Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ από τους Τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία καταδίκασε η συριακή κυβέρνηση και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν.

Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα ότι επέτρεψε τη διέλευση όπλων και μαχητών στη Συρία από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα προς την επαρχία του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο, δώδεκα ημιφορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα και πυρομαχικά πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα. “Συνοδεύονταν από περίπου 100 ένοπλους άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων και άλλοι τούρκοι μισθοφόροι”, προσθέτει το SANA, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε επίσης πως “περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ-Σαμ” έχουν “διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία” και έχουν “εισέλθει στις πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ”.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την περιοχή Άτμεχ, στην επαρχία Ιντλέμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και στη συνέχεια πέρασε στην Τουρκία προτού επιστρέψει στη Συρία μέσω του Μπαμπ αλ-Σαλάμα.

Η ενίσχυση των δυνάμεων των ανταρτών σημειώνεται καθώς μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), προωθούνται προς τις εξεγερμένες πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Η προώθηση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί την κουρδική συνιστώσα των FDS –τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)– ως παρακλάδι “τρομοκρατών” των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τις FDS στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσαν κι εκείνες από την πλευρά τους τους Κούρδους και τους συμμάχους τους να μην “επωφεληθούν μιας συγκεχυμένης κατάστασης προκειμένου να καταλάβουν νέα εδάφη”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε τηλεφωνικώς τη συριακή κρίση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβανομένης και της σημασίας της ταχείας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή και του περιορισμού των αεροπορικών πληγμάτων, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

“Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει τώρα η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο τερματίζοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές”, αναφέρει η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ η Ρωσία κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσει να βομβαρδίζει στόχους των σύρων ανταρτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Οβίδες από τη Συρία έπληξαν τα υψίπεδα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε πως οβίδες από τη Συρία έπληξαν μη κατοικημένη περιοχή στο...

Συρία: Είκοσι δύο νεκροί από χολέρα

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας υπό τη συριακή αντιπολίτευση ανέφερε σήμερα πως 22 άνθρωποι έχασαν...

Θεοδωρικάκος: Ορατός κίνδυνος για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία

Ορατό κίνδυνο για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία μετά...

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Πάνω από 50.000 οι νεκροί – Έχουν εντοπιστεί 564 ύποπτοι εργολάβοι

Ο απολογισμός των νεκρών από τις σεισμικές δονήσεις αυξήθηκε στην Τουρκία σε 43.556, δήλωσε...