Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Πώς θα γλιτώσετε από την καταβολή φόρων

Θολό παραμένει το τοπίο στο θέμα των αποδείξεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το ύψος του αφορολόγητου μισθωτών-συνταξιούχων.

Το “παζάρι” με το κουαρτέτο για το θέμα αυτό είναι σκληρό, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι το ύψος του αφορολόγητου που προτείνει η Αθήνα είναι πολύ υψηλό.

Συνακόλουθα, παραμένει ακόμα στον “αέρα” η διάταξη που συνδέει το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Με βάση πάντως τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν θα προβλέπεται ενιαίος, αλλά κλιμακούμενος συντελεστής από 15% έως 40% ανάλογα με εισόδημα.

Προβλέπεται επίσης ότι θα περνούν όλες οι δαπάνες, ακόμη και για τις ΔΕΚΟ, και είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται πυρετωδώς να εγκαταστήσει τερματικά αποδοχής POS ώστε οι πληρωμές να γίνονται και με κάρτα.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η οδηγία του ΥΠΟΙΚ προς τους φορολογούμενους είναι να συλλέγουν τις «χάρτινες» αποδείξεις.

To σχέδιο

Σύμφωνα με το Εθνος, το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει ένα ενιαίο ποσοστό π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα θεσπιστεί διαφορετικό ποσοστό δαπανών μέσω καρτών, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με πλαστικό χρήμα, που θα καλούνται να καλύψουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνουν στην Eφορία. Η κλιμάκωσή του, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, θα κυμαίνεται από 15% για τα χαμηλότερα εισοδήματα και θα φθάνει έως και 40% για τα υψηλά εισοδήματα.

Oσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών.

Επίσης καταργείται και το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, οι οποίοι φέρεται να θέτουν θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ που προκύπτει σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ.

Πάντως για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέχρι την ψήφιση της διάταξης, οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου.

Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορούν να χρησιμοποιούν μετρητά προκειμένου να καλύψουν με αποδείξεις το ποσοστό του εισοδήματός τους το οποίο θα καθοριστεί για να τύχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.

Στη διάταξη θα καθορίζονται και οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο. Oπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης θα «μετράνε» όλες οι αποδείξεις.

Ετσι μεταξύ των δαπανών θα περιλαμβάνονται: αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους.

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους. Το σχέδιο προβλέπει υψηλό φοροπέναλτι με τη μορφή του πρόσθετου φόρου για όσους φορολογούμενους προσκομίζουν αποδείξεις λιγότερες από τις απαιτούμενες.

Αν και δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί το ακριβές ποσοστό του φόρου που θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που απαιτούνται και εκείνης που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος, αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάνει και το 30%.

Επισημαίνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος δεν θα ισχύσουν οι αποδείξεις και ο σχετικός κωδικός που έχει προβλεφθεί στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα είναι ανενεργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έφεραν 3 φοροελαφρύνσεις – Έβαλαν 29 νέους φόρους

Έντονα αρνητικό είναι το ισοζύγιο της φορολογικής πολιτικής της τελευταίας τετραετίας. Αν και επιβλήθηκαν...

Ανατροπές από το 2019 σε 17 φόρους ακινήτων – Τι αλλάζει με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Δεκαεπτά φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης...

Θεοδωράκης: Οι νησιώτες χρειάζονται λιγότερους φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία

Την ανάγκη για χαμηλότερη φορολογία και λιγότερη γραφειοκρατία στα νησιά τόνισε ο επικεφαλής του...

Ραβανής: Μειώστε άμεσα φόρους και εισφορές

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων...