ανέκδοτο στην ιστορία της ανθρωπότητας;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι στις τάξεις της νεολαίας δεν γίνεται...

Μητσοτάκης σε ΚΟ της ΝΔ: Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στον Βόλο και την Βόρεια Εύβοια

«Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στονΒόλο και την Βόρεια Εύβοια», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...