Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Ο Μαρκογιαννάκης παραπέμπεται με βούλευμα για τους τρεις Κρητικούς νταήδες της Γαλακτοκομικής Σχολής

Τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη, αλλά και τους τότε υπεύθυνους της Γαλακτοκομικής Σχολής και της Εστίας, παραπέμπει σε δίκη βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωννίνων, καθώς προέκυψε ότι 8 μήνες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έπεσαν στα μαλακά τρεις φοιτητές της Σχολής, οι οποίοι είχαν προκαλέσει φθορές στους χώρους της Εστίας.

Πρόκειται για τρεις φοιτητές που συμμετείχαν στην περίφημη ομάδα των Κρητικών που είχε κάνει τον βίο αβίωτο στον 21χρονο σπουδαστή που πριν από ένα χρόνο, περίπου έφυγε από τη ζωή.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» οι υπεύθυνοι της Σχολής φέρονται να έριξαν στα μαλακά έναν από τους φοιτητές που είχαν προκαλέσει φθορές στη σχολή και, σύμφωνα με το βούλευμα, είχε προηγηθεί τηλεφώνημα – παρέμβαση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, πρώην υπουργού αλλά και βουλευτή Χανίων.

Οι τότε υπεύθυνοι της Γαλακτοκομικής Σχολής και της Εστίας παραπέμπονται σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος, ενώ ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μίας ακόμη.
Στο βούλευμα, αναφέρεται ότι, με παρέμβαση του κ. Μαρκογιαννάκη, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο φοιτητές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, μολονότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.

Στο βούλευμα που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.

Επιπλέον, μέσα από το δικόγραφο προκύπτουν παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει το Πειθαρχικό της Σχολής, τον Ιούνιο του 2014, όπου θα εξετάζονταν οι φθορές που είχαν κάνει οι τρεις σπουδαστές σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους σε τοίχους.

Οι τρεις φοιτητές, αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος της Κυριακής» θα είχαν αποβληθεί από την Εστία της σχολής, όπως είχε γίνει και με άλλους που έκαναν μικρότερες φθορές και φασαρίες, αν δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση (από γραμματέα της Βουλής) του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον διευθυντή της σχολής, στο οποίο ζητήθηκε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή σπουδαστή και να μην αποβληθεί. Το τηλεφώνημα για την ηπιότερη αντιμετώπιση παραδέχθηκε και ο κ. Μαρκογιαννάκης, αφού παρακλήθηκε γι’ αυτό από τους γονείς του νεαρού.

Στη συνέχεια ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού, κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να προχωρήσουν σε αποβολή των τριών από την Εστία, έβαλαν τελικά ελαφρύτερη ποινή, 3ήμερης αποβολής από τα μαθήματα και αποκατάστασης των ζημιών. Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας είπαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και ότι η χαμηλότερη ποινή μπήκε, γιατί ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε πού να μείνει, αφού οι δικοί του ήταν στην Κρήτη.

Ομως, το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, προσθέτει ότι οι 2 από τους 3 σπουδαστές είχαν και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή κι ότι σε

άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα.Το βούλευμα καταλήγει ότι οι «παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι παρεμβάσεις του κ. Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονταν με τα «καψώνια» και τα βασανιστήρια που τράβηξε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και δεν προκύπτει από πουθενά ότι μεσολάβησε σ’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον θάνατο του άτυχου σπουδαστή προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις ότι και οι 3 φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών (όχι σαν πρωτοπαλίκαρα) που «πείραζαν» για μεγάλο διάστημα τον άτυχο νέο.

Το τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της Σχολής είχε γίνει τουλάχιστον 8 μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη, χαρακτηρίζοντάς το σαν μια ανθρώπινη ενέργεια σε ανύποπτο χρόνο που δεν έχει καμιά σχέση με bullying ή βασανισμούς και απέδωσε την πράξη του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί από τη σχολή ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων. Την αρχική του δίωξη την είχε χαρακτηρίσει «χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη».

Πηγή: «Εθνος της Κυριακής»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Σοκ στην Πάτρα: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανήλικων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Καταγράφηκε στην περιοχή των Ζαρουχλέϊκων, στην Πάτρα και οι ηλικίες των πρωταγωνιστών προκαλούν...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Με 177 «ναι» παραπέμπεται στην δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η αποδοχή της πρότασης για την άσκηση ποινικής δίωξης...

Σε δίκη παραπέμπεται ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης

Δικαστήριο της Πενσιλβάνια έκρινε σήμερα ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε ο εισαγγελέας αρκούν...

Για δύο κακουργήματα παραπέμπεται ο Αλέξης Μητρόπουλος

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα, που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα...