Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Οκτώ στους δέκα Έλληνες είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση

Σε νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου, το πιο σημαντικό εύρημα είναι μία γενικότερη απαισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για διάφορες παραμέτρους της καθημερινότητας και της οικονομικής του κατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εννέα στους δέκα από αυτούς που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι το 2016 θα εφαρμοστούν χειρότερα μέτρα από όσα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Ενώ την ίδια στιγμή, το 84,5% δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τώρα, με το ποσοστό να είναι στο 67% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από τους  ερωτηθέντες, το 66,5%  θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα γίνει χειρότερη μέσα στην επόμενη χρονιά, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, αν και ελαφρά μικρότερο από το 70,5% της έρευνας που έγινε το Νοέμβριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απαντήσεις σχετικά με το αν τα πράγματα πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνσης, όπου 77,5% των ερωτηθέντων είχαν αυτή την άποψη. Αζίζει σ” αυτή την ερώτηση να επισημανθεί ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 57% απάντησαν θετικά σ” αυτή την ερώτηση, ότι δηλαδή τα πράγματα θα είναι χειρότερα τη νέα χρονιά.

Στην ερώτηση κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις μοιράζονται, με 39% να θεωρεί ότι κινδυνεύει η κυβέρνηση ενώ ένα 48,5% να θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα (με τους ερωτηθέντες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν ότι δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση σε ποσοστό 56%).

Αν πάντως χαθεί η πλειοψηφία, το 51,5% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ο σχηματισμός οικουμενικής ή ευρύτερης συνεργασίας κυβέρνηση. Οι απαντήσεις υπέρ της οικουμενικής είναι σαφώς περισσότερες ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ (67,5%) από αυτούς που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (41%).

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη ΝΔ το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Πάντως μεταξύ των υποστηρικτών της ΝΔ το ποσοστό για να συνεχίσει η ΝΔ όπως είναι φθάνει στο 57%, ενώ μόλις το 29,5% αναζητά μια λύση σε μιας νέας μορφής κόμμα στο μέλλον.

Σε ότι αφορά τον χώρο που θα πρέπει να κινηθεί, το 41% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 41,5% της ΝΔ θέλουν να μετακινηθεί προς το κέντρο, με την παραμονή στην θέση που βρίσκεται σήμερα να έχει την υποστήριξη του 27% επί του συνόλου και 38,5% στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στο τεράστιο θέμα της μετανάστευσης, η πλειοψηφία θεωρεί λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης σε ποσοστό του 62,5%. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μοιρασμένοι στα δύο, με ένα 44% να την θεωρεί σωστή, και ένα 42,5% να την θεωρεί λάθος.

Σε ότι αφορά το σύμφωνο συμβίωση, το 55,5% του συνόλου απάντησαν ότι συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά υπάρχει και ένα 31,5% που δηλώνει αντίθετο.

Σε ότι αφορά τον κομματικό προσανατολισμό όσων υποστήριξαν την συγκεκριμένη διάταξη, οι πιο θετικοί είναι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού (80%), του ΚΚΕ (77%), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (75%) ακολουθούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ (66%), της ΝΔ (43,5%), του Ένωσης Κεντρώων (34%) με τελευταίους της Χρυσής Αυγής στο 28,5%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι νεώτεροι και με υψηλή μόρφωση είναι οι θετικότεροι στην θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Δημοσκόπηση ΜARC: Συσπειρώνεται η ΝΔ και ανεβαίνει στο 35%, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

Σταθερά στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκεται...

Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ στο 34,8% προηγείται με 20 μονάδες – Υποχωρεί στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

Περίπου 85 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της εκλογικής βραδιάς...

Τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές η ΝΔ προηγείται με 16,3% διαφορά – Στην τρίτη θέση έπεσε το ΠΑΣΟΚ

Τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές και παρά τις δυσκολίες που πέρασε η κυβέρνηση, την...