Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

ΟΗΕ: Kάθε 10 λεπτά γεννιέται  ένα παιδί χωρίς εθνικότητα

Κάθε 10 λεπτά, γεννιέται κάπου στον κόσμο ένα παιδί χωρίς εθνικότητα, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία έχει οδηγήσει στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 1945, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ο οποίος θέλει να εξαλείψει το καθεστώς των απατρίδων μέχρι το 2024.

“Το πρόβλημα μεγαλώνει”, επισημαίνεται σε έκθεση που θα παρουσιάσει αύριο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις χώρες όπου ζουν οι 20 πιο πολυάριθμοι ανιθαγενείς πληθυσμοί (οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Μιανμάρ, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ταϊλάνδη), τουλάχιστον 70.000 παιδιά χωρίς εθνικότητα γεννιούνται κάθε χρόνο.

“Στον περιορισμένο χρόνο, κατά τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να είναι παιδιά, η ανιθαγένεια μπορεί να χαράξει στην καρδιά τους προβλήματα που τα στοιχειώνει σε όλη την παιδική τους ηλικία και έτσι τα καταδικάζει σε μια ζωή διακρίσεων, απογοήτευσης και απόγνωσης”, αναφέρει ο Γκουτέρες στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζονται οι δυσκολίες για την πρόσβαση των προσώπων αυτών στην εκπαίδευση, την υγεία και την απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, η απουσία καταγραφής των γεννήσεων προκαλεί ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανιθαγένειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτό συμβαίνει με τη σύγκρουση στη Συρία, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η οποία έχει αναγκάσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν στις γειτονικές χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες, ανάμεσά τους γυναίκες που γεννούν στο δρόμο, έχουν επίσης καταφύγει στην Ευρώπη.

Κυρίως λόγω της διάκρισης που έχει σχέση με το φύλο η οποία κατοχυρώνεται με τη σχετική με την εθνικότητα συριακή νομοθεσία, τα παιδιά της Συρίας δεν μπορούν να αποκτήσουν την εθνικότητα παρά μόνο από τον πατέρα τους. Αλλά η σύγκρουση έχει αφήσει σχεδόν το 25% των συριακών νοικοκυριών χωρίς πατέρα για να μπορεί να βεβαιώσει την εθνικότητα, η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξει την ιθαγένεια του παιδιού σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR).

Για τον ΟΗΕ, η καταγραφή της γέννησης είναι επομένως “ζωτικής σημασίας” για τα παιδιά προσφύγων από τη Συρία που γεννιούνται στις χώρες ασύλου, και πολλά από τα οποία έχουν αποχωριστεί τους γονείς τους ή τις οικογένειές τους.

“Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ανιθαγένειας μεταξύ των παιδιών αυτών, να εξασφαλίσει την αναγνώρισή τους ως πολίτες της Συρίας και να τους επιτρέψει να γυρίσουν πίσω στη Συρία όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές”, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Η διάκριση –με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία ή το φύλο– αποτελεί την βασική αιτία της ανιθαγένειας στον κόσμο.

Πριν από ένα χρόνο, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να τεθεί τέρμα στο καθεστώς της ανιθαγένειας μέχρι το 2024.

Καλεί τα κράτη να επιτρέπουν στα παιδιά να αποκτούν την εθνικότητα της χώρας στην οποία γεννιούνται, να καταργήσουν τους νόμους που εμποδίζουν τις μητέρες να μεταβιβάσουν την εθνικότητά τους, να εξαλείψουν τους νόμους και τις πρακτικές διακρίσεων και να εξασφαλίσουν την καθολική καταγραφή των γεννήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Εντοπίστηκαν 60 μετανάστες στην Παλαιόχωρα

Εντοπίστηκαν το μεσημέρι από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Παλαιόχωρας, στα Χανιά, 60 μετανάστες στην...

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική...

Λέσβος: Τρεις νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου με βάρκα, στην οποία επέβαιναν...

Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία για τους μετανάστες – Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνουν οι διαφωνούντες

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη η τροπολογία Γεωργάδη-Καιρίδη για την χορήγηση αδειών διαμονής σε...