Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Πρόωρες εκλογές …προ των πυλών! – 20 Σεπτεμβρίου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάληψη των τελικών πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση μετά την χθεσινή έγκριση του νέου δανείου από τον ESM και οι οποίες φέρνουν ισχυροποιημένο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με σύντομη προεκλογική περίοδο.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Υπουργών και κομματικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι  «κλείδωσε» η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου, όπως εγκαίρως είχαμε προβλέψει. Εντός της ημέρας ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ αύριο συνεδριάζει η Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα βαθαίνει το ρήγμα με την Αριστερή πλατφόρμα.Το πρωί έγιναν σειρά δηλώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος:

«’Ενα τμήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να γίνει από συμπολίτευση, αντιπολίτευση. Μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, μπροστά σ’ αυτήν την εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει καμία δήλωση πολιτικού των δανειστών που να αντιτάσσεται στο σενάριο πρόωρων εκλογών γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι αναγκαστική επιλογή», τόνισε, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, απέκλεισε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. “Θα μας τιμωρούσε ο λαός, αν βάζαμε από το παράθυρο αυτούς που έδιωξε».

Το σενάριο που θεωρείται πιθανότερο είναι αυτό της παραίτησης της κυβέρνησης προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.
Ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας ακόμα και σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός-όπως γράφαμε από τις 14 Αυγούστου– και με βάση το νόμο θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Οι ανακοινώσεις είναι θέμα εικοσιτετραώρων με καταληκτική ημερομηνία, όπως φαίνεται, τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το μεσημέρι τον παλιό του συνεργάτη και υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις είναι “είναι θέμα ωρών” ή “θέμα 24ωρών”, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέο ραντεβού των δύο ανδρών για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν.

“Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που κατεβάζει νομοσχέδια κεντρικής σημασίας και δεν μπορεί με τους βουλευτές της να τα υποστηρίξει συνιστά ένα πρόβλημα που θα είναι κόλλημα και θεσμικά στη λειτουργία των οργάνων της Βουλής αλλά θα είναι και κοινωνικό κώλυμα στην παραγωγική δουλειά της κυβέρνησης”, είπε στο “Πρωινό MEGA” ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.

“Τις αμέσως επόμενες ώρες ή μέρες τίθενται μπροστά οι διαδικασίες οι οποίες αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα μη πολιτικής σταθερότητας που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Μπαλάφας. Και πρόσθεσε: “Βασικό στοιχείο στον δικό μας προγραμματισμό είναι να μην τεθεί εν αμφιβόλω η παραπέρα πορεία στην κατεύυθυνση των συνονμολογηθέντων και με τους δανειστας και ιδιαίτερα να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην άμεση προοπτική μετά την πρώτη αξιολόγηση της έναρξης της συζητήσεως της αναδιάρθρωσης του χρέους”.

«Είναι λυπηρό που η κυρία Γεροβασίλη χρησιμοποιεί επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν Σαμαράς, Βενιζέλος και Γεωργιάδης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σόιμπλε δεν έδωσε συγχαρητήρια στην Πλατφόρμα αλλά στην κυβέρνηση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Στάθης Λεουτσάκος. Πρόσθεσε πως το ΌΧΙ χρειάζεται πολιτική έκφραση και θα είμαστε παρόντες.

Ο Πρωθυπουργός με τη στάση του «προβοκάρει την ίδια του την κυβέρνηση», τόνισαν κύκλοι της ΝΔ, καλώντας τον να βρει λύση. «Μην αποφασίζεις τίποτα πριν φτάσουν τα πράγματα στο απόλυτο αδιέξοδο» δήλωσε ειρωνικά ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρωθυπουργός μαδάει τη μαργαρίτα αδυνατώντας να πάρει αποφάσεις, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε ανοιχτά για απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς από την Αριστερή Πλατφόρμα μετά τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι θα καταψηφίζουν την κυβέρνηση. Όπως είπε, εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής στηρίζοντας το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ.

“Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές-εξπρές. Δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας», απαντούν κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αποδοκιμάζοντας τους γραφικούς του Βελόπουλου που πίστευαν ότι χωρίς...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

Νέα Δημοκρατία: Ο Μπελέρης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής

Την πιο δυνατή πολιτική κίνηση των τελευταίων μηνών σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποφάσισε τελικά να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άναψε για...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν μια καίρια απειλή για την ασφάλεια

Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσιάζει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΣΥΡΙΖΑ: Φαραντούρης, Παππάς, Μπεκατώρου, Αθανασίου, Τσίπρας οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος και μεγάλη διαφορά ήρθε ο Νικόλας Φαραντούρης. Αναλυτικά η σειρά...

Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απειλές εναντίον του Πανούση: Θα του λιώσω το κεφάλι… Ποιος ο ρόλος του Λάμπρου

Oι αποκαλύψεις για την υπόθεση των απειλών εναντίον του Γιάννη Πανούση παίρνουν μεγάλες διαστάσεις...

Στις 3 Οκτωβρίου η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Τα μεσάνυχτα της μεθεπόμενης Τετάρτης 7 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η...

“Χρήσιμη δύναμη” χαρακτήρισε το Ποτάμι ο Θεοδωράκης

Στην αγορά της Χαλκίδας, επόμενο σταθμό της προεκλογικής περιοδείας του Ποταμιού βρέθηκε το Σάββατο...

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας είπε πολλά ψέμματα που στοιχίζουν στη χώρα

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην ΚΟ του...