Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Πτώση στις τιμές των ακινήτων

Πτώση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,5%, ενώ των νεόδμητων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση έως και 3%, ενώ στα νεόδμητα δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη, η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5%, ενώ στα νεόδμητα οι τιμές, επίσης, παρέμειναν αμετάβλητες. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RE/MAX, η συνεχής, εδώ και έξι χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται αφενός από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και αφετέρου από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα, λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Το 2015, το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε ξανά στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού, ακολουθώντας την τάση των προηγουμένων ετών, λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων, κλπ).

Ακολουθεί σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας

Σε όλη τη χώρα, πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα, καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα, είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 8% & 10%, αντίστοιχα).

Στην Αττική, το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 12% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από το δίκτυο της RE/MAX για το 2015, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά (100%) στις κατοικίες.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά, προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες άνω της 5ετίας σε ποσοστό 91% έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας), που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 9%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (36%).

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 (53%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 6%, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν πάνω από το 1/4 των προτιμήσεων (26%). Για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων 16 έως 25 ετών, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 15%.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 30ετία (σχεδόν 6 στις 10), τα νεόδμητα απουσιάζουν εντελώς, ενώ 1 στα 4 ήταν έως 10ετίας.

Πανελλαδικά, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη απήχηση, πλησιάζοντας το 60%, με σχεδόν ισοκατανεμημένα τα ποσοστά στις τρεις υποκατηγορίες (1- 50τ.μ./51-70τ.μ./71-90τ.μ.). Ιδιαίτερη κίνηση εμφάνισαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 16% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 10%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130τ.μ. προτιμήθηκαν από το 15% των αγοραστών.

Στην Αττική, από τους μισούς περίπου αγοραστές (47%) προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τμ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κοντά στο 10%.

Στη Θεσσαλονίκη, η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν αυτή των ακινήτων από 51-70τ.μ. που την επέλεξαν σχεδόν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα 71-90τμ (22%). Αξιοσημείωτο είναι, όμως και το 22% εκείνων που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 58 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα συστήματα POS. Με τους ρυθμούς που καταγράφονται τις τελευταίες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης...

Kαύσιμα: Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης – Σε ποιες περιοχές ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Αυξητική πορεία παρουσιάζουν οι τιμές καυσίμων το τελευταίο διάστημα, με την τιμή της βενζίνης...

Ο Σκρέκας δεσμεύθηκε ότι οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις έως και 15% σε τιμές προιόντων

Μειώσεις έως και 15% αναμένονται σε τιμές προϊόντων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ,...

Σούπερ μάρκετ: Από τις αρχές Μαρτίου θα φανούν στις τσέπες των καταναλωτών οι μειώσεις τιμών

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα είναι ορατές στους καταναλωτές οι μειώσεις τιμών...