Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, κύρια αιτία του καρκίνου

 

Ο καρκίνος δεν οφείλεται στην τύχη αλλά κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος ευθύνεται για ποσοστό έως και 90% των κρουσμάτων του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα αυτό έρχεται σε απ’ ευθείας αντίθεση με εκείνο που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του χρόνου, από μία άλλη σημαντική μελέτη.

 
Εκείνη η μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρίτα των καρκίνων οφείλονται σε τυχαία λάθη στο DNA και όχι σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, προκαλώντας έντονες διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών.

 
Η νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», χρησιμοποίησε τέσσερις διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους για να καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: μόνο το 10% έως 30% των καρκίνων είναι θέμα τύχης.
Ο καρκίνος αρχίζει όταν ένα βλαστικό κύτταρο του σώματος υποστεί βλάβη και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται (κυτταρική διαίρεση) ανεξέλεγκτα.

 
Η βλάβη αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε εγγενείς παράγοντες οι οποίοι αποτελούν τμήμα του τρόμου λειτουργίας του οργανισμού ή σε εξωγενείς παράγοντες.
Ενδογενής παράγοντας είναι λ.χ. οι τυχαίες μεταλλαγές που συμβαίνουν στα γονίδια κάθε φορά που διαιρείται (πολλαπλασιάζεται) ένα κύτταρο, ενώ εξωγενείς παράγοντες είναι το κάπνισμα και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.
Η διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα είναι ποιοι απ’ όλους έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

 
Γιατροί από το Κέντρο Καρκίνου Stony Brook, στη Νέα Υόρκη, αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, πληθυσμιακά στοιχεία και γενετικά δεδομένα.
Όπως και να το εξέταζαν, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το 70% έως 90% του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής να είναι ο χειρότερος απ’ όλους.
Όντως, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν τους κύριους συμβάλλοντες παράγοντες για τους καρκίνους του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη, λένε.

«Ο κόσμος πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από την κακή τύχη και να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιουσούφ Χανούν, διευθυντής του Stony Brook.
«Δεν μπορεί να καπνίζει και, αν πάθει καρκίνο, να κατηγορεί την κακή του τύχη.
»Η σχέση του εγγενούς κινδύνου με τον τρόπο ζωής, μοιάζει με την ρώσικη ρουλέτα. Ο εγγενής κίνδυνος είναι η μία σφαίρα σε ένα πιστόλι. Αν κάποιος προσέχει τον τρόπο ζωή του, θα διατηρήσει κενούς τους υπόλοιπους έξι θαλάμους του όπλου.
»Αν, όμως, καπνίζει, θα βάλει ακόμα δύο ή ίσως και τρεις σφαίρες στο όπλο, οπότε θα πρέπει να παίξει ρώσικη ρουλέτα με μισογεμάτο όπλο. Ασφαλώς και θα υπάρχει ακόμα η περίπτωση της τύχης, αλλά έχει αλλάξει τις πιθανότητες εις βάρος του».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου «νέο». Κι’ όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International...
Η πανδημία μείωσε τις γεννήσεις

Μελέτη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τη βιολογική ηλικία της γυναίκας κατά 2 χρόνια

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Το γυναικείο σώμα υφίσταται σημαντικές μεταμορφώσεις για να υποστηρίξει το έμβρυο που αναπτύσσεται. Ωστόσο, μια...

5 συνήθειες που αποβάλουν το μαγνήσιο από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο μαγνήσιο και το πόσα οφέλη παρέχει στον οργανισμό μας. Συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις, ρυθμίζοντας επιμελώς...

Βρήκαν τον “διακόπτη” που σταματάει τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι καλό στο να διακρίνει μεταξύ της χημείας του σώματός μας και της χημείας ενός παθογόνου “εισβολέα”. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί μπορεί...

Αυτά είναι τα τρία ποτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Η υγεία της επιδερμίδας μας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο την περιποιούμαστε, αλλά και από όσα καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρία...

Έρχεται το τέλος του AIDS

Μία πολλά υποσχόμενη υπό ανάπτυξη θεραπεία δίνει ελπίδες για την εξάλειψη του AIDS καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχουν καταφέρει να εκριζώσουν επιτυχώς τον...
Οι πρώτες "καμπάνες" σε οίκους ευγηρίας

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας, μιας πάθησης που προσβάλλει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα προφανή συμπτώματα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κέιτ Μίντλετον: Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωσή της με καρκίνο

Σοκ και συγκίνηση όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και διεθνώς, έχει προκαλέσει το βιντεοσκοπημένο...

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε...

Ο Βασιλιάς Κάρολος γνωρίζει ότι είναι πολύ επιθετικός ο καρκίνος του – Τι θα γίνει με τη διαδοχή του

«Αρκετά πιο σοβαρή» από την αρχική εκτίμηση των γιατρών είναι η κατάσταση της υγείας...

Μελέτη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι στο Τσερνόμπιλ έχουν ανοσία στον καρκίνο

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ  φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο  γονιδιώματα – αυξάνοντας τις...