Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ορατό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων σύμφωνα με τον Μουζάλα

Αν και δεν είναι επίσημη θέση της Κομισιόν, υπάρχουν φωνές εξόδου από την Σένγκεν, που δεν υπήρχαν πριν τρεις μήνες – Η πρότασή μας είναι να διαχωρίζονται και οι μετανάστες να επιστρέφονται στην Τουρκία την επόμενη μέρα – Το προσφυγικό μας έχει κοστίσει ένα δισ. ευρώ – Το Πακιστάν έστειλε πίσω τρία αεροπλάνα με μετανάστες και η ΕΕ δεν βοήθησε πουθενά, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από τις φωνές που όπως είπε υπάρχουν τελευταία, αν και δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ, και ζητούν τον αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας και την προσωρινή έξοδό της από την Σένγκεν.

«Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κύριος Μουζάλας, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής και παραδέχθηκε ότι «πριν από τρεις μήνες» δεν υπήρχε καν ως θέμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό», συνέχισε και ανέφερε: «Ο Ντομπρόφσκις διατύπωσε προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία των αρχών του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

Ο κύριος Μουζάλας παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο: «Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό».

Υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια χρησιμότητα, με την έννοια ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή μπορεί να διαπιστώσει τις ελλείψεις και να σε βελτιώσει ή να σε καταγγείλει. Η έκθεση έχει δίκιο, όταν λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου η καταγραφή γινόταν κατά 60% περίπου. Είχαμε ζητήσει 100 μηχανήματα και μας είχαν στείλει 48, αυτό δεν το λέει η έκθεση, τώρα που έχουμε την βοήθεια και τα μηχανήματα εργαζόμαστε κανονικά.

«Είναι λάθος που μας ζητάνε να μειώσουμε εμείς τις ροές» είπε σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Κομισιόν. «Βγήκε η Frontex την ίδια μέρα και είπε ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι παραπάνω. Θα παλέψω να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι μια ανοησία, πρέπει να είμαι και προσεκτικός, μια “λάθος εκτίμηση”, που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις ροές. Εμείς δεν είμαστε συνεπείς στο να ολοκληρώσουμε τα hot spots, θα γίνει όμως αυτό» τόνισε.

Το συνολικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού είπε ο κύριος Μουζάλας, εκτιμάται περισσότερο από ένα δισ. ευρώ: «Τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, μας έχει κοστίσει πάνω από ένα δισ. ευρώ, εκτός από τις παράπλευρες απώλειες, τα πλαστικά σωσίβια, τις βυθισμένες βάρκες». Επίσης ο υπουργός επισήμανε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί καθόλου, παρά όσα ανέμεναν κάποιοι λόγω του χειμώνα, αλλά και της συνεργασίας με την Τουρκία: «Μέσα στο Γενάρη έρχονται 2.500 την ημέρα, έχουν έρθει γύρω στις 50.000 και το 2015 συνολικά 850.000. Έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές».

Οι πρόσφυγες, εξήγησε, δεν ξεκίνησαν ξαφνικά από την Τουρκία αυτό το ταξίδι, αλλά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι: Κατέπεσαν τα οικονομικά των στρατοπέδων στην Τουρκία, ο πόλεμος συνεχίστηκε και δημιουργήθηκαν καινούριοι πρόσφυγες, οι οποίοι άλλωστε με το χρόνο συνειδητοποίησαν ότι δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Συρία και άρα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ζωή αλλού.

Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κύριος Μουζάλας, έχει καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που λέει ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος να μειωθεί η μεταναστευτική ροή είναι να διαχωρίζονται και να επιστρέφονται άμεσα οι μετανάστες: «Εμείς διατυπώσαμε μια πρόταση που λέει ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Όταν έρχεται η βάρκα, να γίνεται καταμέτρηση, να οδηγούνται στο hot spot, να διαχωρίζονται και την άλλη μέρα, όσοι δεν είναι πρόσφυγες, με σκάφος της Frontex να επιστρέφουν στην Τουρκία. Διατυπώσαμε αυτήν την πρόταση επισήμως στην Σύνοδο και υπάρχει κατατεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μένει, όπως σημείωσε, την πρότασή μας να την αποδεχθεί και η Τουρκία, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών αποκάλυψε πως «μας γυρίσανε από το Πακιστάν τρία αεροπλάνα, δεν μπορεί η ΕΕ να λέει είναι πρόβλημα της Ελλάδας αυτό»…

Ο κύριος Μουζάλας αναφέρθηκε στην πρόταση του Βέλγου, ο οποίος όπως είπε, στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας της τελευταίας συνόδου στο Άμστερνταμ, είπε «τρία απίστευτα πράγματα, να βγούμε από την Σένγκεν, να φτιάξουμε στρατόπεδο για 400.000 άτομα και να κάνουμε push back, δεν είπε να τους πνίγουμε, αλλά αυτό θα γίνεται. Είχε περάσει η σειρά μου, δεν απάντησα, άλλοι του είπαν ότι είναι και πρακτικό το ζήτημα, εκτός από ηθικό, χωρίς όμως να δώσει κανείς βάση στην πρόστασή του».

Δεν παλεύουμε την άποψή μας με μαγκιές και εθνικές κορώνες, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, τόνισε και επισήμανε σε σχέση με χειρισμούς της προκατόχου του Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πως «μία κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δουλέψει σε διεθνές περιβάλλον με νομικούς όρους, να κινηθεί νομικά. Προσωπικά πιστεύω ότι και οι μετανάστες είναι πρόσφυγες, όμως νομικά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω. Πρέπει να προτείνουμε πράγματα που να λειτουργήσουν ως λύση. Κάνουμε τοποθετήσεις που δεν θέλουμε να είναι επιθετικές προς άλλα κράτη και να κάνουμε επιδείξεις εθνικής υπερηφάνειας. Είναι η Ευρώπη του Διαφωτισμού και η Ευρώπη του Μεσαίωνα, όμως αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη πάλη».

Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και την αναταραχή που προκλήθηκε από προηγούμενες δηλώσεις του, είπε: «Είναι πράγματα που δεν τα ξέρω καλά και μπορεί να παρεξηγήθηκα, ο υπουργός Άμυνας προσφέρει, ο Μετανάστευσης ζητά από όλους περισσότερα. Χωρίς τον στρατό και την βοήθειά του δεν θα μπορούσαμε να σιτίσουμε ανθρώπους, να μεταφέρουμε πράγματα, αλλά ως υπουργός θα ζητήσω περισσότερα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της...

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 28/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2733), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...